پخش زنده
امروز: -
به مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای از قهرمانان ورزش استان قزوین و همچنین افرادی که در ایام کرونا فعالیتهای خیرخواهانه داشتند تجلیل شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، ۱۷ شوال، روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای است؛ ورزشی که پیشینهای کهن در فرهنگ ایرانی دارد و نمایانگر پیوند جوانمردی و قدرت روحی و جسمی است.
ورزش زورخانهای و پهلوانی، ریشه در تفکر بزرگ شیعه و اسلام دارد و گود زورخانه و ورزش باستانی نماد فروتنی و تواضع ورزشکاران است که پهلوان در کنار پرورش جسم و تن، روحش را نیز از ناملایمتها و صفات رذیله میزداید.
مورخان و اندیشمندان زیادی بوده اند که فضایل و فرهنگ غنی ایران را روایت کرده اند، همچون هرودت که در نوشته هایش از ایرانیان به عنوان قومی نیرومند نام برده و گفته است: ایرانیان بعد از پنج سالگی به فرزندان خود سه چیز را میآموختند: سواری، تیراندازی و راستی.
از این روست که میتوان فهمید ورزش، مروت و صداقت ریشه در جهان بینی، فرهنگ و سبک زندگی آنان داشته است.
پس از ورود دین مبین اسلام، آداب اسلامی با این ورزش عجین شد و با تاثیرپذیری از سرشت جوانمردی امام علی (ع) و با توجه به فرهنگ ایرانی و اسلامی به مسیر خویش ادامه داد و اکنون به عنوان میراث اصیل ایرانی در جهان مطرح است.
شالوده زورخانه و ملزوماتش نه فقط جایگاه بالا بردن توانمندی جسم که کلاس درس اخلاق نیز است.
در ورودی، همیشه کوتاهتر از قد معمول انسان ساخته میشود که هنگام ورود و خروج با حالت تعظیم گذر کنند و افتادگی و ادب رعایت شود.
مرشد، هنرمندی با جایگاه اخلاقی والاست که همواره اشعار حماسی فردوسی را با ضرب و زنگ برای هدایت و همراهی ورزشکاران مینوازد.
سنگ، تخته شنو، میل، کباده از ابزار و وسایل ورزشکاران است که پشت هر کدام حکایتی از بزرگی و اصالت نهفته است.
از سنتهای زیبای فرهنگ زورخانهای که نوع دوستی، اهمیت و همبستگی مردمی را نشان میدهد، گلریزان برای کمک به افرادیست که یا نیاز مالی دارند و یا برای تقدیر و تشکر و قدردانی از مرشد کمکهایی را اهدا میکنند.