معرفی گل سرخ
گل سرخ ( گل محمدی) در ایران معمولاً در مناطق مرتفع و خشک کشت میشود. تولید یک لیتر اسانس گل محمدی نیازمند استفاده از چهار تن گلبرگ است و به همین دلیل محصولی بسیار گرانبهاست.
درختچه کوچک با شاخههای زیاد و تیغهای ریز، برگهای آن روی سبز براق و پشت خزی دارند. گلهای صورتی کمرنگ و بسیار معطر. در بهار شکوفه میزنند.
خواص گل سرخ
طبع گیاه گل سرخ، معتدل تا کمی سرد و خشک بوده، بنابراین ضد صفرا و بلغم محسوب می شود و مصلح آن برای افراد سرد مزاج، گیاه انیسون و برای افراد دارای مزاج گرم، کافور است و طبع گرده گل سرخ گرم و خشک میباشد. قسمتهای مورد استفاده این گیاه برگ، گلبرگ و غنچه آن بوده، برحسب نحوه استفاده هریک از این بخشها خواص دارویی متفاوتی دارند، به عنوان مثال گلبرگ تازه گل سرخ خاصیت ملین داشته و گلبرگ خشک آن قابض است. همچنین برگ و غنچه خشک شده این گل نیز دارای خاصیت قابض است.
از مهمترین خواص
گل سرخ، خاصیت آرامبخشی، ایجاد فرح و ضد افسردگی می باشد. تسکین اعصاب، رفع پرخاشگری و خفقان، درمان بی خوابی و افسردگی از دیگر فواید این گیاه بر سیستم عصبی است. همچنین تحقیقات جدید محققان حاکی از اثرات مفید و شگفت انگیز این گیاه برای درمان بیماری آلزایمر است.
از غنچه گل سرخ برای
تقویت قلب استفاده می شود. درمان تپش قلب، باز کننده دهانه عروق بسته قلبی، درمان پیرولاپس دریچه میترال قلب و خاصیت ضد اسپاسم از دیگر کاربردهای گیاه دارویی گل سرخ برای سیتم قلب و عرق بدن است.
از چای گل سرخ برای بهبود درهای قاعدگی می توان استفاده کرد، همچنین برای رفع ترشحات زنانگی و درمان خونریزیهای شدید قاعدگی می توان از گلاب یا روغن گل سرخ استفاده کرد.
برای رفع یبوست از گیاه تازه گل سرخ و برای درمان اسهال از خشک شده این گیاه می توان استفاده کرد.
استفاده از عصاره برگ گل سرخ، برای رفع مشکلات و ناراحتیهای ریوی مفید است.
در گذشته از ضماد غنچه گل سرخ برای بهبود شکستگیها استفاده می شده است، همچنین تسکین درد مفاصل و کاهش ورم مفاصل از دیگر خواص گل سرخ برای اسکلت بدن بوده، به طورکلی این گیاه از تقویت کنندههای دستگاه اسکلتی بدن محسوب می شود.
از دیگر خواص مطرح و شناخته شده این گیاه، کاربرد آن برای
سلامت و زیبایی پوست است.
گل سرخ ضد التهاب، و خنک کننده پوست بوده، استفاده از انواع ماسک گل سرخ برای شادابی و طروات پوست و کاهش چین و چروک بسیار موثر است.استفاده از این گیاه برای التیام زخمهای عمیق مفید بوده، برای از بین بردن جای زخمهای آبله مرغان نیز از آن استفاده می شود.
از ضماد غنچه تازه گل سرخ برای درمان اگزما و ناراحتیهای پوستی، رفع زگیل و از بین بردن جای سوختگی و نیز تسکین درد سوختگی می توان استفاده کرد.
پاشیدن گرد گل سرخ بر روی زخمهای عمیق، باعث بند آمدن خونریزی و بهود جای زخم خواهد شد.
کاهش چربی بدن، درمان بیماریهای غدد درون ریز، کمک به هضم غذا، بهبود گردش خون، محافظت از معده و کبد، پاکسازی کبد و و کیسه صفرا و بهبود ترشح مایع صفراوی از دیگر خواص گل سرخ است.مضرات گل سرخ
با وجود عطر دل انگیز و خواص بی شمار گل سرخ و اسانس، گلاب و سایر فراوردههای جانبی تهیه شده از آن، بوییدن این گل و گردههای آن برای برخی افراد ایجاد آلرژی و حساسیت می کند.
همچنین زیادهروی در مصرف گل سرخ باعث ایجاد تشنگی، ایجاد یبوست و در بعضی موارد اسهال می شود.
مصارف گل سرخ یا گل محمدی از پودر تا دمنوش:محصول عمده گل سرخ،
گلاب، اسانس و گلبرگ خشک میباشد، که از آنها در صنایع دارویی، عطرسازی، فراوردههای بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده میشود.
مصارف دارویی آن بیشتر در درمان دردهای رماتیسمی، قلبی، تقویت اعصاب و معده و رفع بعضی از سردردها بوده و در تهیه شربت، مربا و در صنایع شیرینیپزی و تهیه بستنی نیز از آن استفاده میشود.
یکی دیگر از مصارف مفید و شناختهشده گل سرخ یا گل محمدی، تهیه دمنوش گل محمدی میباشد. چای یا دمنوش گل سرخ یک نوشیدنی معطر و فوق العاده با خواص مثال زدنی و پرخاصیت برای آنهایی است که علاقمند به نوشیدنیهای گرم هستند. گل محمدی طبیعتی گرم دارد و برای تسکین اعصاب فوق العاده است. شما میتوانید از این گلبرگهای خوش رنگ و معطر چای تهیه کرده و یک نوشیدنی صد درصد شرقی و آرامبخش تهیه کنید.