پخش زنده
امروز: -
با پوشش اینترنتی گسترده روستاهای استان یزد، حالا بسیاری از امکانات و ضروریات روستانشینان، در بستر فضای مجازی به آنها عرضه میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، مهدیه خانم یکی از فرزندان آقای علیزاده است. خانواده آنها ساکن روستای هفتادر یکی از روستاهای بخش عقدا در شهرستان اردکان هستند. روستایی با حدود ۵۰۰ نفر جمعیت که جوانان روستا در بخش صنایع فولادی همجوار روستا مشغول کارند و مسنترها دامداری و کشاورزی میکنند.
مهدیه خانم کلاس نهم است. او امروز بهتر از روزهای قبل است، هم خودش خوشحال است و هم خانواده او از یک اتفاق خوب احساس خوبی داشتند.
با علاقه بیشتری امروز به سراغ تلفن همراهش رفت. امتحاناتش تمام شده بود و مادر از او خواسته بود قبض برق خانه را پرداخت کند. او این کار را با علاقه و سریع انجام داد.
مهدیه گفت: امروز دیگر سرعت اینترنت مان خوب شده است؛ عالی عالیست. او ادامه داد اینترنت امروزه از ملزومات زندگی است، بخصوص در شرایط کرونا که همه چیز به آن بستگی دارد.
او در دوران تحصیل و فصل امتحانات مجبور بود بدلیل سرعت پایین اینترنت، بالای بام برود تا بتواند درس بخواند و یا امتحان دهد. روستاییان هفتادر همه از این اتفاق خوب خوشحال بودند. گشتی در روستا زدیم، آنانیکه سروکارشان با اینترنت بود یا دانش آموزی داشتند از این اتفاق خوب، خوشحال بودند.
حتی حاجی رضا پیرمرد این روستا که البته خودش از اینترنت چیزی نمیدانست، میگفت: در این سالها اتفاقات خوبی برای روستایشان افتاده است.
آنچه مورد نظر او بود سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود که میگفت: هم روستایشان گاز کشی شده، هم آب شرب سالم و بهداشتی دارند و هم به برکت انقلاب اسلامی از بسیاری نعمات و خدمات دیگر برخوردارند.
اتصال آخرین روستای بالای ۲۰ خانوار یزد به شبکه ملی اطلاعات
روستای هفتادر را برای رسیدن به فخرآباد پشت سر گذاشتیم. فخرآباد آخرین روستای بالای ۲۰ خانوار استان یزد است که که به شبکه ملی اینترنت متصل شده است.
اینجا را مدیر کل و کارشناسان اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان هم همراهیمان کردند. هنگام ورود به روستا دکل و تجهیزات ارتباطی به خوبی خود نمایی میکند.
دهقان یکی از روستاییان در بدو ورود از خوبیهای ارتقای این شبکه میگوید و میافزاید: قبل از این اصلا شرایط خوبی نداشتند. اینترنت بسیار ضعیف و اغلب بخصوص در دسترسی دانش آموزان به برنامه شاد با مشکل مواجه بودیم.
خانم زارع از دیگر اهالی روستای فخرآباد است که حالا با گسترش اینترنت بسیاری از کارهای لازم را با اینترنت انجام میدهد.
او هم قبوض مختلف خود را با اینترنت پرداخت میکند و هم فرزندانش از طریق فضای مجازی درس و تکالیف خود را به خوبی انجام میدهند.
یکی از کارشناسان اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان هم در این روستا همراهمان بود. از او خواستم تستهای لازم را برای بررسی میزان دسترسی به اینترنت انجام دهد.
علیپور بعد از انجام تستهای لازم گفت: دسترسی بسیار عالی است و همه شاخصهای لازم در این زمینه در شرایط خوبی هستند.
روستاهایی برخوردار از فناوری اطلاعات و ارتباطات
به روستاهای دیگری هم سری زدیم. در برخی از این روستاها به یمن ارتقای اینترنت هم پست بانک دایر شده و هم دستگاه خود پرداز نصب شده است.
یکی از پیرمردهای ساکن در یکی از روستاهای دارای باجه پست بانک میگفت: تا قبل از این، همه امور بانکی اش را در شهر انجام میداده است، اما حالا هم حقوقش را از طریق خودپرداز میگیرد و هم سایر کارهای بانکی اش را اینجا انجام میدهد.
در همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان یزد هم، چنین وضعی است. همه دلخوش از توسعه زیرساختهای اینترنت در روستاهایشان هستند.
بله اینها همه به یمن خدمات ارزشمند دولت در روستاها و توسعه برخورداری از اینترنت ملی است.
برخورداری ۱۰۰ درصدی روستاها از شبکه ملی اطلاعات
آنگونه که مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد میگوید: تا پایان برنامه ششم توسعه باید ۸۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان یزد به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند.
پاکدل گفت: تا پایان سال ۱۳۹۹، سیصد و ۱۷ روستای بالای ۲۰ خانوار استان یزد به این شبکه متصل شدند و تنها ۲۰ روستا باقی ماند.
وی افزود: اعتبار لازم برای این ۲۰ روستا نیز به میزان ۲۰ میلیارد تومان در اوایل امسال با پیگیری مسئولان محقق و دستگاهها و تجهیزات لازم خریداری شد. اکنون همه روستاهای بالای بیست خانوار استان یزد به شبکه ملی اینترنت متصل اند.
پاکدل میگوید: علاوه بر روستاهای بالای ۲۰ خانوار با این اقدامات بالغ بر ۵۷۰ روستای دیگر نیز تحت تاثیر قرار گرفته و از اینترنت پرسرعت برخوردار شده اند.
او میافزاید: در حال حاضر ۱۰۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان از اینترنت پرسرعت برخوردارند و ۹۹ و هشتاد و چهار درصد جمعیت استان هم به شبکه ملی اطلاعات متصل شده اند.
آنگونه که از حرفهای آقای مدیرکل بر میآمد فعالیتهای خوبی در استان یزد انجام شده بود یک اتفاق بزرگ برای توسعه زیر ساختهای ارتباطی و بهره مندی روستاییان از فناوریهایی که لازمه زندگی امروزی است.
اگرچه شاید اصلیترین دلیل توجه به ارتقای زیر ساختهای ارتباطی را میتوان کرونا و شرایط ناشی از آن دانست، اما در هر حال در یکی دو سال گذشته ثابت شد که باید برای روبرو شدن با چنین شرایطی آماده بود.
شرایطی که در آن، افراد در هر کجا ساکن هستند، برای بسیاری از امور مراجعه حضوری نداشته باشند. رفت و آمدها کمتر و کمتر شود و مهمتر اینکه همه امور حتی درس خواندن و یا خرید مایحتاج زندگی نیز از طریق فضای مجازی انجام شود.
شاید به جرات بتوان گفت یکی از اصلیترین برکات کرونا همین افزایش تاثیرات فناوریهای نوین ارتباطی بر زندگی مردم بود. تاثیراتی که اهمیت آن روز به روز بیشتر و بهتر میشود و بخوبی میتوان مصادیق آن را در بخشهای مختلف در زندگی نه تنها مردم روستا بلکه در شهرها هم دید.
پیشتازی شرکت مخابرات در روستاهای یزد
یکی از گستردهترین و در دسترسترین اپراتورهای استان یزد در روستاها، همراه اول است برای همین به سراغ مدیر عامل شرکت مخابرات استان یزد هم رفتیم.
زارع با اشاره به اقداملات خوبی که برای توسعه زیر ساختهای ارتباطی در استان انجام شده است، میگوید: در حال حاضر ۹۶ درصد جمعیت استان دارای تلفن ثابت خانگی و ۹۳ درصد از پوشش موبایل برخوردارند.
مدیرعامل شرکت مخابرات استان یزد ادامه داد: از مجموع هزار و ۱۲۷ روستای استان یزد ۹۲ درصد دارای اینترنت خانگی هستند و ۴۷ درصد هم از اینترنت همراه اول برخوردارند.
زارع هم چنین گفت: در حال حاضر ضریب نفوذ تلفن ثابت روستایی در استان یزد ۳۷ درصد است در حالی که میانگین کشوری ۲۷ درصد است و ما شرایط خوبی در استان داریم.
وی میافزاید: در شاخصهای برخورداری از تلفن همراه نیز از رتبه سوم کشوری برخورداریم.
فناوری اطلاعات و ارتباطات فرصتی ارزشمند برای روستاییان
این اقدامات خوب و ارزشمند در روستاهای استان یزد نشان میدهد حال و روز روستاهایمان در زمینه دسترسی به فناوریهای نوین روز بروز بهتر و بیشتر میشود.
اگر چه در این شرایط یک خانواده روستایی فقط و فقط برای درس خواندن فرزندش و یا پرداخت قبوض و امور بانکی و یا در برخی مواقع خرید کالا از بازارهای اینترنتی از اینترنت استفاده میکند. اما بدون شک در آیندهای نزدیک باید منتظر گسترش استفاده از اینترنت در روستاها بخصوص در فروش محصولات روستاییان هم باشیم.
و این را شاید بتوان یک انقلاب نوین در روستاهای کشور دانست که همپای توسعه یافتگی جهانی پیش میروند.
زندگی در روستاها رونق مییابد
فقدان امکانات اجتماعی از جمله علل اصلی کاهش جمعیت روستایی ایران و افزایش جمعیت شهری در طول سالهای گذشته بوده است که خود بخود عوارض و تبعات ناخوشایندی به دنبال داشته است.
اکنون بعد از آن که عرصه بسیاری از فعالیتهای اجتماعی و اداری به فضای مجازی منتقل شده است گسترش اینترنت در روستاها به مانعی در مسیر مهاجرت و البته مشوقی برای ماندن در روستا و یا حتی مهاجرت از شهرها به روستاها تبدیل شده است. طبیعی است که هر چه توسعه زیرساختهای ارتباطی در روستاها تقویت شود روستاهای ایران آبادتر و آبادتر خواهد شد.
نویسنده: غلامرضا استاد