در همایش سوگ سرودههای دشت برچی
محور در حقوق بشر آمریکایی نه خدا و نه انسان بلکه سرمایه است
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی : محور حقوق بشرآمریکایی نه خدا است و نه انسان بلکه سرمایه است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری؛ دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ضمن تسلیت به خانواده های سوگوار دشت برچی به سه نوع حقوق بشر غربی، اسلامی و آمریکایی اشاره کرد و گفت: تاریخ انسان در هزاره اخیر نشان داده که وحشی ترین انسان ها در مغرب زمین زندگی می کنند چرا که فقط در جنگ جهانی دوم که خاستگاه آن ها غرب بود بین 70 تا 85 میلیون نفر از یکدیگر را کشتند.
وی افزود: این وحشی گری که تاریخ خود آنها ثبت شده منجر به برگشت به خویشتن و زمینهای برای تدوین اعلامیه حقوق بشر سه سال بعد از جنگ جهانی دوم شد که در آن اصول و چارچوبهایی تعیین کردند که میتوان نام آن را حقوق بشر غربی گذاشت. در این نوع از حقوق بشر تلاش کردند تعهدی بگیرند که دیگر چنین اتفاقی شکل نگیرد و این وحشیها آمدند و گفتند از وحشی گری دست برداریم و مسیر دیگری برای رسیدن به اهداف برگزینیم و این اصول و چارچوبها با روش اجماعی و عقلی تدوین شد.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: در این حقوق بشر غربی معیار اصلی حیات بشر و برای دستیابی به مسیر صلح، انسان را محور هستی قرار دادند و بر مبنای آن موادی را تثبیت کردند و در آن سه حق اساسی در کنار ارزشهای نخبگانی برای انسان قائل شدند حق حیات، حق آزادی و امنیت فردی که این سه حق محور ماده سوم اعلامیه حقوق بشر غربی است و ما در این اجماع عقل بشر شرکت نکردیم و آن را از اساس باطل انگاشتیم.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری افزود: حقوق بشر غربی انسان محور است و ارزشهای انسانی را محور قرار میدهد و هدف آن جلوگیری از جنگ جهانی سوم است، اما ما در اسلام چنین حقوق بشری را امضا نکردیم. روش، محور و اصول ما در حقوق بشر با غرب متفاوت است، چون در اسلام عقل را ابزاری برای شناخت میشماریم، ولی آن رایگانه ابزار نمیدانیم.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: در اسلام وحی نخستین و مهمترین ابزار شناخت است و البته با عقل همبسته است و روایت داریم که دو رسول درونی یعنی عقل و رسول بیرونی به ما اعطا شده است و ما عقل را ناکافی میدانیم.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری گفت: غربیها انسان را محور حیات بشر قرار داده اند، اما ما این را قبول نداریم انسان محور اصلی نیست و خداوند است که محور هستی است البته این محور هستی بشر را به عنوان خلیفه خودش بر زمین قرار داده است و این موجب کرامتی برای بشر شده است که هستی دیگری بعد از خداوند متعال قابل قیاس با بشر نیست.
وی ادامه داد: البته فضیلت با انسان بر روی زمین است انسانی که، ولی الله و خلیفه الله است. انسان مخلوق محور هستی است و این هم فرق حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر غربی است.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری تصریح کرد، غربیها دین را در حاشیه زندگی خود قرار داده اند، ولی ما نقش خدا را به عنوان محوریت هستی نادیده نمیگیریم و این امر موجب تغییر در اصول میشود. در اسلام هر حقی برای انسان قائل شده است یک تکلیف نیز برای او زاده شده مثلا برای حق حیات تکلیف به حفظ نفس گذاشته شده است بنابراین در حقوق بشر اسلامی توازنی بین حقوق و تکالیف برای بشر آمده است. بالاترین ارزش در حقوق بشر غربی آزادی است، اما در مکتب اسلامی ایمان و عمل صالح است، اما حقوق بشر آمریکایی یک مفهوم تو خالی است چرا که اگر حقوق بشر است نباید امریکایی باشد روش و ابزار آن زور و تزویر است یا از قدرت نظامی و یا از تحریم اقتصادی و... بهره میگیرد. محور در حقوق بشر آمریکایی نه خدا است و نه انسان بلکه محور سرمایه است و اصول این حقوق بشر امریکایی سلطه و قدرت طلبی است یعنی نوعی رجعت به جنگ جهانی دوم است. آمریکاییها هیچ وقت این توصیف را از خود ندارند و همواره خود را پشت حقوق بشر غربی پنهان میکنند و در واقع حقوق بشر امریکایی قابل رویت و آشکار نیست باید دقت کرد تا بتوان آن را کشف کرد.
وی ایجاد جنگ در جهان اسلام، ترور، استفاده از گروههای کم اطلاع برای تکفیر گروههای دیگر، نزاع و مشاجره در قالب جنگ نرم را از روشهای امریکاییها عنوان کرد و گفت: باید سعی کنیم تا در دام حقوق بشر آمریکاییها نیفتیم.