پخش زنده
امروز: -
استاد حوزه و دانشگاه گفت: بانوان با ارتقای سطح معرفت و شناخت ارزش خود میتوانند، تعامل و روابط خوبی با دیگران داشته باشند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، خانم شیرخدایی استاد حوزه دانشگاه درباره ضرورت ارتقای معارف دینی برای بانوان در ابعاد فردی و اجتماعی در برنامه گفتگوی قرآنی افزود: هر فردی که دارای ساحتهای وجودی مختلف در حوزه بینش، گرایش و کنشها است، در مورد کارها، افکار و تعاملاتش با دیگران باید از سطح معرفت بالایی برخوردار باشد.
وی اضافه کرد: ضرورت ارتقای معارف دینی در مورد بانوان مضاعف است، چون تنها قشری از جامعه را تشکیل میدهند که سازنده گروهی دیگر از جامعه هستند.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: بانوان به عنوان کسی که پرورش دهنده نسل بعدی است و نقش مادر و همسر را دارد، مسئولیتهای اجتماعی اش ایجاب میکند که سطح معارف خود را بالاتر ببرد، چون اخلاق و عمل هم در گرو همین معارف هستند.
وی در خصوص رفتار فردی در ارتقای معارف دینی افزود: فرد باید رفتار و افکارش را مدیریت کند، لازمه این مدیریت داشتن علم و توانایی و مهارت در بکارگیری آن در روابطش با خود، خدا و دیگران در سطح خانواده، جامعه و محیطی که در آن زندگی میکند، است.
شیرخدایی گفت: در سطح فردی یکی از راهکارها، مطالعه و آموزش است که اگر تبدیل به فرهنگ در خانواده و جامعه شود، میتواند، در برهههای دیگر نیز تاثیرگذار باشد. بانوان باید سعه صدر خود را در تعامل با دیگران افزایش دهند و به عنوان یک مادر اگر این سعه صدر را نداشته باشد، نمیتواند، به درستی از عهده تربیت فرزندان خود برآیند.
وی افزود: در تعامل انسان باید دانایی و توانایی را با هم داشته باشد، افزایش آمار طلاق در بین تحصیلکردهها به این علت است که، چون دانایی وجود دارد، اما توانایی بکارگیری به آن میزان رشد نکرده است. با این که فرد مسئولیت اجتماعی خود را انجام میدهد، در مسئولیت خانوادگی اش و در تعامل با دیگران موفق نیست.
استاد حوزه و دانشگاه در مورد ریشه مشکلات اجتماعی و طلاق نیز گفت: زنان باید چگونگی اتصال علم به عمل را بدانند، در این مورد ضعفهایی وجود دارد در حالی که موارد کلی را میدانند، اما نمیدانند از کدام مصداق استفاده کنند.
شیرخدایی به چالشهای پیش روی مادران در جامعه اشاره کرد و افزود: نشناختن جایگاه واقعی زن در جامعه، در تفکر اسلامی، دینی و اجتماعی، چالشهایی را بوجود میآورد.
وی گفت: نشناختن جایگاه باعث میشود، که فرهنگ غربی این جایگاه را به عنوان یک ابزار برای رسیدن به اهدافش در نظر بگیرد. این ابزار انگاری زنان باعث ایجاد مشکل میشود و مصرف زدگی را در این قشر از جامعه گسترش میدهد. نیاز به توجه در بین دیگران با برنامه غربیها به صورت تبلیغی ارزش تلقی میشود.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: اگر بانوان ارزش خود را بدانند، دیگر در جستجوی ارزش از طریق مصرف زدگی یا تروج نمیشوند.
وی درباره فضای مجازی نیز گفت: قرار نیست، مقابل تمدن جهانی بایستیم، اما باید ابزار استفاده از آن را بدانیم. فضای مجازی برای ارتقای سطح معارف جامعه و کسب مهارت مفید است، اما باید از معرفت خوبی برخوردار بود.
شیرخدایی در خصوص شبه افکنی در فضای مجازی افزود: اگر بانوان معارف را ندانند، با هر شبهه در فضای مجازی متزلزل میشوند. به عنوان مثال اگر روش درست تعامل با فرزند و همسر را ندانند، روش اشتباهی در پیش میگیرند.
وی اضافه کرد: اگر زنان به علم و تقوا تجهیز باشند، میتوانند، در زمینه معارف و اخلاق در فضای مجازی به عنوان افسر جنگ نرم عمل کنند.
این کارشناس معارف، نقش رسانهها را در ارتقای تمدن اسلامی موثر دانست و گفت: اگر بتوانیم، رسانه را درست به خدمت بگیریم، استفاده از آن برای خانواده و نسل جوان ما سطح معرفتی را ارتقا میدهد، مثل دوران کرونا که رسانه نقش آموزشی دارد.
وی با اشاره به تاثیر حوزه علمیه در افزایش سطح آگاهی بانوان افزود: بانوانی که در حوزههای علمیه تحصیل میکنند، چون انگیزه مدرک گرایی ندارند، یادگیری معارف در آنها موثرتر است. رشد در حوزههای علمیه در حد دانشگاه است، به طوری که هم اکنون حدود صد هزار طلبه و ۴۰ هزار فارغ التحصیل برای تعلیم و تبلیغ دین داریم.
شیرخدایی در خصوص تامین آرامش از طریق بانوان در خانواده گفت: طبق گفته خداوند در قرآن کریم، یکی از اهداف ازدواج رسیدن به آرامش است و بانوان تسلی بخش خانواده هستند که ابتدا باید خود این آرامش را داشته باشند و به خانواده هم انتقال دهند.
وی به بیانات رهبر معظم انقلاب در خصوص شاخصههای تمدن نوین اسلامی اشاره کرد و افزود: محوریت قرآن در زندگی و جامعه، مجاهدت و تلاش مداوم، سبک زندگی اسلامی، تولید علم و ارتقای ایمان شاخصههای است که باید به آن سمت حرکت کنیم و افراد باید بتوانند، اخلاق، ایمان و عدالت را در محیط خانواده ایجاد کنند، یعنی به عنوان مثال تبعیضی بین فرزندان ایجاد نشود.
استاد حوزه و دانشگاه درباره سبک زندگی اسلامی گفت: در زندگی آداب و عاداتی داریم که برخی از آنها از نظر اسلام مورد تایید نیست، بنابراین باید آن را به شیوه اسلامی اصلاح کنیم.
وی به شناسایی خلاءهای موجود اشاره کرد و افزود: نگاه به جایگاه زن در این مورد مهم است؛ گاهی خانمها از تبعیض موجود یا تعامل بد همسران شان نتیجه میگیرند که اسلام در حق شان تبعیض روا دارد، در حالی که اگر آگاهی داشته باشند، نتیجه عملکرد سوء خود را گرفته اند که از ناحیه دین نیست و این ظلم در جامعه را کلی تصور میکنند.
شیرخدایی در خصوص همسر فرعون که ضرب المثل ایمان برای مومنان در قرآن است، گفت: این ضرب المثل نشان میدهد که هر کسی میتواند، به جایگاهی که خدا در مورد ایمان فرموده است، برسد. زنان باید ارزش و جایگاه خود را بدانند و با افزایش علم خود، پاسخگوی شبهات باشند.
وی راهکار عملیاتی مبارزه با فساد را در سطح فردی و کلان جامعه توصیف کرد و افزود: در سطح فردی هر کس باید از خود شروع کند و در سطح کلان نیز فرد در هر موقعیتی که قرار میگیرد، باید مسئولیت هایش را به نحو احسن انجام دهد.