۳۰ میلیون تن سیمان گروه شستا به بورس کالا میآید
مدیر عامل شستا گفت: بیش از ۳۰ میلیون تن سیمان هلدینگهای شستا در راه بورس کالاست و سایر کالاها از جمله تایر نیز به زودی با ورود گسترده به بورس کالا از مشکلات قدیمی بازار از جمله فاصله قیمت بازار آزاد و شرکتها رهایی پیدا میکند.
به گزارش
گروه اقتصادی خبرگزاری صداو سیما به نقل از بورس کالا؛ آقای محمد رضوانی فر مدیرعامل شستا در آیین راه اندازی قراردادهای آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق طلا و معاملات سیمان در بورس کالا افزود: حجم معاملات سیمان در بورس کالا طی یک ماه اخیر از یک میلیون تن عبورکرد.
وی گفت: با توجه به تولید ۷۰ میلیون تنی کشور، این حجم برای شروع قابل قبول بوده و به زودی افزایش مییابد.
رضوانی فر ادامه داد: حدود ۳۵ درصد عرضههای اولیه سال ۹۸ و ۹۹ از نظر تعداد و هم از نظر ارزش متعلق به شستا بود و نتیجه این بوده که بیش از ۹۲ درصد پورتفو شستا بورسی است.
مدیرعامل شستا گفت: ما به معجزه شفافیت نه تنها به عنوان تعهد اعتقاد داریم بلکه معتقدیم موضوع شفافیت، کارایی و سود اقتصادی را بالا میبرد و با همین نگاهی که به بازار سهام داشتیم، از ظرفیتهای بورس کالا نیز در راستای مبادلات کالایی استفاده کرده ایم.
افزایش حاشیه سود با ظرفیت بورس کالا
یکی از بزرگترین موضوعاتی که در بررسیهای اولیه شستا مشخص شد پایین بودن حاشیه سود ناخالص ما در صنایع مختلف نسبت به رقبای بخش خصوصی بود و عمدتا ناشی از مشکلاتی بود که در خرید و فروش داشتیم.
وی تصریح کرد: بهترین جایی که میتوانستیم کمک بگیریم برای اصلاح این معضل، ظرفیت بورس کالا بود و به همین جهت تفاهم نامهای را با بورس کالا منعقد کردیم تا پذیرش شرکتهای زیر مجموعه شستا در بورس کالا تسهیل شود که اثرات اقدامات ماههای گذشته را امروز در حجم معاملات مشاهده میکنیم.
رضوانی فر گفت: در مسیر ورود شرکتهای زیر مجموعه شستا به بورس کالا، کارگروهی با مدیران بورس کالا و مدیران هلدینگهای مختلف تشکیل دادیم و سه محور پذیرش شرکتها و کالاها، رشد حجم معاملات و روان سازی معاملات را در دستور کار قرار دادیم.
۱۳۰ هزار تن تایر، بورسی میشود
وی افزود: در حوزه اول که وارد کردن محصولات بیشتر و جدید به بورس کالا بود سختترین و پیچیدهترین محصول سیمان بود که ۱۷ شرکت ما قابلیت عرضه پیدا کرده است؛ البته عرضه محصولات سختتر از سیمان هم در دستور کار داریم و یکی از محصولاتی که مشکلاتی در حوزه قیمت و رانت داشت، لاستیک و تایر است.
مدیرعامل شستا ادامه داد: ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تن تولید تایر در اختیار شستا است و تفاوت قیمتی میان بازار آزاد و شرکتها وجود دارد و رانت بزرگی در این حوزه وجود دارد که درصدد رفع آن هستیم؛ بنابراین در ادامه تمرکز ما در بورس کالا بر تایر و سایر محصولات شیمیایی گروه خواهد بود.
به گفته رضوانی فر، بخش دوم افزایش عرضه و حجم معاملات بود که در سال گذشته حجم معاملات بین ۲۳۰ تا ۲۴۰ هزار تن بود که در بهار امسال به بیش از یک میلیون تن رسیده و از نظر ارزش معاملات نیز ۵ برابر شده و از ۸۰۰ میلیارد تومان به ۴ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ البته هدف گذاری شستا در معاملات بورس کالا ۲۰ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان است.
مدیرعامل شستا تصریح کرد: در بخش سوم نیز تسهیل و روان سازی را در دستور کار داریم. برای مثال پیشنهاد شد در خصوص ضمانت نامه ها، توثیق سهام انجام شده و روند پذیرش و ورود شرکتها به بورس تسهیل شود که این امر نیز به خوبی رقم خورده است.
فروش خارج از بورس سیمان، ممنوع شد
وی گفت: عقیده ما این است که اگر کالایی را که میتوان در بورس کالا عرضه و خریداری کرد امکان فروش خارج از بورس و دیگر بازارها برای آن مقدور نباشد که در خصوص سیمان همین رویه در حال انجام است. از مزایای این رویداد این است که دوره وصول مطالبات شرکتهای شستا کم شده و محصولات را در بستری شفاف و با قیمتهای رقابتی میفروشیم و از سوی دیگر، ریسک وصول مطالبات کاهش یافته است.
به گفته وی، ورود شرکتهای تولیدی به بورس کالا، جلوی فرار مالیاتی و پولشویی را میگیرد و از سوی دیگر فاصله تولید و مصرف را کم کرده و رانت را در اقتصاد حذف میکند؛ تمام اثرات مطلوب این رویه در تولید و اقتصاد کشور و مجموعههای مرتبط قابل مشاهده است.
املاک و مستغلات شستا در راه بورس کالا
وی با اشاره به عرضه املاک شستا در بورس کالا گفت: در حوزه املاک و مستغلات علاقمند به حضور در بورس کالا و از پیشگامان این امر خواهیم بود. مجموعه املاک و مستغلات مازاد غیر مولد شستا را شناسایی کردیم و آماده هستیم به عنوان بازیگر اصلی و فعال حضور داشته باشیم.
لزوم مقابله دستگاه قضا با عدهای مخالف شفافیت
وی همچنین گفت: تجربه موفق عرضه محصولات در بورس کالا و دستاوردهای آن و همینطور مسیر شفاف معاملات برای همگان مشخص است، اما در کمال تعجب یک عده در این مسیر سنگ اندازی کرده و حرف خلاف واقع و قانون میزنند و حتی علاوه بر آن، مدیران بنگاههای اقتصادی را تهدید میکنند.
مدیرعامل شستا خطاب به رئیس سازمان بورس اعلام کرد که به اعتقاد بنده باید از دستگاه قضا بخواهیم در این امر ورود کند تا عدهای که با پول خرج کردن در تریبونهای رسمی و غیر رسمی هیاهو ایجاد کرده و موضوعات خلافی را مطرح میکنند، طبق قانون با آنها برخورد شود.
رضوانی فر ادامه داد: لازم است همه کمک کنیم تا محصولاتی که قرار است به تازگی در بورس کالا عرضه شود از این دست مشکلات رهایی یابند و توسعه صادرات آنها نیز اتفاق افتاده و روی ریل توسعه بیفتند؛ از این رو باید با کارشکنان اقتصادی از طریق ابزار قانونی برخورد شود تا اگر آنها از شفافیت بازارها حمایت نمیکنند حداقل امکان سنگ اندازی نداشته باشند.
وی در پایان گفت: مسیری که در حوزه شفاف سازی مبادلات کالایی زیر مجموعه شستا آغاز شده، برگشت نخواهد داشت و قطعی است؛ از این رو تلاش میکنیم تا معامله بیش از ۳۰ میلیون تن سیمان هلدینگهای شستا را در بورس کالا انجام دهیم و علاوه بر ورود کامل سیمان، سایر محصولات گروه از جمله شرکتهای قیر پاسارگاد و نفت ایرانول و کالاهایی نظیر تیشو، ام دی اف، کاغذ و ... را دنبال خواهیم کرد.