هنری به یادگار مانده از قرن هشتم
سنگ تراشی هنری اصیل اما گمنام در خوانسار
سنگ تراشی در خوانسار هنری کهن، اصیل و گمنام است که بر اساس برخی از الواح قبور قدمتش به اواخر قرن هشتم هجری میرسد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ محسن محرابی کارشناس تاریخ گفت: خوانسار بواسطه کوهستانی بودن و وجود اساتید مجرب حجاری از مراکز اصلی این هنر در استان اصفهان بوده است.
وی افزود: سنگها را سنگ تراشان با سادهترین ابزار در کوه شکسته و تراش و سپس با مشقت به کارگاههای سنگ تراشی انتقال میدهند و پس از هنرنمایی خطاطان خوانساری تراشیده و به حوض، ستون، سنگ آسیاب و سنگ قبر تبدیل میکنند.
این کارشناس تاریخ گفت: مهمترین سنگ تراشان شهرستان خاندان کتابچی، فرهادی و اصفهانی بودند که خاندان کتابچی نسل در نسل به این هنر مشغول بودند و شیرهای سنگی برخی از طوایف بختیاری نیز از هنر این سنگ تراشان بوده است.
حمیدرضا میرمحمدی پژوهشگر و نویسنده نیز گفت: در خوانسار چند قبرستان تاریخی داریم که قبرستان شرقی از مهمترین آنها است.
وی افزود: تاریخ الواح موجود در قبرستان شرقی به اواخر قرن هشتم هجری میرسد و ۶ بقعه متبرکه و مقبره خانوادگی نیز که به ثبت میراث نیز رسیده است در این قبرستان وجود دارد و ۵۰ نفر از علما و مشاهیر تاریخ ساز غرب استان در این قبرستان به خاک سپرده شده اند.
این پژوهشگر و نویسنده گفت: اوج هنر سنگ تراشان را در این قبرستان میتوان دید که تلفیقی از خطاطی، نقاشی و قوانین هندسی است.
وی افزود: متاسفانه به علت تعریض خیابان، صدور مجوزهای ساخت و ساز در اطراف این قبرستان و بی توجهی و عدم حصار کشی و مراقبت لازم شاهد تخریب و نابودی و سرقت این آثار نفیس معنوی هستیم.
هنر کهن سنگ تراشی خوانسار هنر کهن سنگ تراشی خوانسار هنر کهن سنگ تراشی خوانسار هنر کهن سنگ تراشی خوانسار هنر کهن سنگ تراشی خوانسار هنر کهن سنگ تراشی خوانسار هنر کهن سنگ تراشی خوانسار هنر کهن سنگ تراشی خوانسار