مشارکت پرشور و انتخاب درست
مشارکت هدفمند و شرکت گسترده مردم در انتخابات، زمانی موجب تقویت اساس نظام شده و توسعه پایدار را رقم خواهد زد که آگاهانه باشد.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: این روزها ما در آستانه تصمیمی بزرگ برای کشورمان قرار داریم. سرنوشت ما به عنوان یک ملت، چنان در هم تنیده است که هر تصمیم جمعی ما، نه تنها برای چهارسال بلکه برای سالهای متمادی، زندگی تکتک ما را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
امروز ایران ما از یک سو با تهدیدهای فزاینده خارجی و از سوی دیگر با مشکلات اقتصادی و معیشتی مواجه است. حالا در کنار انتخاب دولتی کارآمد برای عبور از بحرانهای پیشرو و ترمیم اقتصاد، بیش از همیشه به همدلی، انسجام ملی و مشارکت حداکثری نیازمندیم. باید نشان دهیم که همه ما با هم هستیم. تک تک رایهای ما در کنار هم به مثابه آجرهایی خواهند بود که بنای امنیت و منافع ملی ما را میسازند و ما را غیرقابل شکست میکنند و البته به تجربه هم آموخته ایم که هربار که اتحاد این ملت بزرگ ضربه خورده، اردوگاه دشمن امیدوارتر به نتیجه بخش بودن تهدیداتش شده و شاهد افزایش فشارها و ضربه به منافع ملی بودهایم.
قطعا تحقق ایران قدرتمند، نیازمند دولتی برخوردار از اراده ملی برای حل مشکلات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و به ثمر رساندن آرمانهای انقلاب است.
اگرچه برای کشور مشکلات و چالشهای اقتصادی براثر تحریمهای ظالمانه دشمنان و برخی بی تدبیریها به وجود آمده است، مشارکت حداکثری مردم در انتخابات پیشِ رو، کلید حل مشکلات کشور محسوب میشود. هم اکنون در انتخابات ریاستجمهوری با توجه به شرایط کشور، دغدغههایی وجود دارد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت یا از آنها غفلت کرد. دستاورد مهم تحقق مشارکت حداکثری در انتخابات، ضمانت امنیت کشور و جلوگیری از عملیاتی شدن توطئهها و دسیسههای دشمنان در ابعاد داخلی و خارجی است.
قطعا مردم با درک حساسیت انتخابات پیش رو و مقتضیات منطقه، مشارکت حداکثری را رقم میزنند که نقش موثری در تثبیت اقتدار نظام و افزایش قدرت چانه زنی سیاسی و بین المللی در راستای حل مشکلات دارد. جامعهای که میخواهد مسیر پیشرفت را طی کند نیازمند داشتن امنیت در همه حوزهها از جمله حوزه امنیت اجتماعی پایدار است که این مهم جز با مشارکت حداکثری در انتخابات و حضور آگاهانه مردم در پای صندوقهای رای رقم نخواهد خورد.
مستندات
«مردمسالاری دینی با شرکت مردم، حضور مردم، اراده مردم، ارتباط فکری و عقلانی و عاطفی مردم با تحولات کشور صورت میگیرد، این هم جز با یک انتخابات صحیح و همگانی و مشارکت وسیع مردم ممکن نیست.»(بیانات رهبرمعظم انقلاب دراجتماع بزرگ زائران و مجاوران حضرت علی بن موسی الرضا (ع)، ۰۱/۰۱/ ۱۳۸۸)۴۲ سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و مردم ما در طی این سالها آزمونهای بزرگی را با عزت و سربلندی پشت سر گذاشته اند که هرکدام ویژگیهای خاص خود را داشته است. انتخاب فردی اصلح طبق اصل ۱۱۷ قانون اساسی برای قرار گرفتن در مهمترین مسند مدیریت کشور به نام رئیس جمهوری مطرح است و بنابراین شهروندان با احساس تکلیف و وظیفه ملی و میهنی در بزرگترین رویداد سیاسی مشارکت دارند تا دشمنان این مرز و بوم که همواره با طراحی نقشههای شوم به دنبال تضعیف نظام و ناکارآمد نشان دادن آن هستند، همانند گذشته از این رهگذر با دست خالی عبور کنند.
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان میثاق ملی و هویتی نظام جمهوری اسلامی ایران در اصول متعددی بر مشارکت مردمی و حق تعیین سرنوشت از سوی مردم صحّه گذاشته که از آن جمله میتوان به اصول زیر اشاره کرد:
بند (۸) اصل سوم، اصول ششم، هفتم، پنجاهوششم، پنجاهونهم، شصتودوم، یکصدم، یکصدوهفتم و یکصدوچهاردهم قانون اساسی ج. ا. ا.. وجود اصول متعدد در قانون اساسی در ارتباط با ساختار و چگونگی دخالت مردم در اتخاذ تصمیمات و خطمشیها و انتخاب اشخاص عالی کشور نشان از مردمی بودن نظام و حاکی از دخالت مستقیم مردم در تعیین سرنوشت اجتماعی شان است.
در این برهه حساس انتخابات ریاست جمهوری اهمیت زیادی دارد. حضور در انتخابات از تکالیف اجتماعی و فردی است و برگزاری انتخابات پرشور نقش مهمی در تقویت پایههای نظام اسلامی دارد. نتایج پژوهشها نشان میدهد که مشارکت مردم در انتخابات میتواند امنیت داخلی کشور را ارتقا بخشیده، مشروعیت نظام سیاسی را تثبیت کند و در مقابله با تهدیدات خارجی که امنیت داخلی را به خطر میاندازد نقطه قوتی محسوب شود.
برای تحقق مشارکت حداکثری در انتخابات و پرهیز از دلسرد کردن مردم، یک اصل مهم و همیشگی باید در نظر گرفته شود و آن اینکه نباید عملکرد نامناسب برخی مدیران به پای اصل نظام گذاشته شود و معیار حضور و فقدان حضور مردم پای صندوقها باشد. همچنین نامزدهای انتخاباتی نباید اموری را که در توان آنها نیست وعده دهند و موجب نارضایتی مردم شوند، چرا که همین وعدههای بی سرانجام سبب دلسردی مردم میشود.
راهکارهای مشارکت حداکثری
مشارکت هدفمند و شرکت گسترده مردم در انتخابات، زمانی موجب تقویت اساس نظام شده و توسعه پایدار را رقم خواهد زد که آگاهانه باشد و فرد با در نظر گرفتن میزان تناسب ویژگیهای یک نامزد با اصول اساسی نظام جمهوری اسلامی، دست به انتخاب بزند. برای چنین انتخاب هوشمندانهای، بالطبع زمینهها و بسترهایی نیاز است که ضروری است فراهم شود.
کلام آخر
توسعه فرهنگ مشارکت سیاسی و حداکثری مردم در حکومت مردم سالاری دینی امری ضروری است. این واقعیت علاوه بر ایجاد انگیزه، اثبات کارآمدی نظام و یا تبیین شرایط داخلی و خارجی نیازمند فرهنگ سازی و درونی شدن مشارکت سیاسی در جامعه، جهت ارتقای روحیه مشارکت از طرق مختلف از جمله صداوسیما و رسانههای گروهی، دانشگاه ها، مساجد، فضاهای مجازی، اینترنت، مدارس، کانونها و ... است.
این روزها که تنور تبلیغات انتخاباتی گرم شده است، مردم باید سه وظیفه مهم را جدی بگیرند اول اینکه در پای صندوق رای حاضر شوند، دوم فرد اصلح را از بین نامزدها انتخاب کنند و در نهایت تلاش کنند تا دیگران هم تشویق شوند در روز ۲۸ خرداد مشارکت فعالانه داشته باشند.
مردم پیروز اول در انتخابات ریاست جمهوری هستند و برگزیده ریاست جمهوری نیز فرصت خواهد یافت تا در مسیر توسعه و آبادانی کشور خدمت کند. اگر مردم احساس کنند دولت به معنای واقعی خدمتگزار آنان است، در کنار دولت با تمام توان خواهند ماند. مشارکت حداکثری برای انتخاب فرد اصلح که شورای نگهبان قانون اساسی آنان را تایید کرده میتواند موجبات برگزیدن نیروی کاردان و متخصص در عالیترین جایگاه مدیریتی کشور را محقق کند.
ما در کنار هم، راهی بس دشوار برای دستیابی به زندگی سعادتمندانه را پیمودهایم و در این راه از بذل مال و جان ابایی نداشتهایم. پس با رأی آگاهانه خود در انتخابات سرنوشت ساز پیش رو، با شهدایی که خون خود را تقدیم انقلاب اسلامی کرده اند و با مردان و زنان مبارزی که در طول تاریخ، تلاش خود را برای استقلال و آزادی کشور مبذول داشته اند، پیمان میبندیم که ثابت قدمتر از همیشه این راه را ادامه دهیم.
پژوهشگر: مریم بیگ پور