شفیق دیوب با اشاره به تلاشهای دولت سوریه برای اجرای توافقنامههای زیادی که میان دو طرف امضا شده، اما اجرایی نشده است به نتایج مشارکت بسیار گسترده انتخابات ریاست جمهوری سوریه اشاره و اولویتهای دولت آینده بشار اسد را تشریح کرد.
وی این مطالب را در گفتگوی اختصاصی شبکه تلویزیونی العالم با وی مطرح کرد.
مشارکت گسترده مردم در انتخابات
پرسش: نخستین پرسش پس از صحنه انتخابات ریاست جمهوری سوریه که با توجه به استقبال گسترده و فراوان مردم به ذهن خطور میکند و چه بسا دوستان و دشمنان سوریه را نیز غافلگیر کرد آن است آیا میتوان این انتخابات را با آن همه حضور گسترده مردم، آغازی بر پایان بحران سوریه دانست؟
سفیر سوریه: حقیقت آن است که انتخابات ریاست جمهوری سوریه یک سررسید ملی حاکمیتی بسیار مهمی است که در مرحله تعیین کنندهای برگزار شد. بسیاری امیدوار بودند این انتخابات را به شکست بکشانند و کوشیدند درباره نتایج آن و مشروعیتش حتی قبل از آنکه زمان برگزاری انتخابات را مشخص کنیم، ابراز تردید کنند، اما ملت سوریه، آرزوها و انتظارات دشمنان را به یأس تبدیل کرد. انتخابات، کاملا روان و در فضایی کاملا رضایت بخش برگزار شد و سوریها از طریق آن توانستند خواست و اراده مستقل شان را با انتخابی که مناسب ریاست جمهوری سوریه در مرحله آینده میدانند بیان کنند. بدون تردید این انتخابات به خصوص با توجه به مشارکت گسترده سوریها در داخل سوریه و خارج از آن بازتاب دهنده عزم و اراده سوریها برای ادامه حرکت در پشت سر رهبری شان و رهبری بشار اسد است تا همه مأموریتها و گزینههایی که وی برای سوریه در مرحله آینده معین کرده است تحقق یابد. این انتخابات همچنین مهر تأیید دوبارهای بر مهرورزی سوریها و وفاداری شان به این کشور و آمادگی شان برای دفاع از آن بود.
لزوم بازسازی سوریه و گذر از بحران
پرسش مجری: اولویتهای سوریه در مرحله آینده پس از برگزاری این انتخابات چیست؟ پروندهها و معضلات زیادی وجود دارد که نیاز است سوریه آنها را حل کند و در صدر آنها نیز پس گرفتن باقیمانده اراضی سوریه است مانند ادلب و مناطق شرق فرات و نیز موضوع آوارگان که بسیار اضطراری هم هست و نیز احیای روابط با جهان و با کشورهایی که روابطشان را با سوریه قطع کرده اند؛ دولت سوریه در مرحله آینده پس از انتخابات بر روی کدام جبهه متمرکز خواهد شد؟
سفیر سوریه: ابتدا بگویم شعار انتخاباتی بشار اسد «امید با کار» بود؛ بنابراین سرفصل مرحله آینده در سوریه نیز کار برای تکمیل مأموریت بزرگ ملی است که تلاش برای آن را آغاز کرده ایم تا همه برنامههای بزرگ ملی و سررسیدهای دیگر را به اجرا در آوریم. بدون هیچ تردیدی کنترل مجدد دولت سوریه بر همه اراضی سوریه یک مسئله تعیین کننده است و در صدر برنامههای مرحله آینده در سوریه خواهد بود علاوه بر این چالشهایی داریم که ناشی از این جنگ ظالمانه است که ده سال است از آن رنج میبریم و در صدر این چالشها نیز بازسازی ویرانیهای ناشی از این جنگ است مانند بازسازی زیرساختها و بیمارستها و مدارس و دانشگاهها و علاوه بر این احیای اقتصاد و ایجاد رونق اقتصادی و راه اندازی عملیات تولید صنعتی و کشاورزی در سوریه. همچنانکه میدانید و بسیاری نیز میدانند سوریه در همه زمینهها تا اوایل سال ۲۰۱۱ میلادی تقریبا خودکفا بود.
افزون بر این یک چالش بزرگ و مهمی داریم که در اولویتهای دولت آینده بشار اسد خواهد بود و آن هم تلاش برای تشویق و تسهیل برای بازگشت آوارگان سوری است که سوریه را به علل ناشی از تروریسم و ویرانگری و عوامل دیگر ترک کردند و این چالش بزرگ و مهم است و از اولویتهای ما در مرحله آینده است افزون بر این با تمام توان تلاش میکنیم سطح خدماتی را که به شهروندان سوری ارائه میکنیم بهبود بخشیم و برای تحقق این هدف به عبور از تحریمهای اجباری ظالمانه و مهار آنها نیاز داریم که آمریکا و هم پیمانانش تحمیل کرده اند. مسائل زیادی وجود دارد، اما اعتماد ملت سوریه نیز مهم و تعیین کننده است و تأکید کننده عزم و اراده برای حرکت به جلو است تا به همه این پروندههای مهم بپردازیم.
پرسش: شاید برای عبور از تحریمهای تحمیلی به سوریه؛ این کشور به تحکیم روابطش با هم پیمانانش در درجه اول نیاز داشته باشد درباره روابط با ایران چه؟ طبیعتا روابط سوریه با جمهوری اسلامی ایران، قدیمی است و به زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ میلادی باز میگردد و این روابط وجود دارد و قوی و مستحکم است آیا میتوان گفت روابط در طول جنگ علیه سوریه مستحکمتر شده است؟
سفیر سوریه: اجازه بدهید به یک مطلب بسیار مهم اشاره کنم روابط بین جمهوری عربی سوریه و جمهوری اسلامی ایران، روابط دوستانه و تاریخی است و من حدود ده روز پیش گفتم از نظر ما در سوریه، از مهمترین و گران سنگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران، بنا و ساختن این روابط مستحکم بین سوریه و ایران است. روابط سوریه و ایران با وجود همه تلاشهایی که صورت گرفت تا در این روابط تردید افکنی و به آن لطمه زده و از بین برده شود، اما از آزمونهای زمان عبور کرد و موفق شد از همه دشواریها عبور کند. با وجود همه اینها روابط در مسیر درستی به پیش میرود و ماهیت راهبردی به خود گرفته و به نمونهای تبدیل شده است که در روابط بین کشورها از آن الگوداری میشود، زیرا بر اساس احترام متقابل و منافع و ارزشهای مشترک مبتنی است. روابط بین سوریه و ایران بدون تردید اکنون گسترده و متنوع شده است و چشم اندازهای بزرگی برای گسترش این روابط به خصوص در زمینههای اقتصادی و علمی و فناوری و بهداشتی و گردشگری و علمی و ... و مبادله تجاری و در همه زمینهها وجود دارد و ما ان شاء الله برای پیشبرد روابط در همه این زمینهها تلاش خواهیم کرد.
وی افزود: درباره تأثیر بحران سوریه بر این روابط باید بگویم این بحران بدون تردید به تقویت این روابط به خصوص در زمینههای سیاسی و مستشاریهای نظامی و ... منجر شد. من الان از طریق شبکه وزین شما تأکید میکنم همچنانکه ایرانیها هرگز حمایت سوریه را از ایران در هشت سال جنگ (تحمیلی عراق به ایران) فراموش نخواهند کرد سوریها نیز حمایتهای جمهوری اسلامی ایران از سوریه به رهبری حضرت امام خامنهای و ایستادگی ایران در کنار ملت عربی سوریه را در جنگ ده ساله هرگز فراموش نخواهند کرد. ملت سوریه ده سال است که دلاورانه با تروریسم و حامیان آن و تأمین کنندگان مالی آن درگیر هستند.
پرسش مجری العالم : درباره آینده این روابط چه؟ یعنی در مرحله پس از جنگ؛ همچنانکه اشاره کردی ایران حضور دارد و از ملت و دولت سوریه حمایت کرد پس از پایان این جنگ چه؟ نقش ایران در آینده و بازسازی و فعالسازی توافقنامههایی که بین دو طرف امضا شده است چه؟
سفیر سوریه: حقیقتا بین دو کشور توافقنامههای زیادی در همه زمینهها امضا شده است ما الان تلاش میکنیم این توافقنامه را فعال کنیم و توافقنامههایی را که اجرا نشده است اجرا و تدابیر قانونی را در هر دو کشور برادر کامل کنیم که این توافقنامه به اجرا گذاشته شود. آنچه را که الان تأکید میکنم آن است که سوریه چشم دوخته و امیدوار است تا ببیند جمهوری اسلامی ایران در عملیات بازسازی ویرانیهای جنگ در کنار ملت سوریه باشد. جنگ، خسارات زیادی زده و حجم ویرانگری در عرصههای مختلف نیز مانند کارخانجات و کارگاهها و بیمارستانها و دانشگاهها و ... گسترده است. همچنانکه ما در مقابله با تروریسم شریک بودیم امیدواریم در بازسازی سوریه نیز شریک باشیم و ما خوشحال میشویم که شرکتهای کشورهایی که در کنار سوریه بودند در بازسازی شرکت کنند و جمهوری اسلامی ایران در صدر آنها قرار دارد.