بیشترین اقمار منظومه خورشیدی را کدام سیاره دارد؟
کدام سیاره، دارای بیشترین اقمار در منظومه خورشیدی است؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، منجمان آمریکایی میگویند: زحل اکنون بهعنوان سیارهای که بیشترین اقمار در منظومه خورشیدی را دارد، از مشتری پیشی گرفته است.
گروهی از منجمان، ۲۰ قمر در مدار این سیاره حلقهدار را کشف کرد که مجموع قمرهای آن را به ۸۲ میرساند؛ مشتری در مقایسه ۷۹ قمر دارد.
این قمرها با استفاده از تلسکوپ سوبارو در موناکی از جزایر هاوایی کشف شدند. همه اجرام کشف شده در مدار زحل (کیوان) حدود ۵ کیلومتر، قطر دارند و ۱۷ عدد از آنها "رو به عقب" دور سیاره میگردند که به حرکت "مخالفگرد" معروف است.
سه قمر دیگر به اصطلاح "موافقگرد" هستند که همان جهت حرکت وضعی زحل (به دور محور آن) است.
دو عدد از اقمار موافقگرد، مدار خود را در دو سال کامل میکنند. اقمار دورافتادهتر مخالفگرد و یکی از قمرهای موافقگرد، هر کدام ظرف بیش از سه سال، مدار خود را کامل میکنند.
دکتر اسکات شپرد از مؤسسه کارنگی برای علوم در واشنگتن دی سی که این گروه را هدایت کرده است، گفت: «مطالعه مدار این قمرها میتواند سرمنشاء آنها و همچنین اطلاعاتی درباره شرایط محیط کیوان به هنگام تولد این سیاره را آشکار کند.»
دکتر شپرد، گفت که از اواسط دهه ۱۹۹۰، مشتری دارای بیشترین اقمار شناخته میشد. به نظر میرسد اقمار دورافتاده در مجموعه تازه، در سه گروه متمایز از نظر زاویه مداری تقسیم شده باشند.
منجمان تصور میکنند ماههای مخالفگرد و موافقگرد، قطعات بهجا مانده از سه جرم بزرگتر باشند که در اثر برخوردهایی خرد شدهاند. یکی از اقمار مخالفگرد، دورافتادهترین قمر شناخته شده کیوان است.
دکتر شپرد، افزود: «زاویه مداری این اقمار با کیوان، بسیار شدید و از آن دور است. به همین دلیل، گمان نمیکنیم همزمان با کیوان تشکیل شده باشند، بلکه به نظر ما به دام جاذبه آن افتادهاند.»
این یافتهها با بهکار بردن الگوریتمهای محاسباتی درباره دادههای جمعآوریشده، در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ ممکن شد.
دکتر شپرد، اظهار داشت: «با استفاده از این قدرت تازه رایانهای، توانستم این ۲۰ شیء که فکر میکردیم اقمار کیوان است، به مدارهای اطراف سیاره ربط دهم.»
افراد گروه اصلی منجمان، شامل دکتر شپرد و دیوید یویت از دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس و یان کلاین از دانشگاه هاوایی بودند.
دکتر شپرد، میگوید: به احتمال زیاد، اقمار بیشتر دور این سیاره هستند که هنوز کشفنشدهاند و البته کشف آنها نیازمند تلسکوپهای بزرگتر خواهد بود.
منبع: بی بی سی