پخش زنده
امروز: -
با حضور نمایندگان سازمانها و نهادهای مرتبط با حفظ و گسترش زبان فارسی، نخستین جلسه کارگروه شورای پاسداشت زبان فارسی در سال ۱۴۰۰ برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما در این نشست که با موضوع هماهنگی تبلیغات محیطی و شهری برگزار شد نماینده دستگاههای مختلف به بیان عملکرد و موانع پیش رو پرداختند.
محمود شالویی دبیر کارگروه شورای پاسداشت زبان فارسی در این نشست گفت: در جلسه امروز به یکی از معضلاتی که این سالها در عرصه پاسداشت زبان فارسی داریم ورود کردیم که آن هجوم واژههای بیگانه در تبلیغات چه در آگهیهای شهری و محیطی و چه در سطح رسانه و در جاهای متعدد، لذا تلاش کردیم با بررسی این مساله و گفتمان بین دستگاهها بتوانیم موضوعات به صورت قانون تجمیع کنیم.
دبیر کارگروه شورای پاسداشت زبان فارسی گفت:در این جلسه به دنبال راهکارهایی هستیم که بتوانیم به قانون جنبه اجرایی ببخشیم. همانطور که قانون در همه سطوح وجود دارد طبیعی است که در بخش آگهیهای تبلیغاتی هم باید وجود داشته باشد چرا که این آگهیها در معرض دید است و بایستی به گونهای برنامهریزی شود که نتواند در سطح آگهیهای تبلیغاتی واژههای بیگانه حضور پیدا کنند.
وی افزود: خوشبختانه امروز از نظر کارهای تبلیغی در تهران تا حدود زیادی این موضوع رعایت میشود، اما در سطح شهرستان و جاهای دیگر همچنان میبینیم این واژههای بیگانه حضور پیدا میکنند، با وجود اینکه اجازه تبلیغات واژههای خارجی وجود ندارد، اما تبلیغات را انجام میدهند.
شالویی گفت: در جلسه امروز دستگاههای مختلفی نمایندههای شان را فرستادند تا بحث و تبادل نظر شود از جمله سازمان صدا و سیما، وزارت صمت، وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش، نیروی انتظامی، اداره ارشاد تهران و دستگاههای مرتبط دیگر که همگی باید در این کارگروه حضور داشته باشند،، اما آنچه بیشتر از همه مطرح است این است که وقتی واژههای خارجی در سطح آگهیهای تبلیغاتی درون شهری نباید صورت بگیرد چطور میشود در سطح رسانه به خصوص رسانه ملی این امکان را پیدا میکنند؟.
وی در ادامه گفت: توضیح صدا وسیما این است که برخی قراردادهای برندهای خارجی مربوط به سال گذشته است و با اتمام قرارداد دیگر انجام نمیشود.
شالویی با اشاره به روند برگزاری این جلسات و نتایج آن افزود: مباحث مطرح شده در این نشستها تا کنون تاثیر به سزایی داشته ضمن اینکه هجوم واژههای بیگانه سالهای طولانی است که بر ما وارد شده و برای جمع کردن آنها نیاز به زمان بیشتری داریم. هر چند ما تلاش میکنیم با صحبتها و مباحث مطرح شده و بخشنامههای تهیه شده قانون به بهترین نحو خودش همانطوری که تصویب شده ابلاغ و اجرا شود.
وی گفت: هم اکنون تبلیغات محیطی در سطح شهر خوشبختانه تا حدودی کنترل و سعی شده قوانین رعایت شود. انتظار میرود با همین نشستهای پی درپی و در عین حال اگرچه آهسته، اما پیوسته که وجود دارد و با مباحثی که به شکل عمیق و ذره بینانه موضوع را موشکافی میکنند بتوانیم به صورت ریشهای این معضل را به شرایطی برسانیم که هم از زبان فارسی که ملی است پاسداری و صیانت شود و هم از طرف دیگر از حضور و ورود واژههای بیگانه جلوگیری کنیم.
شالویی همچنین در حاشیه این نشست به دو خبر فرهنگی اشاره کرد و گفت: امسال همه برنامههای فرهنگی و هنری و سینمایی با رویکرد نظامی گنجوی برگزار خواهد شد به همین مناسبت همایشهای متعدد و مختلفی را در کنار جشنوارهها و برنامههای ویژهای به مناسبت نظامی گنجوی و آثار او در سطح کشور و حتی در سطح بینالمللی خواهیم داشت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متکفل شده است برنامه وسیع و گستردهای در سطح جهانی داشته باشد.
وی همچنین گفت: امسال اولین بار روز رودکی خواهیم داشت و این روز در تقویم فرهنگی ما به ثبت رسیده که ان شاءالله چهارم دی به عنوان روز بزرگداشت رودکی نامگذاری شده است که به همین مناسبت برنامههای ویژهای خواهد داشت.
جلسه امروز ما نشست کارگروه پاسداشت شورای زبان فارسی مهمترین دستور جلسه هماهنگی تبلیغات محیطی و شهری است یکی از معضلاتی که امروز در عرصه پاسداشت زبان فارسی داریم ورود و هجوم واژههای بیگانه در تبلیغات ماست در آگهیها در سطح رسانه و در جاهای مختلف و متعدد این جلسه برای بررسی همین موضوع و گفتمانهایی است که بتوانیم به صورت قانون تجمیع شود.
دبیر کارگروه شورای پاسداشت زبان فارسی درباره واژه "برند" که توسط فرهنگستان زبان و ادب فارسی معادل سازی شده گفت: اخیراً واژه "برند " توسط این فرهنگستان به واژه "ویژند" تغییر پیدا کرده و قرار است از این به بعد از این واژه استفاده شود که امیدواریم این واژه بتواند کاربرد خودش را در سطح کشورپیدا و مورد استفاده قرار گیرد.