گزارش مکتوب
اصلاح و مدیریت انرژی
تغییر نگرش مردم نسبت به انرژی برق، اصلی الزامی در بهینه سازی مصرف است.
هزینههایی که حاشیه نشینان بر استان کرمان تحمیل کرده کم نیست، برق مَجانی یکی از این موارد است که با تبعاتی که دارد، دود آن به چشم دیگر مردم میرود.
به یکی از محلات حاشیه کرمان که میروم برخی تیرهای برق از لانه عنکبوت هم حال روزشان بدتر است.
انواع سیم و کابل که معلوم نیست به کدام خانه کشیده شده و انتهایش تا کجاست!
مرد جوانی که درب خانهای نشسته به ما میگوید: دنبال چی میگردی؟
به او میگویم: این رشتههای سیم چگونه کشیده شده و آیا حساب و کتابی هم دارند یا خیر؟
"پُکی" به سیگارش میزند و میگوید: تو این گرمای عرق ریزان حالا آمدی دنبال کابل وسیم و علت میگردی!
نَه داداش، هرکسی برای خودش سیم کشی کرده، برخی از زیر خاک و برخی از روی دیوارها.
حالا حرف حسابت چیه؟
پرسم خطرات و تبعات و آن را زیاد است.
میگوید: خُب بیایند انشعاب به ما بدهند و ما را به رسمیت بشناسند.
گفتم:خانهای را که ساخته اید مجوز یا سندی دارد؟
جوابش یک سر به بالا است.
مصرف بالای برق غیرمجاز
اینکه در جنوب استان کرمان چه تعداد انشعابات غیرمجاز وجود دارد، مهدوی نیا مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق جنوب استان میگوید: در یک سال اخیر ۲۰ هزار اشتراک غیرمجاز شناسایی و جمع آوری شده است و متاسفانه سوء استفاده از برق به صورت غیرمجاز افزایش داشته است.
از او پرسیدم: مجموع این انشعابات غیر مجاز چه مقدار کیلووات است؟
جواب میدهد: طبق محاسبات ما ۲۳۸ میلیون کیلووات ساعت برق آنها ضرر به شبکه ما وارد میکنند که ارزش ریالی آن حدود ۸۰ میلیارد ریال در سال است.
آقای مهدوی نیا اضافه میکند، تنها برای شناسایی و جمعآوری آنها ما سالانه ۲ میلیارد تومان هزینه میکنیم.
اما در شمال استان کرمان نیز انشعابات غیرمجاز به خصوص در حاشیه شهر کم نیست.
آقای سلیمانی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق شمال استان کرمان میگوید:در یک سال گذشته ۲۷۶۶ انشعاب غیرمجاز جمعآوری شده که بالای ۳۱ میلیون کیلووات ساعت به ما خسارت وارد میشده است.
او اضافه میکند: شناسایی این انشعابات کار سختی است و باید عزمی جدی برای تعیین و حدود حاشیه نشینان مشخص شود.
دستگاههایی که خوراکشان برق است
این روزها خبر کشف دستگاههای ارز دیجیتال بسیار به گوش میخورد و هستند افرادی که در خانه یا اطراف شهر این دستگاههای پیشرفته را نصب میکنند وبه بهای اندکی سود هزینه بسیاری به شبکه برق وارد میشود.
اگرچه در شرایط کنونی که کمبود برق کاملا احساس میشود فعالیتهای رسمی این رمز ارزها تعطیل شده، اما برخی انگار نه انگار و به هشدارها توجهای ندارند.
سردار ناظری نیروی انتظامی استان کرمان میگوید: ما با افرادی که قصد سوء استفاده از انرژی برق را داشته باشند برخورد خواهیم کرد و اجازه نخواهیم داد این دستگاهها به فعالیت خود ادامه دهند.
او اضافه میکند: در چند ماه گذشته با اقدامات پلیسی وگزارشات مردمی، مکانهای بسیاری شناسایی و بالای ۱۷۰۰ دستگاه ماینر کشف شده است.
افتخاری کارشناس شرکت توزیع نیروی برق میگوید: این دستگاههای غیر مجاز برق بسیاری مصرف میکنند و خسارات بالایی به شبکه مصرف وارد شده به طوری که در همین چند ماه ۶ میلیون کیلووات ساعت با جمعآوری آنها ما صرفه جویی برق داشتهایم.
تابستانی سخت با گرمای ۵۰ درجه
برای چندمین بار در هفته گذشته چند شهر در استان کرمان گرمای هوای بیسابقه آنها به بالای ۵۰ درجه رسید.
شدت گرما به حدی بود که حتی برثَمَر نخیلات مقاوم نیز اثرگذاربود و محصول برخی از آنها را خشکاند.
گرمایی نفس گیر، که مصرف برق را بسیار بالا برده و به اوج تقاضا رسانده است.
مدیر دفتر مصرف شرکت توزیع برق جنوب کرمان میگوید: مصرف بالا و گرمای مدت دار شرایط ما را بسیار سخت کرده است.
مجتبی ثمره با اشاره به اینکه امسان به علت بارشهای اندک، حجم آب مخازن نیروگاههای برق آبی ما را حدود ۳۴ درصد کاهش داده میگوید: امسال طبق پیش بینیها بیش از ۳۲۰۰ مگاوات تولید برق کاهش یافته است، به طوریکه طبق نمودارها، مصرف برق در کشور رکورد جدیدی زده و اوج تقاضای مصرف ۵۹ هزار و ۲۷۴ مگاوات رسید که تاکنون بیسابقه بوده است.
وی میگوید: امسال تابستانی گرمتر و در شرایط کمبود انرژی هستیم، لذا اگر مشترکان صنعت و خانگی به مدت پنج ساعت از ساعت ۱۳ تا ۱۸ عصر با ما همکاری کنند و کشاورزان نیز در این زمان پر مصرف، موتور پمپهای خود را خاموش و آبیاری را به شبها منتقل کنند، ما این دوره را بدون خاموشی خواهیم گذراند.
این کارشناس اضافه میکند: تولید و مصرف در صنعت برق با یکدیگر باید هماهنگ شود و برق به گونهای نیست که ذخیره شود و در ساعاتی که دچار مشکل میشویم از آن استفاده کرد.
اگر در زمینه بالانس کردن تولید برق درنیروگاهها و مصرف توسط مشترکان دچار اختلال شویم، به مشکل برخواهیم خورد.
طرحی به نام برق امید
برای کاهش مصرف و مدیریت انرژی و تشویق مشترکان طرحی در دست اجراست که "برق امید" نامگذاری شده است.
اجرای طرح برق امید سازوکاری برای اصلاح مدیریت مصرف در پیک بار، توسعه زیرساختها و بهینه سازی شبکه برق است.
در این طرح هزینه برق مشترکان مناطق سردسیر با مصرف زیر ۸۰ کیلو وات و مشترکان مناطق گرمسیر با مصرف زیر ۴۰۰ کیلووات ساعت، مشمول تخفیف ۱۰۰ درصدی خواهند شد.
در این زمینه مدیر نظارت بر خدمات مشترکین شرکت توزیع برق میگوید: از ابتدای اجرای طرح برق امید ۱۱۴ هزار مشترک برق در شمال استان کرمان مشمول استفاده از این طرح شدند و شامل ۸۰ هزار مشترک شهری و بالای ۳۳ هزار مشترک روستایی میشوند.
خانم نسرین نژاد غلامعلی به تقسیم بندی این مشترکان به سه دسته کم مصرف، خوش مصرف و پرمصرف اشاره میکند و میگوید: از زمان اجرای این طرح در چند ماه گذشته ۳۷۰ هزار قبض برای مشترکان با مصرف زیاد صادر شده و اگر مشترکان با مصرف بالا تا شش ماه مصرف برق خودشان را کاهش ندهند با ۱۰ درصد جریمه برق مواجه میشوند.
حالا اگر چه اجرای چنین طرحهایی با استفاده از مولفههای تشویقی، موجب بهینه سازی مصرف در جامعه میشود، اما تداوم آن واثربخش بودنش نیازمند فرهنگسازی و توجه مردم به مدیریت مصرف است.
اینکه کشورما به علت کاهش نزولات جوی و خالی شدن سدها از آب دچار مشکل شده بر همگان واضح است و مردم باید در این زمینه همکاری کنند و نیازمند تغییر نگرش و باور پذیری از طرف مردم هستیم وقرار نیست همانند گذشته مصرف بالا وبودن نظارت داشته باشیم.
نویسنده: سید امان الله احمدی زاده