پخش زنده
امروز: -
سد نرماب، بزرگترین سد مخزنی استان گلستان است که قرار بود ساخت آن در سال۹۶ به اتمام برسد، اما همچنان ناتمام مانده؛ هر چند مسئولان قول دادند به زودی آماده آبگیری میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان، نرماب، بزرگترین سد مخزنی استان گلستان است که فروردین ماه سال۹۰ در شهرستان مینودشت کلنگ زنی شد.
این طرح بزرگ و حیاتی از محل ماده۵۶ یا همان فاینانس داخلی و با پیمانکاری قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا آغاز شد، اما به رغم هزینهای که پیمانکار در این پروژه انجام داد، دولت از پس تعهدات ۱۵درصدی خود برنیامد.
سدی که قرار بود سال۹۶ تکمیل و آبگیری شود، حالا در سال۱۴۰۰ بهره برداری از آن همچنان درگیر، اما و اگر است.
پس از سیل اواخر۹۷ و نوروز۹۸ و با حضور سرلشکر سلامی، فرمانده کل سپاه در مناطق سیل زده و بازدیدی که بعد از آن از سد نرماب داشت، با وجود اینکه دولت هنوز هم چند صد میلیارد تومان به قرارگاه سازندگی خاتم) بدهی دارد، اما دستور داد اقدامات اجرایی پروژه با شتاب بیشتری ادامه پیدا کند و موانع آن برطرف شود.
اهمیت سد نرماب از آن جایی بیشتر میشود که به نظر کارشناسان رجوع کنیم؛ بسیاری از صاحب نظران معتقدند اگر سد نرماب در موعد مقرر احداث میشد، خسارت ۴هزار و ۸۰۰میلیارد تومانی سیلاب سال۹۸ دست کم به نصف کاهش پیدا میکرد.
علاوه بر این، سد نرماب میتواند آب آشامیدنی مورد نیاز ۴شهر و ۱۳۰روستا با جمعیتی حدود ۵۵۰هزار نفر را تأمین کند. علاوه براین ۲۸هزار هکتار از اراضی پایین دست این سد نیز سیرآب خواهد شد.
پیشرفت ۸۸درصدی سد نرماب
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان با اشاره به پیشرفت ۸۸درصدی سد نرماب شهرستان مینودشت گفت: با توجه به هماهنگی با وزارت نیرو و شرکت مدیریت منابع آب ایران، آبگیری اولیه این سد اواسط تیر ماه امسال با هدف کنترل و مهار سیلاب آغاز میشود.
سیدمحسن حسینی اظهار داشت: تکمیل بدنه سد نرماب چهل چای به ۳۵۰میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز دارد که در قانون بودجه امسال حدود ۱۵۰میلیارد تومان برای آن تصویب شده است.
وی افزود: در صورت تخصیص کامل بودجه امسال و تامین ۲۰۰میلیارد تومان اعتبار دیگر از سایر منابع، عملیات احداث مخزن سد نرماب تا پایان فصل بهار سال آینده تکمیل و به بهرهبرداری خواهد رسید.
حسینی همچنین اعتبار مورد نیاز برای احداث تونل ۶کیلومتری از رودخانه خرمارود به سد نرماب، جابجایی سه روستای "محمدزمان خان، باقرآباد و پس پشته" و اجرای شبکه آبیاری زهکشی سد را ۱۶۰۰میلیارد تومان اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان ابراز امیدواری کرد: با تخصیص کامل اعتبارات، عملیات احداث مخزن سد در موعد تعیین شده، پایان یابد.
وی با بیان اینکه امسال آبگیری از سد نرماب انجام میشود گفت: حجم باقیمانده تا تراز آبگیری اولیه ۲۰۰هزار مترمکعب است که تا زمان آبگیری به تراز لازم میرسد.
حسینی افزود: پیشرفت تاسیسات هیدرومکانیکال سد نرماب در بخش خرید و ساخت ۸۵درصد بوده که ۵۰درصد نصب آن هم انجام شده است که اقدامات نصب به صورت شبانه روزی ادامه دارد.
بیشتر بخوانید
جلوگیری از خسارات سیل علاوه بر تامین آب
استاندار گلستان با بیان این که درصد برخورداری آب شرب روستایی در گلستان پایینتر از میانگین کشوری است، گفت: تکمیل سد نرماب برای گلستان حیاتی است.
هادی حق شناس از اختصاص اعتبار ۱۱۰میلیارد تومانی برای سد نرماب خبر داد و گفت: بهره برداری از این سد جلوی بروز خسارات آتی سیلابهای احتمالی را میگیرد.
اما احداث بدنه سد به تنهایی نمیتواند نرماب را آماده آبگیری کند، بلکه جابه جایی کامل روستاهای مخزن سد با اولویت روستای جنگلده بالا از موضوعات مهم است و تا زمانی که واحدهای مسکونی و همچنین خدمات زیرساختی برای حضور و سکونت روستاییان در سایت جدید فراهم نشود، عملا امکان آبگیری سد وجود ندارد.
در این باره مدیرعامل آب منطقهای گلستان گفت: قبل از آغاز عملیات اجرایی سد در سال۹۰، مطالعات اجتماعی این پروژه انجام و تصمیمات لازم برای جابه جایی روستاهایی که در مخزن سد قرار داشتند، گرفته شد.
لزوم جابجایی روستاهای واقع در دهانه سد
حسینی افزود: روستاهای جنگلده بالا و پایین در اولویت این جابه جایی قرار گرفتند و ۱۰هکتار زمین هم برای انتقال روستاییان به سایت جدید خریداری شد. با هماهنگی با بنیاد مسکن طرح هادی هم تهیه و در سایتی که اهالی روستای جنگلده پایین مستقر شدند، از سال گذشته آغاز شد.
وی ادامه داد: با اینکه اهالی جنگلده بالا هم در زمان خرید زمین موافقت خود را اعلام کرده بودند، اما در زمان ایجاد زیرساختها، از پذیرش جابهجایی استنکاف کردند. با توجه به کمبود اعتبارات و عدم همراهی مردم برای خرید زمین، در نهایت اواخر سال۹۸ زمین موردنظر را خریداری کردیم.
وی با اشاره به همکاری بنیاد مسکن در ساخت سایت جدید مسکونی برای اهالی جنگلده بالا گفت: از ۲۳۴واحد مسکونی که باید ساخته شود ۶۱واحد حدود ۸۰درصد پیشرفت فیزیکی دارند و امیدواریم طبق برنامه زمانبندی بتوانیم کل روستا را تا پایان شهریورماه به سایت جدید منتقل کنیم.
در همین باره سیدمحمد حسینی، مدیرکل بنیاد مسکن استان هم گفت: در آستانه آبگیری سد نرماب در شهرستان مینودشت و لزوم جابجایی روستاهای واقع در کاسه این سد، کلنگ عملیات جابجایی و احداث واحدهای مسکونی اهالی روستای جنگلده بالا در ۲۷خردادماه امسال با حضور استاندار گلستان به زمین زده شد.
وی گفت: قرار شد بنیاد مسکن استان به عنوان مجری طرح و به کارفرمایی شرکت آب منطقهای استان، کار آمادهسازی، تفکیک زمین و ساخت فاز نخست واحدهای مسکونی به تعداد ۶۱واحد را تا تا پایان شهریورماه۱۴۰۰ به پایان برساند.
مدیرکل بنیاد مسکن استان گلستان افزود: از ۲۳۴واحد مسکونی که باید ساخته شود ۶۱واحد حدود ۸۰درصد پیشرفت فیزیکی دارند و امید است کار ساخت کلیه واحدها تا قبل از موعد مقرر به پایان برسد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان هم در این جلسه اظهار کرد: سد نرماب جزء سدهای ملی است و همه باید تلاش کنیم که این پروژه بزودی به بهره برداری برسد.
تلاش برای آبگیری تا پایان دولت دوازدهم
احسان مکتبی ضمن بررسی تهیه مسئله سنگ ریپ رپ اظهارکرد: تلاش میکنیم که نحوی کار مدیریت شود که تا پایان دولت شاهد آبگیری سد باشیم و کار به گونهای انجام شود که موجب اعتلای استان شود.
آب شرب استان گلستان عمدتا از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود. علاوه براین سد نرماب میتواند کشاورزی پایین دست را متحول کرده و جهشی در تولید ایجاد کند.
قرار است با تکمیل این سد ۲۴هزار هکتار از آب موردنیاز بخش کشاورزی منطقه شرق استان نیز تأمین شود. تأمین آب صنایع و محیط زیست از دیگر برنامههای پیش بینی شده برای این سد است.
سدی که بنا به گفته هادی حق شناس استاندار گلستان در زمان مقرر ساخته میشد در سیل فروردین۹۸ به داد این استان میرسید و خسارتهای ۴هزار و ۸۰۰میلیارد تومانی آن را دستکم به نصف کاهش میداد.
اگر گلستان به عنوان یک استان سیل خیز میخواهد از سیلهای احتمالی آینده در امان بماند راهی جز تامین این نیازها به همراه لایروبی کامل سدها و رودخانههای مهم استان ندارد.
حالا مرزنشینان گلستان چشم به دستان قرارگاه خاتم دارند تا پس از سالها خشککامی آنان را سیراب کند.