بهترین و بدترین مواد غذایی برای گرمای تابستان
به گفته محققان ، تغذیه نقش مهمی در مقابله بدن با گرمای شدید دارد.
در روزهای گرم مصرف مواد غذایی که موجب دفع آب بدن می شوند و غذاهای دیرهضم و سنگین توصیه نمیشود.
در اوج گرما چه بخوریم؟
به طور خلاصه در فصل تابستان و اوج گرما باید به سراغ مواد غذایی سرشار از آب و ویتامین که در عین حال زودهضم هستند بروید.
از بین میوهها و سبزیجات، طالبی، خیار، هندوانه، گوجهفرنگی یا کاهو انتخابهای فوقالعادهای هستند. مصرف ماست نیز در گرمای تابستان بسیار دلچسب و مفید است.
این ماده غذایی برای تأمین آب بدن و خنک کردن آن فوقالعاده عمل میکنند. میتوانید از مقداری نعنا نیز استفاده کنید تا خاصیت خنککنندگی ماست بیشتر شود. به همین دلیل است که آب دوغ خیار یکی از دلچسبترین خوردنیهای فصل گرما است.
در گرمای شدید باید به فکر جذب ویتامین نیز باشید. برای این کار مرکبات یا توتفرنگی بیشترین کمک را به بدن کرده و برای خنک نگه داشتن آن نیز مؤثر عمل میکنند. برای جذب پروتئین مورد نیاز بدن نیز بهتر است مصرف گوشتهای سفید، ماهی و حبوبات را در اولویت قرار دهید.
پرهیز از مواد غذایی دیرهضم و سنگین در گرما
در کنار تمام خوراکیهای خنککنندهای که باید در فصل گرما مصرف کنید باید از مصرف برخی دیگر به شدت بپرهیزید، چون باعث افزایش دمای بدن و همچنین از بین بردن آب آن میشوند:
مواد غذایی و نوشیدنیهای تگری
در هوای گرم و سوزان تابستان اولین چیزی که برای خنک شدن به ذهن میرسد نوشیدنیهای تگری و انواع بستنیها و ... است. اما این قبیل خوردنیها و نوشیدنیها به طور لحظهای بدن را خنک میکنند، ولی در تنظیم دمای آن اختلال ایجاد میکنند.
مصرف نوشیدنیها و دمنوشهایی که به دمای محیط رسیدهاند کمک بیشتری به خنک شدن و تأمین آب بدن میکنند. از مصرف زیاد بستنی بپرهیزید، چون پرکالری و سرشار از قند است. بهتر است از
شربتهای خانگی استفاده کنید. البته به شرطی که تگری نباشند و کم شیرین آماده شده باشند.
قهوهقهوه یک نوشیدنی ادرارآور است؛ بنابراین بهتر است زمانی که هوا بسیار گرم است از نوشیدن آن خودداری شود، چون باعث تولید ادرار بیشتر و در نتیجه کاهش آب بدن میشود. از طرف دیگر قهوه معده را اسیدی کرده و شما را عصبی خواهد کرد. میتوانید به جای قهوه از چای بسیار کمرنگ یا چای سبز استفاده کنید.
نوشیدنیهای شیرینزمانی که میگوییم نوشیدنیهای شیرین احتمالاً ذهنتان سریع به سراغ نوشابهها میرود. درست است که نوشابهها جزو نوشیدنیهای شیرین و مضر برای سلامتی هستند؛ اما آبمیوهها و اسموتیهای صنعتی و همچنین آبهای طعمدار و ... نیز جزو نوشیدنیهای سرشار از قند بوده و میزان آب بدن را کاهش میدهند.
در حالت کلی آب بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی و تأمین آب بدن است. اما برای ایجاد تنوع میتوانید از آب نارگیل، شربت آبلیمو کم شیرین با چند پر نعنا استفاده کنید.
پنیرهای سفتپنیرهایی مانند کممبر و ... برای زمانی که هوا گرم است مناسب نیستند. چون این نوع پنیرها سرشار از چربی بوده و آب بسیار اندکی دارند؛ بنابراین هضم آنها بسیار سخت بوده و دمای بدن را افزایش میدهند.
سرخکردنیهادر اوج گرما سیبزمینی سرخکرده، ناگتها و به طور کلی سرخکردنیها را فراموش کنید. این مواد غذایی روغن را به خود جذب میکنند و همانطور که گفته شد چربی بالا دیرهضم بوده و با افزایش دمای بدن نه تنها آن را گرم میکند بلکه باعث میشود بدن خیلی زود خسته و بیانرژی شود. این مواد غذایی علاوه بر چرب بودن سرشار از نمک نیز هستند؛ بنابراین باعث ایجاد عطش شده و برای فصل گرما مناسب نیستند.
سوسیس و کالباسهمچنان پای چربی و نمک در میان است. این مواد غذایی سرشار از چربی و نمک و همچنین دیرهضم بوده و عطش ایجاد میکنند؛ بنابراین باعث خشک شدن بدن میشوند. ا
آبنباتها، کیکها و شیرینیجاتدر اوج گرما از مصرف کیک و شیرینی و آبنبات و ... بپرهیزید، چون بسیار شیرین و دیرهضم هستند و به همین دلیل دمای بدن را بالا میبرند. این مواد غذایی به دلیل دارا بودن قند زیاد عطش ایجاد کرده و روند دهیدراته شدن بدن را تسریع میدهند.
مواد غذایی تند و پرادویهاگر عاشق فلفل قرمز، چیلی و هر نوع ادویه تند هستید بدانید که انتخاب درستی برای روزهای گرم سال نیستند. چون ادویههای تند نه تنها باعث ایجاد اختلال در دستگاه گوارش میشوند، عطشآور بوده و تعریق را افزایش میدهند. همچنین بعد از مصرف مواد غذایی تند و پرادویه تعریقتان نیز بوی بد و تندی خواهد داشت.
چیپس و اسنک اگر دوست دارید حین تماشای تلویزیون و یا در گردش چیپس، اسنک، بیسکوییت، مینی پیتزا و ... میل کنید بدانید که این خوراکیها برای اوج گرما مناسب نیستند. چون اغلب شور بوده و باعث عطش بیشتر میشوند. به جای این مواد غذایی بهتر است به سراغ میوهها و سبزیجات تازه بروید. چون علاوه بر کمکالری بودن، آب بدنتان را فراهم کرده و بدنتان را خنک میکنند.
گوشتهای چرب
گوشت گاو، گوسفند و به طور کلی گوشتهای قرمز برای روزهای گرم سال مناسب نیستند، چون حاوی چربی زیاد و آب بسیار کم هستند. گوشتهای قرمز در مقایسه با گوشتهای سفید حاوی چربی بیشتری بوده و دیرهضم هستند و دمای بدن را بالا میبرند. برای روزهای گرم سال از ماهی یا گوشتهای سفید استفاده کنید. گوشت بوقلمون نیز بسیار زودهضم و مفید است.