بی توجهی به تولید داخلی و واردات بی رویه دستگاه «سی تی اسکن»
تولید دستگاههای ونتیلاتور مراقبت ویژه و دستگاههای ماشین بیهوشی و تولید کننده دستگاه «سی تی اسکن» توسط یک شرکت داخلی محقق شده است.
این شرکت ابتدا واردکننده و ارائه دهنده خدمات پس از فروش دستگاههای ونتیلاتور و ماشین بیهوشی بود، اما اکنون به عنوان یک تولیدکننده مستقل و دانش بنیان، به تولیدکننده تجهیزات پزشکی تبدیل شده است. در حال حاضر نیز این شرکت با دارا بودن سابقه ۱۲ ساله در زمینه تولید تجهیزات پزشکی، اقدام به انتقال تکنولوژی تولید دستگاههای «سی تی اسکن» از کمپانی «نئوسافت» نموده و موفق به دریافت پروانه مونتاژ این محصول در ایران گردیده است. اما واردات بی رویه مانع بزرگی بر سر راه تولید و توسعه تجهیزات پزشکی در کشور است.
* موانع بوجود آمده بر سر را ه تولید
از ابتدای شیوع کرونا وزارت بهداشت قراردادی مبنی بر تولید هزار دستگاه ونتیلاتور را با شرکتهای داخلی منعقد کرد و این شرکتها توانستند تعهدات خود را عملی کنند، اما اخیراً وزارت بهداشت دچار نوعی غفلت نسبت به حمایت از تولید داخلی شده است و قرارداد جدیدی برای استفاده از تولید داخلی دستگاه ونتیلاتور در مراکز درمانی منعقد نکرده است و واردات را جایگزین تولید داخل کرده است.
وجود کمکهای بین المللی به صورت هدایا (گرنت) و وامهای بین المللی از طریق سازمان بهداشت جهانی و بانک جهانی گرچه با استفاده هوشمندانه از این تسهیلات مالی ممکن است موتور محرکه برای تولید باشد، اما واردات نادرست میتواند نابود کننده این صنعت باشد.
مطالبه تولید کنندگان تجهیزات پزشکی این است که از این تسهیلات برای انتقال تکنولوژی ساخت به کارخانجات داخلی استفاده کنند. دستگاههای «ماموگرافی، تصویربرداری، سونوگرافی» و «سی تی اسکن» به رغم اینکه تولید کنندگان خوبی در کشور دارند، اما حمایت نمیشوند. نیاز است تا حمایت صورت گیرد و مواد اولیه خریداری شود تا به تولید کمک شود. فقط واردات باید در موارد باشد که مشابه داخلی وجود ندارد مثل دستگاه «ام آر آی».