پخش زنده
امروز: -
اولسرهای پپتیک (زخمهای گوارشی) زخمهای دردناکی هستند که میتوانند در قسمت داخلی معده شکل گرفته و این شرایط هر ساله میلیونها نفر را در جهان تحت تأثیر قرار میدهد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما؛ معده سالم دارای یک لایه محافظ داخلی است که از بافت حساس این اندام در برابر شیرههای اسیدی و بروز زخم پیشگیری میکند. با این وجود، برخی افراد در معرض خطر ابتلا به اولسرهای معده قرار دارند که بیشتر به واسطه استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، گروهی از داروهای مسکن از جمله ایبوپروفتن و آسپرین، یا یک عفونت ناشی از فعالیت باکتری هلیکوباکتر پیلوری شکل میگیرند. خبر خوب این است که درمان به موقع میتواند به بهبود بسیاری از اولسرها منجر شود. در ادامه با برخی نشانههای بروز اولسر که نباید نادیده گرفته شوند بیشتر آشنا میشویم.
با درد به ویژه در قسمت بالایی شکم مواجه هستید
درد شدید در قسمت بالایی شکم یکی از شایعترین علائم اولسر است. اولسرها میتوانند در هر قسمت از دستگاه گوارش فوقانی شکل بگیرند، اما زمانی که از آنها صحبت میشود اغلب معده یا روده کوچک در ذهن ما نقش میبندد. درد ناشی از اولسر معمولا زمانی که معده خالی است شکل میگیرد. همچنین، درد میتواند شکل گرفته و از بین برود.
حالت تهوع دارید
حالت تهوع یکی دیگر از علائم شناخته شده بروز اولسر است. بسیاری از بیماران مبتلا به زخم معده به این نکته اشاره دارند که وجود مقدار کمی غذا در معده میتواند به تسکین علائم اولسر کمک کند.
استفراغ بی دلیل داشته اید
گاهی اوقات، حالت تهوع ناشی از یک اولسر میتواند به اندازهای شدید باشد که به استفراغ منجر شود. در صورت بروز چنین اتفاقی، از مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن و آسپرین پرهیز کنید. این داروهای مسکن بدون نسخه در واقع شما را در معرض خطر بیشتری برای بروز اولسرها یا تشدید شرایط اولسرهای موجود قرار میدهند.
خون در مدفوع شما وجود دارد
خونی که از دستگاه گوارش سرچشمه میگیرد میتواند به انواع مختلفی از مشکلات سلامت زمینهای اشاره داشته باشد. زمانی که خونریزی با درد در قسمت بالای شکم همراهی میشود، یک اولسر میتواند دلیل آن باشد. بسیاری از بیماران در استفراغ یا مدفوع خود خون مشاهده میکنند که در مورد مدفوع، وجود خون میتواند رنگ آن را سیاه کند. در صورت مواجهه فرد با مدفوع خون آلود همراه با حالت تهوع و احساس درد در شکم یا سینه، پزشکان اغلب یک آزمایش خون و آندوسکوپی فوقانی را تجویز خواهند کرد. با کمک آندوسکوپی پزشک میتواند شرایط معده و این که آیا یک اولسر دلیل بروز علائم است یا خیر را بررسی کند. مشاهده خون در مدفوع میتواند به دلیل هموروئید شکل گرفته یا نشانهای از کولیت یا سرطان روده بزرگ باشد، از این رو، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط بهترین گزینه است.
با سینه درد مواجه هستید
برخی بیماران مبتلا به اولسر با احساس درد در سینه خود مواجه میشوند که به آن سینه درد غیر قلبی گفته میشود، به این معنی که یک حمله قلبی یا بیماری قلبی دلیل بروز آن نیست. این ناراحتی معمولا به واسطه بروز مشکلی در دستگاه گوارش شکل میگیرد، اگرچه استرس یا اضطراب نیز میتوانند در پس بروز آن قرار داشته باشند.
بیش از گذشته با نفخ مواجه میشوید
اگر بیش از گذشته با احساس نفخ در معده خود مواجه میشوید، این ممکن است به مسالهای جدیتر از گاز بیش از حد و بروز یک زخم در دستگاه گوارش اشاره داشته باشد. البته، نفخ میتواند به دلایل سادهای مانند پرخوری نیز شکل بگیرد، اما زمانی که با علائم دیگر اولسر همراهی میشود، بهتر است توسط یک پزشک مورد بررسی قرار بگیرد.
بی اشتها شده اید
کاهش وزن یکی از علائم کمتر شایع بروز اولسر است. به واسطه بروز زخم ممکن است بی اشتها شده باشید و ناراحتی معده غذا خوردن را برای شما دشوار کرده باشد. این عدم تمایل به غذا خوردن در ترکیب با استفراغهای گاه به گاه ممکن است به کاهش وزن غیر منتظره منجر شود.
با احساس عجیب گرسنگی مواجه هستید
در شرایطی که بروز اولسر میتواند به بی اشتهایی منجر شود، اما برخی افراد به واسطه آن احساس عجیب گرسنگی را تجربه میکنند. درد ممکن است برای مدت کوتاهی پس از غذا خوردن بهبود یابد.
درد در پشت بدن را احساس میکنید
اگرچه احساس درد در ناحیه شکم به واسطه بروز یک اولسر شایع است، برخی افراد گسترش درد به قسمت بالایی یا میانی پشت بدن خود را نیز گزارش کرده اند. این شرایط میتواند علائم را هرچه بیشتر گیج کننده سازد.
به طور مرتب آروغ میزنید
آروغ زدن یکی از علائم کمتر شایع بروز یک اولسر است، اما اگر با علائم دیگر مرتبط با این شرایط همراه باشد باید توجه پزشک را به سوی خود جلب کند. اگر بیش از حد معمول آروغ میزنید برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید. چه به دلیل یک اولسر شکل گرفته باشد یا خیر، این یک نشانه ناخوشایند است و پزشک میتواند دلیل بروز آن را شناسایی کند.