به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ تحلیلگر سیاسی ارشد پاکستان با اشاره به سردرگمی آمریکا برای بعد از خروج نظامی از افغانستان تصریح کرد: ایالات متحده در منطقه دچار انزوای ژئوپلتیک شده است.
"امتیاز گل" از تحلیلگران سیاسی سرشناس پاکستانی در مقالهای با عنوان " انزوای ژئوپلیتیک بی سابقه آمریکا" که در روزنامه دیلی زبان پاکستان منتشر شد، به سردرگمی آمریکا بعد از خروج نظامی از افغانستان و تلاشهای بی ثمر این کشور برای ایجاد پایگاههای نظامی در نزدیکی خاک افغانستان پرداخت و نوشت: هیچ یک از همسایگان افغانستان حاضر به همکاری با آمریکا در این زمینه نیستند.
وی افزود: هنگامی که پاکستان از ارائه پایگاه نظامی به آمریکا برای کنترل عملیاتهای ضد تروریستی (CT) در افغانستان امتناع کرد، ایالات متحده که پیش از این برای خروج از باتلاق افغانستان مشکلات زیادی را متحمل شده بود، با یک معضل پیش بینی نشده روبرو شد که در پی آن واشنگتن برای استقرار نیروهای خود در منطقه برای حفظ منافع ژئواستراتژیک و ژئوپلتیک دچار سردرگمی شده است.
این تحلیلگر پاکستانی نوشت: مخالفت دولت پاکستان سبب شد تا مقامات آمریکایی از جمله "ویلیامز برنز" رییس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا «C.I.A» در یک سفر پنهانی و ضربتی برای جلب رضایت مقامات پاکستانی به اسلام آباد سفر کند، اما گزارشهای رسانهای همچنان حاکی از جواب منفی مقامات پاکستانی به طرف آمریکایی است.
وی ادامه داد: همگرایی اقتصادی اسلام آباد با پکن، عضویت در سازمان همکاری شانگهای و روابط پاکستان با روسیه در کنار همسایگی با ایران از جمله موانعی است که پاکستان در مسیر همکاری نظامی خود با آمریکا با آن مواجه است، از این رو عملا احداث پایگاه نظامی ایالات متحده در پاکستان امکان پذیر نیست.
امتیاز گل تصریح کرد: تاجیکستان، قزاقستان و ازبکستان نیز به عنوان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه (CSTO) نیز برای هرگونه مشارکت نظامی با کشورها غیر عضو، نیاز به تصویب اکثریت دارند، این در حالی است که این کشورها نیز امکان احداث پایگاه نظامی آمریکا در خاک خود را رد کرده اند.
وی افزود: شرم آور است که پس از دو دهه حضور در منطقه و صرف تقریبا ۲.۶ تریلیون دلار و از دست دادن ۲۴۴۴ سرباز، امروز ایالات متحده جایی برای استقرار نیروهای خود پیدا نمیکند و هیچ یک از همسایگان افغانستان حاضر به همکاری با آمریکا در این زمینه نیستند به همین دلیل کاملا واضح است که سیاست خارجی دو قطبی ایالات متحده طی دو دهه گذشته که بر قلدری و زورگویی استوار بوده عملا باعث انزوای ژئوپلتیک این کشور شده است.
در این مقاله در پایان آمده است: از نظر ژئوپلتیک منطقهای پاکستان، ایران، روسیه، چین و کشورهای آسیای مرکزی منافع خود را از آمریکا جدا میدانند به همین علت بیشتر آنها درحال حاضر زیر آتش مخالفتهای آمریکا قرار دارند، کشورهای آسیای میانه امروز به روسیه، چین و حتی ایران و پاکستان نزدیکتر هستند تا واشنگتن، از این رو به نظر بسیاری از تحلیل گران امور سیاسی توافق دوحه در واقع شکست آمریکا است، چرا که واشنگتن برای بعد از خروج نظامی از افغانستان برنامهای نداشته و دچار سردرگمی است.