پخش زنده
امروز: -
سران صربستان و کوزوو امروز سه شنبه در بروکسل، تحت نظارت اتحادیه اروپا، مذاکرات برای یافتن راه حل درباره یکی از دشوارترین مناقشههای ارضی که باید در اروپا حل شود، آغاز کردند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از بروکسل؛ جوزپ بورل رئیس دیپلماسی اروپا پیش از این نشست هشدار داد «ما میدانیم که این گفتگو آسان نخواهد بود. اما این روند و تعهد صادقانه دو طرف برای منافع مردم کوزوو و صربستان ضروری است».
وی گفت «ما بی صبرانه منتظر ادامه گفتگو با الکساندر ووچیچ و آلبین کورتی رؤسای جمهور صربستان و کوزوو هستیم و امیدوارم نشستی جذاب، مهم و سودمند داشته باشیم».
این نخستین نشست از زمان پیروزی تاریخی آلبین کورتی در انتخابات پارلمانی ماه فوریه خواهد بود. کورتی که عضو جنبش اصلاح طلب چپگرای «تعیین سرنوشت» است، برای اتخاذ رویکردی جدید در مذاکرات با الکساندر ووچیچ متعهد شد.
جوزپ بورل گفت «این حرکتی جدید است و ما باید از آن استفاده کنیم. مهم است که از این فرصت استفاده کنیم، زیرا روابط بین صربستان و کوزوو برای ثبات کل منطقه (منطقه بالکان غربی)، ثبات دراز مدت و رونق اقتصادی بسیار مهم است».
وی هشدار داد «بدون توافق بین صربستان و کوزوو این روابط به خطر میافتد».
روابط بین این دو کشور همسایه منطقه بالکان، از بیش از ۲۰ سال گذشته و پس از جدایی آنها پس از جنگ، همچنان پیچیده است. آخرین مذاکرات بین سران دو کشور به ژوئیه ۲۰۲۰ بازمی گردد.
بلگراد از به رسمیت شناختن استقلال این استان سابق خود خودداری میکند. کوزوو در سال ۲۰۰۸ و نزدیک به ۱۰ سال پس از جنگی که با بمبارانهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به پایان رسید اعلام استقلال کرد. بمبارانهای ناتو نیروهای صربستان را مجبور به عقب نشینی کرد.
رئیس جمهور صربستان در تلویزیون ملی درباره طرف مذاکره خود گفت «من از او هیچ انتظاری ندارم. آنچه برای من جالب است آن چیزی است که نمایندگان اروپا قرار است بگویند. آنها از امضاکنندگان توافق بروکسل هستند».
براساس این توافق که سال ۲۰۱۳ امضا شد ایجاد یک انجمن متشکل از ۱۰ شهرداری پیش بینی میشود که در آن صربها اکثریت را دارند. اما به این توافق عمل نشده است و بلگراد و پریشتینا درباره توانمندیهای خود توافق ندارند.