گفتگوی ویژه/
مکان های رای گیری ضد عفونی می شود
رئیس ستاد انتخابات تاکید کرد : مکان های رای گیری از لحاظ بهداشتی، امن است و امشب ضد عفونی می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آقای جمال عرف رئیس ستاد انتخابات کشور در برنامه گفتگوی ویژه خبری در خصوص واجدان شرایط رای دهندگان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ گفت: واجدان شرایط امسال ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر هستند که شامل ۲۹ میلیون و ۳۸۰ هزار هزار و ۳۸ نفر مرد و ۲۹ میلیون و ۳۳۰ هزار و ۶۹ نفر خانم می شود.
وی رای اولی ها را هم یک میلیون و ۳۹۲ هزار ۱۶۸ نفر اعلام کرد و افزود: شعب ما نسبت به دفعات قبل افزایش یافته و مهمترین علت آن بحث بیماری کروناست ، بنابراین قرار شد برای دسترسی مردم این امر را تسهیل کنیم.
عرف گفت: لذا شعب شهری ما نزدیک به ۶۷۰۰۰ شعبه و شعب روستایی ما بالغ به ۷۵ هزار شعبه می باشد و ما هر روستای مان یک شعبه تلقی می شود چون نمیتوانیم با یک شعبه سیار چندین روستا را پوشش دهیم.
مشکل کمبود تعرفه نخواهیم داشت
رئیس ستاد انتخابات کشور درباره بیانات رهبری نسبت به عدم کمبود تعرفههای اخذ رای در شعب انتخاباتی گفت: نسبت به سالهای قبل در هر شعبه ۱۰ تا ۱۵ درصد تعرفه بیشتری را اختصاص دادیم.
جمال عرف افزود: فرمایش مقام معظم رهبری هم برای ما تکلیف مجددی ایجاد کرد و باعث شد تا بخشنامهای برای همه استانداران و فرمانداران و روسای ستادهای انتخابات سراسر کشور ابلاغ و این مسیر را بازبینی کنیم در این مورد هم موضوع توزیع مهم موضوع مصرف مطرح میشود لذا سیستم هوشیاری در اختیار داریم که بر اساس آن اگر ۷۰ درصد تعرفه در یک شعبه وجود داشته باشد رنگ سبز را به ما نشان میدهد.
وی افزود: اگر این رقم به ۵۰ درصد برسد رنگزرد خواهیم داشت و اگر وضع تعرفه به قرمز برسد یعنی ۳۰ درصد از تعرفهها بیشتر باقی نمانده باشد ما باید تعرفههای جدید را ارسال کنیم
جمال عرف گفت: البته برداشت من این است که در این دوره نباید مشکلی در خصوص کمبود تعریف داشته باشیم.
او در خصوص نحوه شمارش و اعلام آراء اخذ شده گفت این موضوع عموماً یک تصمیم اقتضایی است و اگر ما در پایان ساعت رای گیری با مشکلی برخورد نکنیم نیاز به بازنگری آراء نیست و بدون شک در اولین فرصت تلاش خواهیم کرد نتایج نهایی را اعلام کنیم و احتمالا نتیجه انتخابات تا قبل از ظهر شنبه اعلام میشود و گرنه اگر احساس کردیم که این فرایند زمانبر است قطعاً آرایی را که به توافق رسیدهایم، اعلام خواهیم کرد و بقیه را به بعد از شمارش و بازنگری موکول میکنیم تا نتیجه نهایی حاصل شود.
رئیس ستاد انتخابات گفت: با توجه به شرایط کنونی کشور ستاد ملی مقابله با کرونا، بخشنامه و مجوزی را با هماهنگی شورای محترم نگهبان به وزارت کشور ابلاغ کرده و بر اساس آن در صورت ضرورت و نیاز ساعت رای گیری تا ساعت ۲ بامداد شنبه تمدید میشود، به طور قانونی و طبیعی رای گیری در ۱۰ ساعت انجام میشود و اگر در شعبهای به دلیل شلوغی و نیاز به زمان اضافه ضرورت احساس شود این ساعت تا ۲ بامداد تمدید خواهد شد.
جمال عرف رئیس ستاد انتخابات کشور در استودیو گفتگوی ویژه خبری از ضدعفونی شعب اخذ رای خبر داد و گفت: همه نکات بهداشتی در این شعب رعایت میشود و تصور من این است که بایدشعب اخذ رای را تبدیل به مکانی کنیم تا مردم در آن احساس امنیت کنند از این رو ما همه شیوه نامههای بهداشتی بین المللی را اعمال کرده ایم و مردم میتوانند با خیال راحت به شعب اخذ رای بیایند و رای بدهند.
او ادامه داد اصل و فلسفه حذف اثر انگشت در رای گیریها بر این است که یک فرد نتواند دوبار رای دهد و امروزه با آمدن دستگاههای احراز هویت امکانی برای رای دادن مجدد یک فرد وجود ندارد.
جمال عرف در خصوص برگزاری انتخابات الکترونیک شورای شهر در برخی از شهرها و استانها نیز گفت: در ۲۴ مرکز استان از صندوقهای الکترونیک استفاده میکنیم قاعدتاً در آنجا مردم مراجعه میکنند و کارت تعرفه را دریافت میکنند و بر اساس آن این کارت را در جای مخصوص دستگاه قرار میدهند تا بتوانند ثبت رای کنند.
او برای چندمین بار تاکید کرد برای جلوگیری از تجمع در پای صندوقهای رای و سوخت شدن آراء، مردم بهتر است شماره و کدهای نامزدهای انتخاباتی خود را بر روی کاغذ یادداشت کنند تا در موقع رای دهی این روند سریعتر اتفاق افتد.
او در خصوص قطع برق احتمالی این روزهای کشور و امکان قطع برق و ایجاد توقف در روند رای گیری الکترونیکی در شعبه انتخاباتی گفت: دستگاههای الکترونیکی اخذ رای از باتری برخوردارند و اگر به هر دلیلی برق قطع شود این دستگاهها چند ساعتی میتوانند کار خود را انجام دهند، اما با دستور ریاست محترم جمهور و پیگیری مستمر آقای وزیر، قاعدتاً نباید با قطعی برق مواجه باشیم و همین موضوع در مورد بحث مخابرات هم وجود دارد لذا همه ظرفیت کشور اعم از دستگاههای دولتی، نیروهای مسلح و نیروهای مردمی پای کار هستند تا این پروژه ملی به نحو احسن انجام پذیرد.
آقای عرف در مورد درج کد نامزدهای انتخاباتی بر روی برگههای اخذ رای هم گفت: از آنجا که در میان کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری تشابه اسمی وجود ندارد ضرورتی هم برای ثبت کد انتخاباتی افراد نیست، اما در شورای شهر به لحاظ تعداد بالای شرکتکنندگان انتخابات و امکان تشابه اسمی نامزدهای شورای شهر ثبت کد انتخاباتی کاندیداها بر روی تعرفهها رای دهی را تسهیل میکند.
جمال عرف در استودیو گفتگوی ویژه خبری در خصوص رویکرد قانون در مورد امکان تخلف در رای گیری گفت: در انتخابات خرید و فروش رای یا اخذ رای با تهدید و ارعاب جزو تخلفات محسوب میشود و در صورت مشاهده هر کدام از این تخلفات دلالت میشود بر محاکم قضایی و رسیدگیهای به جرائم انتخاباتی.
وی تصریح کرد: در دورههای پیشین مشاهده میشد که افرادی پس از رای دهی از رای خود عکس میگرفتند و برای شخص یا اشخاصی میفرستادند و اثبات میکرد که ما به فلان کس رای داده ایمکه بی شک این امر تخلف محسوب میشود و برخوردهای لازم با این اتفاق صورت خواهد گرفت.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: لذا این دوره اجازه نمیدهیم کسی از این مسیر وارد شود و شائبه بابت خرید و فروش رای یا حتی عکس گرفتن از رای یا تهیه رای و ایجاد ارعاب صورت پذیرد.
عرف در خصوص اخذ رای از بیماران و تحت بستری کرونا هم گفت: با هماهنگیهای صورت گرفته با هلال احمر مقرر شده است شعب سیاری در ۴۵۰ شهرستان کشور به افراد شناسایی شده و لیست شده کرونایی که تحت قرنطینه هستند سر بزنیم و چنانچه آنها تمایلی برای رای دادن دارند از ایشان رای بگیریم.
او در مورد حال و احوال شرایط رای گیری خارج از کشور هم گفت: در یکصد و یک کشور،۱۳۳ نمایندگی، ۲۳۴ شعبه با ۴۵۰ صندوق، فردا با اختلاف ساعتی که وجود دارد رای گیری خواهیم کرد.
جمال عرف گفت: متاسفانه کشور کانادا برغم معاهدات بین المللی کارشکنیهای انجام داد و مانع از ایجاد شعبه رای گیری در کشورش شد و به ما اجازه برگزاری انتخابات نداد بنابراین قرار شد در نزدیکترین مرز با کانادا شعبه رای گیری دایر شود و امیدواریم که همه ایرانیان مقیم خارج از کشور امکان بهره مندی از حق خودشان را داشته باشند و بتوانند فردا رای دهند.
جمال عرف در خصوص وضعیت امنیتی ساعات رای گیری گفت: در این مورد آخرین ارزیابیها توسط نیروی انتظامی و نیروهای مسلح و امنیتی اطلاعاتی بیان شده و خوشبختانه مشکل جدی پیش بینی نشده است ونیروهای انتظامی و امنیتی ما از آمادگی کامل برای پوشش انتخابات جمعه برخوردار هستند.
عرف اضافه کرد اکروز جمعه در سراسر کشور به جز حوزهای که برای مجلس خبرگان هم انتخابات انجام میشود و ۶ حوزهای که بعضا از همپوشانی برخوردارند و نمایندگان هم انتخاب میشوند (مثلا در جایی مانند تهران چهار انتخاب داریم) ترتیب اخذ رای از ریاست جمهوری شروع میشود و بعد از آن خبرگان و سپس مجلس شورای اسلامی و بعد شوراهای شهر خواهد بود لذا در جاهایی که دو انتخاب صورت میپذیرد اول ریاست جمهوری و سپس شوراها رای گیری میشوند و قاعدتاً شمارش آرا هم به همین ترتیب اعلام خواهد شد.
جمال عرف در خصوص امکان اشتباه انداختن رای شوراها در صندوق ریاست جمهوری یا دیگر انتخابات در شهرهایی که ۴ انتخابات همزمان انجام میشود، گفت: امکان وقوع این اشتباه وجود دارد که مردم آراء خود را به صندوق اشتباهی بیندازند، اما از آنجا که رنگ و نوع تعرفههای هر انتخابات متفاوت است از مردم میخواهیم که در رای خود دقت کنند، اما چنانچه این اتفاق و اشتباه رخ دهد، در مرحله شمارش آرا امکان جابجا کردن و تصحیح و جابجایی تعرفههای به اشتباه انداخته شده در دیگر صندوقها به تناسب رنگ و نوع انتخابات وجود دارد.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: لذا در زمان شمارش آرا با نظر ناظر، رایی که به اشتباه در صندوق دیگری انداخته شده است در جایی که باید و صندوقی که مربوط است خوانده میشود و حقی از کسی ضایع نخواهد شد.
عرف در مورد حضور نمایندگان نامزدهای انتخاباتی در پای صندوقهای رای هم گفت بر اساس قانون، نامزدها میتوانند نمایندگانی در پای صندوقهای رای داشته باشند، برای این افراد کارت صادر خواهد شد و رفت و آمد این افراد به صندوق به شعب رای تسهیل میگردد.
او از عملیاتی بودن نرم افزار شعبه یاب جهت تسهیل یافتن حوزههای انتخابی خلوتتر یا نزدیکتر به محل هر فرد خبر داد و افزود: امروز صبح مردم میتوانند با استفاده از این نرم افزار به نشانی نزدیکترین و خلوتترین شعبه رای گیری مراجعه کنند و رای دهند و نشانی دستیابی به این نرم افزار یا اپلیکیشن سایت قید شده در سایت وزارت کشور است.
وی تصریح کرد امشب و فردا شب منع تردد وجود ندارد و به همین علت امشب خیابانها کمی شلوغتر شده است.
اعمال شیوه نامه های بهداشتی سختگیرانه
علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا هم در ارتباط زنده تصویری با برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: به مردم کشورمان این اطمینان را میدهم که با خیال راحت پای صندوقهای رای حاضر شوند به این دلیل که جلسات متعددی برگزار شده و شیوه نامههای بسیار سختگیرانهای تدوین و تدبیر شده است تا مردم با خیال راحت در پای صندوقهای رای حاضر شوند، ایمنترین شرایط وجود دارد در مقابل کرونا و مردم نباید به هیچ وجه نگران باشند.
او افزود: بر اساس شیوه نامههای تدوین شده تجمعی در پای صندوقهای رای نخواهد بود و صفوف هم در فضای باز خواهد بود و مردم به صورت یک به یک به مرحله رای دهی وارد میشوند، امسال دیگر اثر انگشت اخذ نمیشود و موارد بهداشتی هم بیشتر رعایت میشود زمان رای دهی هم کوتاهتر میشود.
آقای رئیسی گفت: خواهش من این است که مردم فردا با خود یک خودکار شخصی ببرند، ماسک به همراه داشته باشند و پس از انداختن رای ایشان در صندوق محل را ترک کنند تا تجمعی شکل نگیرد.
رئیسی با بیان اینکه روند بیماری کرونا در کشور همچنان نزولی است، افزود: البته در برخی از شهرهای جنوبی کشور این روند افزایشی است، ولی در باقی شهرهای کشور خوشبختانه روند نزولی به خود گرفته است و امیدواریم که در روزهای آینده روند کاهشی بیشتری را شاهد باشیم.
فعالیت 250 هزار نفر ناظر انتخاباتی
محمد حسن صادقی مقدم عضو حقوقدان شورای نگهبان هم در ارتباط زنده تصویری از شورای نگهبان با برنامه گفتگوی ویژه خبری با اشاره به افزایش ۷ درصدی شعب انتخاباتی نسبت به سال ۹۶ اضافه کرد: طبیعتاً به همین نسبت تعداد ناظران هم افزایش یافته است لذا نفرات حاضر در شبکه عظیم و پر افتخار ناظرین انتخاباتی هم به ۲۵۰ هزار نفر رسیده است.
او ادامه داد: با توجه به همکاریهایی که با وزارت کشور و ستاد برگزاری انتخابات انجام گرفته است در روند اخذ رای به صورت الکترونیک و ثبت آن به صورت آنلاین خواهد بود و نظارتهای مستمر و دقیقی هم بر نحوه عملکرد و رای گیری صورت میپذیرد.
او درباره نحوه فرآیند رای گیری و نظارت بر جریان انتخابات جمعه گفت: از همان روزهای آغازین و حین فعالیتهای انتخاباتی دقت و توجه کافی بر تبلیغات انتخاباتی در فضای مجازی را هم مدنظر قرار دادیم، تبلیغات در فضای مجازی مانند تبلیغات در فضای حقیقی است و تفاوتی نمیکند و طبیعی است که با توجه به پایان زمان تبلیغات چنانچه تبلیغاتی در فضای مجازی صورت پذیرد مورد رصد همکاران ما قرار میگیرد و در صورت لزوم اگر تخلفی شکل بگیرد با آن برخورد و پس از تشکیل پرونده به مقامات قضایی ارسال خواهد شد.