به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: این پژوهش به بررسی، شاخص یابی و محوربندی بیانات رهبر معظم انقلاب درباره " اخلاق و رفتار انتخاباتی نامزدها، مردم و مسئولان " میپردازد.
بیانات رهبر انقلاب درباره اخلاق و رفتار انتخاباتی، سه مخاطب عمده دارد؛ مردم، مسئولان و نامزدها. در این میان، نامزدهای انتخابات، مخاطب بخش عمده بیانات رهبر معظم انقلاب هستند. رهبر انقلاب از نامزدها می-خواهند ضمن پرداختن به گفتگوی انتقادی و ترویج مدل مباحثههای طلبگی، ازهای و هوی، کینه به دل گرفتن، جایگزین کردن تنازع به جای اختلاف نظر و تهمت زنی و بدگویی پرهیز کنند.
خودداری از هنجارشکنی و شکستن خطوط اصلی نظام توصیه دیگر رهبر انقلاب خطاب به نامزدهاست. رهبر انقلاب همچنین نامزدها را بر پرهیز از زیرسوال بردن انتخابات و جمهوریت درصورت به نفع نبودن نتیجه انتخابات و ملتزم شدن بین خود و خدا برای پذیرفتن نجیبانه نتیجه انتخابات توصیه میکنند.
کنارگذاشتن اختلافات دشمن شادکن از شاخصهای مهمی است که رهبر انقلاب به کرات به آن اشاره میکنند. حل درونی اختلافات و پرهیز از بیرونی کردن آنها، کنارگذاشتن بحث برنده و بازنده، متهم نکردن انتخابات و سخن نگفتن از تقلب و نظارت بینالمللی و مراقبت درخصوص دودل کردن مردم برای شرکت در انتخابات از محورهای مورد نظر رهبر انقلاب مرتبط با این شاخص است.
از شاخصهای بسیار مهمِ دیگر که در بیانات رهبر معظم انقلاب بارها به آن پرداخته شده است، تبلیغات قانونی و متعهدانه نامزدهاست. ملاک نبودن تبلیغات متنوع و رنگین، پرهیز از شعارهای فریبنده و بدون توجه به امکانات و واقعیات کشور، بزرگ نمایی در توانایی خود برای اجرای امور، سردادن شعارهای ضد انقلابی و ضد دینی در تبلیغات، مسموم نکردن فضا، اجازه دادن به مردم برای تفکر و تصمیمگیری صحیح، حاشیه سازی نکردن، پیش بردن کار انتخابات با حماسه و شور و غیرتمندی و بدون چالش و منافرت و حضور در انتخابات به قصد قربت از نکاتی است که در بیانات رهبر انقلاب در این باره به آنها اشاره شده است.
رهبر معظم انقلاب همچنین خطاب به رای دهندگان توصیههایی دارند که از جمله آنها دقت در انتخاب اصلح و لحاظ کردن تدین و انقلابی بودن نامزدها، رای دادن براساس تشخیص و تامل، حضور حداکثری، متعلق دانستن انتخابات به خود و مراقبت درخصوص تعارض و بدگویی است.
اخلاق انتخاباتی مسئولان و دستگاههای نظارتی نیز مواردی نظیر برگزاری انتخابات سالم، پایبندی به قانون، رعایت حق داوطلبان در تایید و رد صلاحیت ها، توجه جدی به حق الناس بودن آرای مردم، نظارت دقیق بر وظایف زیردستان و گرایش نداشتن به جناحها و احزاب را شامل میشود.