مصادیق خودمان توانستیم:
تولید تجهیزات پزشکی: دستگاههای تصویربرداری اولتراسوند
تا دو سال قبل سالانه بیش از یک میلیون و دویست هزار بشکه نفت صرف واردات این دستگاهها میشد و دانش ساخت این دستگاهها نیز در کشور وجود نداشت.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: دستگاههای سونوگرافی از لحاظ سطح تکنولوژی یکی از پیچیدهترین تجهیزات تصویربرداری پزشکی در دنیاست. کشورهای مختلفی در دنیا موفق شده اند که تکنولوژی ساخت این دستگاه را در اختیار داشته باشند و بازار فروش آنها سالانه بیش از هشت میلیارد دلار است. ایران بیش از ۳۰ سال است که بزرگترین وارد کننده این دستگاهها در خاورمیانه است.
در حوزه تجهیزات پزشکی در بین تجهیزات سرمایه ای، دستگاههای تصویربرداری، بیشترین میزان ارز را از کشور خارج می-کند دستگاه سونوگرافی، سی تی اسکن، اکو کاردیو گرافی، ام آر آی و آنژیوگرافی به ترتیب بیشترین میزان خروج ارز را یه خود اختصاص داده اند.
«شرکت مد فناوران پلاس» با ساخت دستگاههای اولتراسوند که تاکنون تکنولوژی آن در اختیار چندین کشور خاص از جمله «ژاپن، کره جنوبی، آمریکا و کشورهای اروپایی» بوده، توانسته است به عنوان اولین شرکت دانش بنیان در غرب آسیا دستگاه-های «سونوگرافی» را تولید و وارد عرصه صادرات شود. به گفته آقای مصطفی تقی پور، مدیر عامل این شرکت، از سال ۹۴ تحقیقات خود را در حوزه ساخت دستگاه اولتراسوند «سونوگرافی» آغاز و در سال ۹۶ به صورت جدی شروع به فعالیت و راه-اندازی خط تولید کرد و در دی ماه ۹۸ مجوز وزارت بهداشت برای صادرات این دستگاه را اخذ نموده است.
ساخت دستگاه اولتراسوند در ایران از نظر سطح تکنولوژی یکی از پیچیدهترین پروژهها در حوزه پزشکی است و میتوان ساخت آن را با ساخت بخش الکترونیک پروژه ماهواره قیاس کرد. تولید آن در داخل کشور در سی سال گذشته کم نظیر بوده و با سرمایه گذاری بخش خصوصی و به کارگیری توان نخبگان در کشور، بزرگترین پروژه قطع وابستگی در این حوزه در ۱۰ سال گذشته بوده است.
اکثر کارکنان این شرکت فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی شریف هستند و یک مرکز تحقیقات هم در دانشگاه صنعتی شریف به راه انداخته و کار تحقیق و توسعه ((R&D را به آنجا منتقل کرده و سرمایه گذاری خوبی در آنجا انجام داده است برای جذب و ماندگاری نخبهها در شرکت پژوهشی به آنها سهم میدهد. طبق برنامه قرار بود امسال صادرات انجام دهد، ولی متاسفانه به خاطر کرونا و مشکلاتی که برای رفت و آمد برای مذاکرات خارجی پیش آمد این کار با وقفه همراه شد. قرار است تا پایان امسال وارد فاز صادراتی بشود و در حال اخذ CE است.
مستندات
- سالانه تجهیزات پزشکی بالغ بر یک میلیارد یورو ارز از کشور خارج میکنند که از این رقم حدود ۲۰۰ میلیون یورو مربوط به دستگاههای تصویربرداری (شامل دستگاههای سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی سی تی اسکن، ام آرای و آنژیوگرافی)، است.
- واردات دستگاههای سونوگرافی و کاردیوگرافی حدود ۴۵ تا ۵۰ میلیون یورو سالانه ارز از کشور خارج میکنند. یعنی بیشترین واردات ما در حوزه تجهیزات پزشکی سرمایهای مربوط به واردات دستگاههای سونوگرافی و اکو کاردیوگرافی است.
- سالانه ۲۰۰۰ دستگاه سونوگرافی و اکوکاردیوگرافی در کشور مورد نیاز است.
- این دستگاه به گواه متخصصان این حوزه یکی از بهترین و با کیفیتترین دستگاههای سونوگرافی است که قابل رقابت با نمونههای خارجی است.
- ظرفیت تولید این شرکت سالانه هزار دستگاه سونوگرافی و سیصد دستگاه اکو کاردیوگرافی است که امروز بالغ بر ۶۰ تا ۷۰ درصد نیاز بازار را میتواند تامین کند.
- تا دو سال قبل سالانه بیش از یک میلیون و دویست هزار بشکه نفت صرف واردات این دستگاهها میشد و دانش ساخت این دستگاهها نیز در کشور وجود نداشت.
- ۳۴ شرکت در حال حاضر وارد کننده این دستگاه هستند. رقابت نابرابر با تولید داخل.
- واردکنندهها از طریق تاسیس یک شرکت واسط و به بهانه دور زدن تحریمها کالا را از شرکت خارجی میخرند و با سود معقول ۲۰ تا ۳۰ درصد به مشتری داخلی میفروشند و این در حالی است که معلوم نیست قیمت خرید از تولید کننده اصلی چقدر بوده است. در واقع کالا با قیمتی بالاتر از قیمت اصلی وارد کشور میشود.
- قیمت سونوگرافیهای وارداتی بین ۳ میلیارد و هفتصد تا ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان متغیر است. سونوگرافیهای چینی هم قیمتی حدود یک میلیارد و هفتصد میلیون تومان به بالا دارد.
- در سال ۹۶ نزدیک به ۶۱ میلیون دلار صرف واردات دستگاههای اولتراسوند به کشور شده است. این در حالی است که قیمت تمام شده دستگاههای داخلی نسبت به دستگاههای اروپایی ۷۰ درصد و نسبت به نوع چینی آن ۵۰ درصد ارزانتر است.