پخش زنده
امروز: -
مدیر مسئول موسسه مطالعاتی اندیشه سازان نور گفت: راه حل پایان جنگ در افغانستان، گفتگوی بین الافغانی از طریق مذاکرات فراگیر میان تمام طرفها، طیفها و همه اقوام است و البته طالبان نیز جزئی از این گفتگو خواهند بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سعدالله زارعی در نشست تخصصی و تحلیلی با عنوان خیزش مجدد طالبان؛ افق و تاثیرات سیاسی-امنیتی آن افزود: در حال حاضر ۱۸۳ فرمانداری در اختیار طالبان است که حدود ۵۰ درصد فرمانداریها را شامل میشود و ۱۳۶ فرمانداری یعنی حدود ۲۷ درصد فرمانداریها محل نزاع ارتش افغانستان و طالبان و ۲۳ درصد فرمانداریها نیز در اختیار کامل دولت کابل است.
مدیر مسئول موسسه مطالعاتی اندیشه سازان نور با هشدار درباره احتمال درگیریهای قومی در افغانستان گفت: درگیریهایی که تا کنون در مناطق پشتوننشین میان دولت و طالبان بود، در مناطق شمالی تاجیک نشین و ازبک نشین به درگیری قومی و طایفهای میان پشتون و ازبک و تاجیک منجر خواهد شد و این شرایط به عمق فاجعه خواهد افزود و تعداد تلفات را بالا خواهد برد.
وی افزود: کشورهای اطراف افغانستان نمیتوانند در ارتباط با این تحولات بیطرف باشند و یا سکوت کنند و به عنوان نمونه ایران نمیتواند نسبت به سرنوشت شیعیان بیتفاوت باشد، همانگونه که ترکیه نسبت به ازبکها و یا تاجیکستان نسبت به وضعیت تاجیکها بیتفاوت نیستند.
آقای زارعی خاطرنشان کرد: طالبان، چون احساس میکنند که تنها معارض تشکیل یک دولت پشتون و امارت اسلامی، مناطق شمالی است، لذا با جبهه شمال درگیر شده تا با سیطره کامل، امارت اسلامی خود را محقق کند که این موضوع از نظر ایران پذیرفته نیست، چون تهران استفاده از زور را نمیپذیرد و همواره از گفتگو و توافق میان اقوام افغانستان حمایت کرده است.
مدیر مسئول موسسه مطالعاتی اندیشه سازان نور گفت: یک گروه خاص قومی نمیتواند قانون اساسی محوری در افغانستان را پس بزند و قانون قوم مدار مورد نظر خود را به افغانستان تحمیل کند، چون این موضوع باعث بحران انسانی در افغانستان خواهد شد، لذا موضع جمهوری اسلامی ایران این است که باید نزاع و جنگ در افغانستان کنار زده شود و برمبنای گفتگوی بین الافغانی از طریق مذاکرات فراگیر میان تمام طرفها و طیفها و همه اقوام مسائل بررسی شود.
وی پیشروی طالبان در افغانستان را توطئه آمریکا دانست و افزود: آمریکا در دوحه چند دور مذاکره کرد و آمریکا قرار بود در ماه مییعنی اردیبهشت ماه از افغانستان خارج شود، اما چرا این خروج به ماه سپتامبر موکول شده است؟
آقای زارعی گفت: چرا آمریکا با تخطی از توافق خود باعث شده که طالبان به زور به مناطقی دست پیدا کند؟ چرا آمریکا مذاکره با دولت اشرف غنی را ترک کرد وبه وعده خود برای رهایی ۷۰۰۰ زندانی طالبان عمل نکرد؟
وی افزود: آمریکا در حالی که به اسم امنیت وارد افغانستان شد، اما در شرایطی در حال ترک افغانستان است که این کشور درگیر جنگ داخلی و آشوب است.