فرش آکریلیک را قبل از دانستن این نکات نخرید
پیش از خرید فرش آکریلیک، نکات مهمی را باید بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، قدمت فرشهای ماشینی به حدود ۵ دهه پیش بازمیگردد و روز به روز، فناوری بافت آنها بهبود یافته و تغییر کرده است. عوامل اصلی، جهت سنجش کیفیت یک فرش ماشینی، جنس نخ خاب و همینطور تعداد شانه آن است.
رایجترین فرشهای ماشینی معمولاً ۷۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۲۰۰ شانه هستند و نخ تار و پود آنها نیز میتواند از دو جنس آکریلیک و پلی استر باشد. هر جنس نخ ویژگیها، مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد. در ادامه به بررسی فرشهایی پرداخته شده است که با استفاده از نخ آکریلیک بافته شدهاند.
نخ آکریلیک چیست؟
الیاف مصنوعی آکریلیک از پلی آکریلونیتریل تولید شده است و در انواع پارچه، فرش و بسیاری منسوجات دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. این الیاف از نظر ظاهری شباهت زیادی به نخ پشمی دارند، اما در بافت بسیار لطیفتر، نرمتر و سبکتر از نخهای پشمی هستند.
آکریلیک از کیفیت و مقاومت بالاتری نسبتبه نخ پلی استر برخوردار است و بیشتر در بافت فرشهای درجه یک بهکار برده میشود. از انواع نخ آکریلیک، میتوان به رنگ نشده طبیعی، سفید خام، رنگی، آکروتولید، زرد آهویی یا کتان شسته نشده، اشاره کرد.
این نخ تا ۳۰ درصد نسبت به نخهای پشمی حجیمتر است و به همین دلیل، موجب حجیمتر شدن فرش خواهد شد. این موضوع، آکریلیک را به نوعی عایق تبدیل میکند که از آن در بافت انواع لباس زمستانی، مانند کاپشن و ژاکت، استفاده میشود.
مزایا و معایب فرش آکریلیک
فرش آکریلیک به دلیل ماندگاری، دوام بالا و بافت نرم، از محبوبیت برخوردار است، اما پیش از خرید آن، باید نکاتی را در نظر بگیرید که اینجا به آنها پرداخته شده است.
مزایای فرش آکریلیک
فرشهای بافته شده با نخ آکریلیک هیت ست، در برابر حرارت، نور و سایش مقاوم هستند.
چربی، رطوبت، بید و همینطور گرد و خاک و آلودگی را به شکل حداقل جذب میکند.
این نوع نخ، مقاومت بیشتری نسبت به الیاف طبیعی، مانند پشم و پنبه دارد.
آکریلیک به تنهایی پرزدهی دارد، اما در فرایند هیت ست به نوعی نخ تبدیل میشود که پرزدهی آن به حداقل میزان ممکن میرسد.
آکریلیک بهدلیل قابلیت جذب رنگ بالایی که دارد، طیف رنگهای بسیار زیادی دارد.
بهراحتی شسته میشود و جهت خشک شدن آن نیز زمان زیادی صرف نخواهد شد.
آکریلیک، نخی انعطافپذیر و بازگشتپذیر است که بر اثر شستشو و رفت و آمد بر روی آن، دچار تغییر اندازه یا ساییدگی نمیشود و بهاصطلاح، جا نمیاندازد.
این نخ، عایق گرما است و بهسختی، حرارت را از خود عبور میدهد.
معایب فرش آکریلیک
دشوار بودن پاکسازی آلودگیها و لکههای روغنی
اشتعالپذیر بودن
سمی بودن بافت نخ
نامناسب جهت چرخه طبیعت
قابل شستشو، تنها با شامپو فرشهای صنعتی
بافت آکریلیک به گونهای است که لکههای قابل حل در آب، بهراحتی از روی آن پاک میشوند، اما پاکسازی لکهها و آلودگیهای روغنی اصلا آسان نخواهد بود.
همانطور که گفته شد، آکریلیک، الیاف مصنوعی است که جهت تولید و بهبود آن از موادی استفاده میشود که از نظر شیمیایی، ضرر دارند.
بهعنوان مثال، جهت آب نرفتن نخ به آن فرمالدهید اضافه میکنند، جهت رنگ کردن الیاف از رنگهای پتروشیمیایی استفاده میشود و جهت بهبود لطافت، مقاومت در برابر حرارت، اشتعال، چین و چروک و لکه و آلودگی، موادی شیمیایی به آن میافزایند که موجب سمی شدن خواهد شد.
فرش آکریلیک هیت ست شده چیست؟
هیت ست، فرایندی است که منجر به افزایش طول عمر و دوام نخ آکریلیک فرشهای ماشینی میشود. در این روش، نخ پس از ریسیده شدن، با دمای بالا و بخار تثبیت میشود.
به دلیل افزایش سرعت بافت در کارخانههای فرشبافی، بهخصوص در مدلهایی که تراکم بالایی دارند، نخها باید بسیار مقاوم باشند و پاره نشوند. پاره شدن نخ هم به محصول در حال تولید آسیب میرساند و هم باعث پایین آمدن روند بافت در اثر عیبیابی و رفع مشکل خواهد شد.
بنابر این، امروز انجام فرایند هیت ست در بافت فرشهای ماشینی، اجباری است. دستگاههای هیت ست، روزانه بین ۳ تا ۱۲ تن نخ هیت ست شده، تولید میکنند. این مقدار به عواملی مانند نوع، ضخامت، کیفیت و شماره نخ، وابسته است.
مزایای روش هیت ست
افزایش لطافت و نرمی فرش
پفکی شدن نخ و افزایش پوششدهی فرش
کاهش میزان پرزدهی فرش و در نتیجه، کاهش ایجاد آلرژی
مقاومت در برابر حرارت و تاب
کاهش پاره شدن نخ در حین بافت
افزایش جذب رنگ
دانه دانه شدن نخ در بافت (دانه اناری)
مقاومت در برابر جذب گرد و غبار
یکنواختتر شدن طرح در بافت (ظرافت بیشتر)
تشخیص فرش آکریلیک اصل از غیر اصل
از نظر جنس، الیاف فرشها در انواع پشمی، آکریلیک، پلیاستر، پلیپروپیلن و نایلونی تولید میشوند. جهت تشخیص فرش آکریلیک اصل از غیر اصل، باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
دارا بودن نزدیکترین نخ خاب به فرش دستبافت (حالت پشمی)
لطافت و نرمی بیشتر
بافت دانه دانه نخ فرش در هنگام لمس (دانه اناری)
بوی نامطبوع نداشتن مواد نفتی و مواد پلاستیکی
حالت چسبندگی نداشتن در سطح فرش
دارای قابلیت برگشتپذیری
دارای رنگ روشن، شفاف و زنده نسبت به سایر فرشهای ماشینی
مقاومت بیشتر در برابر حرارت
جمعبندی
فرش ماشینی آکریلیک، نسبت به سایر فرشهای ماشینی که از جنس پلی استر یا سایر نخهای مصنوعی هستند، از کیفیت و طول عمر بالاتری برخوردار است و به دلیل کیفیت خود، قیمت بالاتر نیز دارد.
نخ این فرش، بهصورتی است که در اثر شستشو و قرار گرفتن در برابر آفتاب، تغییر رنگ نمیدهد، ساییده نمیشود و آب نمیرود. (تغییر اندازه نمیدهد)
فرشی که در بافت آن از نخ آکریلیک استفاده شده است، در مدت کوتاه تا حدود ۱۵۰ درجه سانتیگراد گرمای غیر مستقیم را تحمل میکند.
این فرش چربی، رطوبت، بید و همینطور گرد و خاک و آلودگی را تا کمترین حد ممکن به خود جذب میکند. با ویژگیهای بسیاری که این فرش دارد، میتواند انتخاب مناسب در خرید بهشمار رود.