پخش زنده
امروز: -
اقدام پنتاگون در جمع آوری سامانه های دفاع موشکی پاتریوت از غرب آسیا, در چارچوب تغییر راهبرد نظامی امریکا از این منطقه به شرق آسیا برای مهار چین ارزیابی می شود.
پنتاگون سرگرم خارج کردن حدود هشت توپخانه ضدموشک پاتریوت از کشورهایی چون عراق، کویت، اردن و عربستان سعودی است. یک سامانه ضدموشکی دیگر به نام سامانه تاد هم از عربستان سعودی خارج می شود و گردان هوایی جت جنگنده مخصوص این منطقه هم کاهش می یابد. این سامانه ها در فاصله سال های 2019 و 2020 در این مناطق مستقر شده بود که تنش های منطقه ای بخصوص در روابط میان ایران و دولت ترامپ با نقش آفرینی سعودی ها و رژیم صهیونیستی به اوج رسید و اکنون خروج این سامانه ها به مفهوم کاهش این تنش هاست.
امریکا در دوره اوباما تصمیم گرفت راهبرد نظامی امریکا را از حضور در خاورمیانه به سمت شرق آسیا برای مهار چین تغییر دهد اما مخالفت رژیم صهیونیستی و عربستان با این تصمیم امریکا و موج سواری آنها از دولت ترامپ برای مدتی اجرای این راهبرد را به تاخیر انداخت و اکنون بایدن با استقرار در کاخ سفید همان استراتژی را پی گرفته است.
بایدن با توجه به اتهاماتی که در خصوص دخالت روسیه در انتخابات سال 2016 امریکا مطرح می شد( که به شکست غیرمنتظره خانم کلینتون و پیروزی ترامپ انجامید)در هفته های اولیه بعد از راهیابی به کاخ سفید رویکرد گفتگو با چین و سرسختی با روسیه را اتخاذ و در این راستا از بازگشت الکساندر ناوالنی منتقد سرسخت پوتین به روسیه و جنبش های اعتراضی ناشی از آن حمایت, که تنش شدیدی را در روابط دو طرف ایجاد کرد اما بعد از مدتی دولت بایدن تغییر رویکرد داد و بتدریج به سمت گفتگو با روسیه و سرسختی در برابر چین حرکت کرد که تجلی آن در جریان سفر اخیر بایدن به اروپا مشاهده می شود.
بایدن در سفر به اروپا کوشید مقابله با چین را به چالش مشترک ناتو تبدیل تا با تقسیم هزینه ها از ظرفیت های اتحادیه اروپا و دیگر اعضای ناتو هم استفاده کند. در بخش پایانی این سفر بایدن در هلسینکی با پوتین دیدار کرد که این دیدار با همه کاستی هایی که به همراه داشت در مجموع گامی به جلو در تنش زدایی با مسکو و حاوی این پیام بود که امریکا برای مقابله با چین مجبور است رویارویی با روسیه را برای مدتی به تاخیر بیندازد و آن را در اولویت بعدی قرار دهد که دقیقا روسیه و پوتین نیز از این خلاء برای پیشبرد برنامه های خود استفاده می کند.
اعلام خروج سامانه های دفاع موشکی امریکا از خاورمیانه بعد از این دیدار این احتمال را تقویت می کند که گویا بایدن اطمینان لازم را از پوتین برای ایجاد ثبات پساخروج کسب کرده است. بررسی پیشینه سیاست خارجی امریکا نشان می دهد که معمولا با رقبای خود به طور همزمان وارد جنگ و درگیری نمی شود و به همین منظور در زمان جنگ سرد که خطر شوروی را جدی تر می دانست به چین نزدیک شد و در آن مقطع چین از این فضا برای پیشرفت و توسعه خود استفاده کرد و اکنون که خطر چین بیشتر از روسیه شده است لذا به طور تاکتیکی به روسیه نزدیک می شود تا بتواند با اطمینان خاطر بیشتر با چین مقابله کند.
---------------------------------------------
احمد کاظم زاده