جلیلی: باید برنامه ما برای مردم حداکثری باشد
نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری: در هشت سال گذشته دولت سایه تشکیل داده بودیم و سایه یه سایه تحولات کشور را دنبال کردیم، جمع بندی ما در این مدت این بود که باید برنامه ما برای مردم حداکثری باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای سعید جلیلی در برنامه با نخبگان که از شبکه چهارم سیما پخش شد، افزود: نفت و گاز، کشاورزی، شیلات، صنعت و معدن و همچنین گردشگری و گردشگری سلامت و از همه مهمتر نیروی انسانی متخصص و تحصیلکرده که پیشران همه بخشهای اقتصادی کشور است جزو مهمترین عوامل قدرت اقتصادی ایران است.
وی با بیان اینکه از سال ۱۳۹۲ و پس از انتخابات با تشکیل دولت سایه و گردآوری نخبگان و دست اندرکاران بخشهای مختلف تمام تحولات سیاسی و اقتصادی کشور را دنبال کردیم، افزود: در این سالها هرچه بیشتر تحقیق و بررسی کردیم به توان بالای اقتصادی کشور بیشتر پی بردیم و در ۳۱ استان، همه شهرها و روستاها و شهرکهای صنعتی و دانشگاههای کشور جلسات متعددی با نخبگان و فعالان بخشهای مختلف داشتیم.
آقای جلیلی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: کشور ما فرصتهای اقتصادی ارزشمندی دارد که هریک به تنهایی پیشران توسعه اقتصادی کشورهای توسعه یافته دیگر بوده اند.
وی اضافه کرد: برنامههای دولت ما با واقع بینی تهیه و تنظیم شده است و با توجه به مطالعات گستردهای که داشته ایم، ایران را مستعد جهش بزرگ اقتصادی میبینیم از همین رو، شعار دولت خود را جهاد بزرگ برای جهش ایران قرار داده ایم.
جلیلی همچنین ثبات اقتصادی را لازمه پیشرفت اقتصادی داست و گفت: ثبات جزیی از اقتصاد نیست بلکه لازمه آن است و رئیس جمهور باید این فهم را قائل باشد که تنها در شرایط ثبات اقتصادی است که میتوان موتور اقتصاد را با سرعت مناسب و در شان ملت ایران به حرکت درآورد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: حداقل کاری که دولت میتواند بکند این است که به ثبات اقتصادی لطمه نزند و جدا از اینکه یک تصمیم ااقتصادی درست است یا غلط، این نگرانی در هشت سال گذشته وجود داشت که چرا تصمیمات متفاوت و بخشنامههای ناهماهنگ صادر میشود.
وی پیش بینی پذیری اقتصاد را امری طبیعی دانست و افزود: یک روز صادرات کالایی آزاد بود و یک روز دیگر ممنوع، این امر موجب سردرگمی بازرگانان و خریداران کالاهای صادراتی کشور میگردید.
جلیلی افزود: کشور برای ثبات اقتصادی نباید معطل چیزهای موهوم و متزلزل باشد، اما در ۸ سال قبل به جای ایجاد ثبات، معطل چیزهایی بودیم که دست ما نبود و منتظر بودیم ببینیم توافقات مختلف از ژنو و لوزان تا برجام، کی امضا شده و کی اجرایی میگردد.
وی تصریح کرد: ایراد اساسی برجام این بود که ثبات را از کشور گرفته بود و لغو تحریمها باید هر ۱۲۰ روز یک بار مجوز میگرفت، اما بازرگان کشور همسایه نمیتوانست منتظر بماند که آیا مجوز لغو تحریمها تمدید میشود یا خیر؟ و آیا میتواند به واردات خود از ایران ادامه دهد یا خیر؟ این امور در روابط خارجی غلط است و اخلال ایجاد میکند.
جلیلی خاطر نشان کرد: البته طبیعی است که اصل را باید بر ثبات گذاشت، اما در موضوعاتی ممکن است استثنائاتی بوجود آید.
واگذاریها باید معیارسنجی و بازنگری شود
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: شیوه خصوصی سازی با ارزش گذاری و تعریف مجدد معیارها بازنگری شود.
آقای سعید جلیلی نامزد ریاست جمهور در ادامه برنامه نخبگان در خصوص بحث معضلات خصوصی سازی افزود: جلسات متعددی در این باره برگزار شد و مواردی بود که خصوصی سازیها با ناکامی روبرو شده بود که میتوان موضوعاتی مثل کارخانجات هپکو، هفت تپه، دشت مغان و ماشین سازی تبریز را اشاره کرد که با کارگروههایی که در این باره تشکیل شد بررسیهای لازم را انجام دادیم.
وی گفت: این موارد باید قبل از تشکیل دولت پیگیری میشد بنابر این دولتی که سر کار میآید نباید در این خصوص همان ابتدای راه آسیب شناسی را شروع کند، این موضوع باید قبلاً برای اصلاح بررسی شود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری مشکلات خصوصی سازی را این طور بیان کرد: یکی از اشتباهات این بود که خصوصی سازی را فقط با نگاه درآمدی انجام دادیم بسیاری از این شرکتها میتوانند سرمایه کشور باشند، چون جنبه راهبردی دارند، در واقع در مسیر خصوصی سازی به تفاوت شرکتها توجه نشده و همه آنها به یک نوع واگذار شده اند در حالی که شرکتهایی مثل هپکو و ماشین سازی تبریز در نوع راهبردی هستند و با بقیه فرق دارند.
وی گفت: حتی بعد از درآمدزایی فقط دولت برای ردٌ دیون این خصوصی سازی را انجام داد تا در عوض بدهیها باشد، از همه اینها مهمتر براساس اصل ۴۴ قانون اساسی که واگذاری باید به مردم باشد در این خصوص هم از مشارکت مردم استفاده نشد، موضوعی که میتوانستیم از آن برای جهش استفاده کنیم.
آقای جلیلی افزود: کارخانه ماشین سازی تبریز زمانی در خاورمیانه اول بود و حالا با وضعیت کنونی لطمه خورده است، راهکار مهم در این رابطه این است که در واگذاریها نفع شخصی از بین برود و براساس ارتقاء کارآیی خصوصی سازی انجام شود، در واقع ارتقاء کارآیی باید در خصوصی سازی شرط شود تا ایرادی پیش نیاید و شفاف سازی صورت گیرد.
وی با اشاره به بررسی سند کارخانه هپکو اراک گفت: این کارخانه با سرمایه هزار میلیاردی تنها با ۱۰ میلیون تومان واگذار شد اگر سند آن را نمیدیدم هرگز آن را اعلام نمیکردم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: در این شیوه واگذاری باید مجدداً تعریف و معیار ارزش گذاری آن بازنگری شود، در واقع میشود مدیریت را واگذار کرد، لازم نیست ناپخته کاری انجام شود تا تجربیات را از دست ندهیم.
وی در خصوص اقدام مؤثر برای احیاء عضویت در باشگاه فضایی ایران گفت: این موضوع میتواند برای ما وضعیت نسبی باشد جوانان و دانشمندان زیادی داریم که در عرصه نوین علمی موفق هستند، یکی از عرصههای موفقیت ایران همین صنعت فضایی است، ما فرصت، زیرساخت، متخصص و موفقیتهای زیادی در این مورد داشته ایم و بعد از این هم میتوانیم آن را افزایش دهیم.
آقای جلیلی گفت: کشوری نیستیم که فقط در تهیه نان مردم تلاش کنیم میتوانیم در عرصه دانش هم پیشتاز باشیم.
وی افزود: متأسفانه در این هشت سال گذشته در خصوص شورای عالی فضایی کوتاهی شده که میتواند نقش مهمی در پیشرفت ایران داشته باشد و این فضا جدی گرفته نشد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید باشگاه فضایی را برای پیشرفت جدی بگیرد، کسی دچار روزمرگی میشود که از حداقلها استفاده میکند در صورتی که نگاه حداکثری موجب میشود از روزمرگی عبور کنیم.
وی با اشاره به این که بحث اصلی در صنعت فضایی مقرون به صرفه و تجاری بودن آن است، افزود: باید این صنعت را وارد بخش خصوصی کنیم، چون ظرفیت آن را داریم.
آقای جلیلی گفت: سازمان فضایی تشکیل شده است، اما باید نگاه مان به جنبه تجاری برای سود آن باشد، کار نمایشی نمیخواهیم باید کار واقعی کنیم، اگر قرار است ماهواره پرتاب کنیم باید با قصد مفید و تجاری بودن آن باشد.
وی افزود: برای موفقیت شورای عالی فضایی و توسعه بازار محصولات و خدمات فضایی باید این صنعت را دنبال کنیم که نقش دولت در آن مؤثر است و نیاز به همکاری با کشورهای دوست داریم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری راهکار موفقیت شورای عالی فضایی را این طور توصیف کرد: در حاکمیت برای توسعه فناوری بومی فضایی هم با تکیه بر ماهواره برها باید برنامه مشخص داشته باشیم.
وی گفت: برنامه ما حمایت کامل برای پیشرفت و پرتاب هاست تا تعداد و قابلیت اطمینان آن را افزایش دهیم، ما پیگیر طرح پرتاب ماهواره با برنامه ویژه در چابهار هستیم.
به دنبال تحکیم روابط خانواده هستیم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در هشت سال گذشته متاسفانه میزان ازدواجها در کشور کاهش یافته است و این باید آسیب شناسی شود.
سعید جلیلی در ادامه سخنان خود در برنامه تبلیغاتی اش در شبکه چهارم سیما اظهار داشت: دولت طبق قانون اساسی برای تحکیم خانواده وظیفه دارد و من در این زمینه چند برنامه را دنبال میکنم.
وی افزود: در ۸ سال گذشته میزان ازدواجها کاهش پیدا کرده اگر بطور نمونه ۸۰۰ هزار ازدواج بوده هم اکنون این عدد به ۵۰۰ هزار رسیده است.
جلیلی با اشاره به علت کاهش ازدواج تصریح کرد: مسئله شغل و مسکن از جمله این علل است و میان کاهش ازدواج و ساخت مسکن کافی هم ارتباطی وجود دارد که باید بررسی شود و دولت همچنین برای تفریح و گردشگری مردم مسئولیت دارد.
وی با اشاره به برخی مسائل در جامعه گفت:این موضوع ناشی از آن است که خانواده آنطور که باید شکل نگرفته است و اگر جوانی به طور مثال ۳۰ سال دارد تاکنون سفر نرفته است و ما با فراهم آوردن امکانات باید بستری را ایجاد کنیم تا خانوادهها به شکل رایگان به تفریح و سفر بروند و دولت بسترهایی را فراهم کند تا گرمی میان اعضای خانواده بیشتر شود.
جلیلی با اشاره به طرح خود در این باره افزود: تمام اقامتگاههایی که برای افراد و کارکنان دولت است و معادل تمام این مواردی که بخش خصوصی دارد باید محاسبه شود و هر سال پنج بار امکان سفر برای زوجهای جوان در چهار دهک را فراهم میکنیم و این سفرها به شکل رایگان خواهد بود و این مواردی است که خانوادهها را میتواند تحکیم بخشد.
وی تصریح کرد:یکی از شاخصهایی که در پیشرفت کشور امروز دنبال میشود میزان شادکامی آحاد جامعه است.
جلیلی به موضوع سلامت و تامین امنیت غذایی نیز اشاره کرد و گفت: ۲۵۰۰ کالری باید برای افراد تامین شود دولت در این بخش وظیفه دارد و ما در این زمینه برنامهای تهیه کردیم که چگونه بتوانیم این موضوع را پیگیری کنیم.
اقای جلیلی در خصوص برنامههای اقتصادی خود اظهار داشت:در هشت سال گذشته دولت سایه تشکیل دادیم و با متخصصین و جوانان کارگروههایی تشکیل شد و توانستیم مسائل کشور را سایه به سایه دنبال کنیم.
وی افزود: از اقصی نقاط کشور با جوانان آشنا شدیم و دوستانی داریم که در زمینههای مختلف ۸ سال مسائل را دنبال کردند و یکی از مسائل خوب کشور نیروهای جوان ماست که در عرصههای مختلف دارای نظر و دیدگاه هستند.
جلیلی با بیان اینکه در این روزها تمامی نامزدهای انتخاباتی از مسایل اقتصادی میگویند و راهکار ارایه میدهند افزود:مسکن، اشتغال و تورم مشکل فعلی کشور است و در این موضوعات نامزدها پاسخ مشترک میدهند و من باید بگویم در برخی موارد برای یک مسئله پاسخ داریم، اما پاسخ کافی نیست و به اراده نیز نیاز دارد و این اراده برای زمانی است که ممکن است تعارض پیش بیاید و عدهای منافعشان دچار تعارض شود اینجاست که رئیسجمهور باید به خاطر تعارض اشراف داشته باشد.
وی با تاکید براینکه اقدام نمایشی جایگزین اقدام عملی در برخی امور کشور شده گفت: وظیفه رئیس جمهور است که دستگاههای خود را بسیج کند که کار واقعی انجام دهند برخی از موضوعات مانند همایش و ارایه گزارش برای همایش فراوان است، اما زمانی این موارد ارزشمند است که منجر به نتایج واقعی شود.
جلیلی با اشاره به موضوع خصوصیسازی ادامه داد:خصوصیسازی کار واقعی است و مردم باید مشارکت داشته باشند نه اینکه نمایشی گزارشی ارائه شود که این تعداد شرکت واگذار شدند که از دولتهای قبلی نیز بیشتر واگذار شده است خصوصیسازی باید واقعی و موجب ارتقای کارایی و سبک شدن کار دولت و افزایش اشتغال شود.
این نامزد ریاست جمهوری ادامه داد: در موضوع خصوصیسازی نیز باید بگویم برخی از موضوعات اگر میخواهیم حل شود باید در فرهنگ سیاسی ابتدا حل شود تعارف را باید برداریم نمیشود گفت میتوان با فساد مقابله کرد، اما در جناح مقابل در قوه خودت نیز باید با فساد مقابله کنید دولت باید قبل از قوای دیگر به دنبال مقابله با فساد در قوه خود باشد و جدیت وتمرکز داشته باشد و بتواند به موقع تصمیم بگیرد.
وی با اشاره به مشکل مسکن تصریح کرد: اگر میخواهید مشکل تورم یا مسکن حل شود نمیتوانید بگویید به عنوان رییس جمهور بخشنامه کردم و کار انجام شد نه باید پیگیری و موانع رفع شود.
جلیلی: مردم باید در امور اقتصادی مشارکت داشته باشند
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: مردم باید غیر از مشارکت در برنامههای سیاسی مثل انتخابات در عرصههای اقتصادی هم مشارکت داشته باشند و به این ترتیب نقش جمهوریت اسلامی در نظام اقتصادی جدی گرفته شود.
آقای سعید جلیلی در برنامه «با نخبگان» شبکه چهار سیما در تشریح برنامههای اقتصادی خود گفت: نقش رئیس جمهور در این زمینه بسیار مهم است و یک رئیس جمهور باید به همه بخشها اشراف داشته باشد و اولویتها را بفهمد.
وی در خصوص صادرات با ذکر نمونههایی از کشورهای دیگر جهان گفت: صادرات کشور چین، در سال ۱۹۷۹ (سالی که انقلاب شد) ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بود یعنی یک سوم الان ما این صادرات در کشور چین رخ میداد، ولی آنها تصمیم گرفتند صادرات داشته باشند و طبق آمار میبینیم که صادرات آنها در سال ۲۰۱۸ / دو هزار و ۴۳۰ میلیارد دلار شد. بنابر این اگر اراده و برنامه داشته باشیم ما هم میتوانیم انجام دهیم.
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما اگر از جهش اقتصادی صحبت میکنیم باید بدانیم که فقط بلد بودن چند راه حل تکنیکی مهم نیست، بلکه باید به همه امور احاطه داشته باشیم.
وی در خصوص برنامههای اقتصادی در حوزه روستاها افزود: ما باید روستاها را در جهش اقتصادی مشارکت دهیم و بدانیم که هر روستایی میتواند یک سلول پیشرفت باشد.
یکی از مدلهای ما باشگاه کشاورزان جوان بود که در ۴۰۰ روستا پیاده شد و بدون این که دولت کمک کند، جوانان نشستند و سند اقتصادی نوشتند.
آقای جلیلی افزود: دوستان ما برای تک تک دستگاهها بیش از هزار روستا را بررسی کرده اند و نقاط مشترک را در آوردند. طبق این بررسیها تمام دستگاههایی که در این زمینه مأموریت دارند باید برایشان برنامه تعریف شود.
وی گفت: برخی معتقدند اگر ما مزیتی به نام نفت و انرژی داریم باید فقط به «صاحبان خودرو» برسد در حالی که دیگران هم در آن سهم دارند. ما باید در نگاه اقتصادی به منافع عموم توجه کنیم نه عدهای خاص.
آقای جلیلی گفت: نمونه دیگر مسکن است. طبق قانون اساسی مسکن حق مردم است و وظیفه دولت تأمین نیاز آن هاست. پس برنامه باید داشته باشید که به خانوادههایی که مسکن ندارند کمک کنید.
وی در خصوص نظام سلامت گفت: یک زمانی شما از «طرح تحول سلامت» سخن میگویید که برای عدهای خاص است. اما زمانی هست که طرح «شبکه بهداشت» را میریزید که همه آحاد جامعه از آن برخوردار میشوند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: مورد دیگر در بانک هاست که میبینیم ۹۰ درصد تسهیلات، دست ۱۱ نفر است در حالی که دولت باید کاری کند همه مردم منتفع شوند.
وی در خصوص برنامههای مهم اقتصادی خود گفت: دولت وظیفه دارد برای ارز آوری، اشتغال و مقابله با تحریم برنامه داشته باشد.
آقای جلیلی گفت: وظیفه رئیس جمهور در زمینه اشتغال این است که برای بیکاری برنامه داشته باشد. این منوط به دادن وام نیست بلکه باید برای هر وزارتخانه و بخشی، کار تعریف کنید و ما برای وزارتخانههایی مثل وزارت علوم، امور خارجه، صنعت و کشاورزی وظایفی تعریف کنیم.
در این بخش آقای فتحی یکی از مشاوران اقتصادی آقای جلیلی در خصوص برنامههای پیشنهادی این نامزد انتخابات در خصوص اشتغال گفت: ما در نظر داریم طبق نمودار تا سال ۱۴۰۴ بیش از ۴ میلیون شغل جدید و تا سال ۱۴۰۸ بیش از ۵ میلیون شغل جدید ایجاد کنیم.
وی افزود: این شغلها در زمینههای متعددی است که از آن جمله بهینه سازی مصرف انرژی و مسکن را میتوانیم اشاره کنیم که درخصوص مسکن ۲ و نیم میلیون شغل جدید اضافه خواهد شد.
آقای جلیلی همچنین در خصوص وضعیت تحریمها گفت: اگر نشد نفت به فروش برود، نباید کشور را تعطیل کرد. هر دستگاه باید برای ارز آوری، مأموریت داشته باشد. مثل وزارت علوم تحقیقات و فناوری، صنعت معدن و تجارت و جهاد کشاورزی که هرکدام بتوانند این امر مهم را انجام دهند.
در این بخش آقای فتحی برنامههای پیشنهادی این نامزد را در این خصوص بر شمرد و گفت: ما طبق برنامه تا سال ۱۴۰۴ در معدن و کشاورزی، نفت و گاز و برق ۷۴ میلیارد دلار و تا پایان برنامه ۹۴ میلیارد دلار ارز آوری خواهیم داشت که این میزان سه برابر مقدار کنونی است.
آقای جلیلی با اشاره به این که تهاتر در بحث تحریمها وجود ندارد گفت: ما برای تبادل بانکی راههای مشخص داریم که در صورت وجود تحریم، با استفاده از فناوری زنجیره و بلوک، توسعه بانکداری فراساحل و کار با بانکهای مورد تحریم امریکا تحریمها را بی اثر کنیم. برخی از این اقدامات الان هم بدون همکاری بانک مرکزی دارد اجرا میشود و تحریم را بی اثر کرده است.
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: برای بی اثر کردن تحریمها فقط دفاع نباید کرد، بلکه باید حرکت داشته باشیم. ما امروز در جنگ اقتصادی هستیم باید در این جنگ اقتصادی هماوردی اقتصادی داشته باشیم و کاری کنیم که بر طرف مقابل فشار اقتصادی بیاوریم.
وی افزود: امروز آمریکاییها قدرت خود را در فناوریهای پیشرفته میبینند. ما در عین حال هم نیروی انسانی آن را داریم هم مواد لازم را داریم. با این رویکرد تهاجمی میتوانید تحریمها را بی اثر کنیم. شما باید با سه عنصر باور اراده و برنامه و با مطالعه قدم بردارید.
آقای جلیلی گفت: ما از روزی که در دولتمان کار را شروع کنیم برای اینها برنامه شروع به کار داریم. این به معنای این نیست که مسیرهای دیگر استفاده نشود. مذاکره یک راه است. اما با این برنامهها دست شما پر میشود.
بخش دیگری از برنامه با نخبگان به توضیحاتی در خصوص بورس اختصاص پیدا کرد.
آقای کریمی (مشاور دیگر آقای جلیلی در امور اقتصادی) با نمایش نموداری در این خصوص گفت: بحث بورس، یکی از اصلیترین بحث هاست. از سال ۹۸ میزان سرمایه گذاران بورس توسعه پیدا کرده است که ظرفیتی بود، اما بلایی که به سر مردم آورده شده به دلیل ناهماهنگی در تصمیم گیریها رخ داد.
وی افزود: این اتفاق در لغو عرضه دارا دوم (پالایشی یکم) اتفاقی افتاد که مردم اعتمادشان را از دست دادند با اینکه قبلا هشدار به رئیس جمهور داده شده بود.
آقای کریمی گفت: راه حل این است که باید راهکار اصولی باشد و این راه حل، حمایت از سرمایه گذاران خرد است، یعنی ما از ابزاری استفاده کنیم که ماهیت بیمهای دارد که از این تحت عنوان سیاست ضد چرخهای یاد میکنیم تا بازار ثانویه را به ثبات برسانیم.
آقای کریمی گفت: راه حل دیگر، سهولت ورود به بازار است. ما باید کمک کنیم بنگاههای کوچک و متوسط بتوانند وارد بازار سرمایه شوند.
وی افزود: یکی دیگر از این موارد، بالا بردن سواد مالی مردم است که رسانه ملی در این زمینه نقش دارد. مردم باید غیر مستقیم وارد بازار شوند. ما باید ابزارها و نهادهایی ایجاد کنیم که مردم به صورت غیر مستقیم وارد شوند.
وی با اشاره با اینکه موضع گیریهای غیر متخصصان در زمینه بورس باید کاهش پیدا کند گفت: تصمیم گیریهای بانک مرکزی باید هماهنگ با بازار سرمایه باشد. این نباشد که من ۵۵ هزار میلیارد تومان وارد بازار سرمایه کنم بعد بگویم مردم شما سواد مالی نداشتید.
آقای جلیلی در جمع بندی سخنان خود در بخش پایانی برنامه با نخبگان گفت: اگر ما امروز شعار جهاد بزرگ برای جهش ایران میدهیم این فقط شعار نیست این مبتنی بر سه رکن «باور، برنامه و اراده» است و ان شاءالله چهار سال آینده چهار سال شکوفایی باشد.