مسجد عتیق اصفهان که یکی از جذابترین آثار تاریخی این شهر محسوب می شود زیباترین محراب گچ بری شده ایران را دارد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، مسجد جامع یا همان مسجد عتیق اصفهان از قدمتی هزارساله برخودار است. مسجدی که پیش از تغییر هویتش به مسجد آتشکده پیروان آئین زرتشت در اصفهان بود و بعد از ورود دین مبین اسلام به ایران این مکان به مسجد مسلمانان بدل شد.
مسجدی که به سبب نوع معماری و کاشیکاریهایی که در بخشهای مختلف مسجد به کار رفته است، این مسجد را در زمره آثار بسیار نفیس ایران قرار داده است. مسجد جامع اصفهان کلکسیونی از آثار مختلف هنری اصفهان از جمله گچ بری، کاشیکاری، خطاطی است؛ که در میان تمامی این هنرها گچ بری محراب الجایتو در مسجد جامع اصفهان به عنوان یکی از شاخصترین گچ بریهای ایران به کار میرود.
گچ بریهایی که قدمت آنها به دوره ایلخانی و پادشاهی محمد خدابنده الجایتو بازمیگردد و در گچبریهای این اثر نام هنرمند آن با عنوان" حیدر" حکاکی شده است. این اثر در قسمت شمالی ضلع غربی صحن مسجد قرار دارد و شاید به دلیل زیبایی کاشیکاری موجود در مسجد عتیق اصفهان که بسیار چشم نواز است این محراب کمتر به دید بازدیدکنندگان مسجد آمده باشد.
نام این محراب نیز برگرفته از "الجایتو" پادشاه ایلخانی است که این اثر در دوره وی به منصه ظهور رسید.
در اصل این محراب در شبستانی با همین عنوان واقع شده است و از آن با عنوان زیباترین محرابهای گچ بری شده مساجد ایران نام برده میشود.