پخش زنده
امروز: -
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران، تاکید کرد: مردم فریب تبلیغات سودجویانه برای خرید نمکهای دریایی یددار به خصوص برای کنترل بیماری تیروئید را نخورند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما،نمک دریایی از تبخیر آب دریا به دست میآید و مانند نمک تصفیه شده بخش بیشتر ترکیب آن کلرید سدیم است. اما با توجه به مکانی که از آن نمک به دست میآید و کیفیت تصفیه، معمولا مواد معدنی دیگری مانند پتاسیم، آهن و روی هم دارد.
فدراسیون جهانی تیروئید با هدف ارتقای سطح آگاهی مردم درخصوص بیماریهای تیروئید، عوارض و راههای پیشگیری و درمان آن ۲۵ ماه میرا به عنوان روز جهانی تیروئید و ۳۱-۲۵ ماه میمصادف با ۱۰-۴ خردادماه را به عنوان هفته اطلاع رسانی تیروئید نامگذاری کرده است.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران روز سه شنبه به همین مناسبت اظهار داشت: اخیرا عدهای مصرف نمک دریایی را ترجیح میدهند، متاسفانه عدهای سودجو از دریاهای اطراف کشورمان محصولی با تمام آلودگیهای موجود استخراج و به مردم عرضه میکنند درحالی که امکان استخراج نمک از اعماق دریاهای اطراف ایران با وجود آلودگیها خیلی کم است.
دکتر ربابه شیخ الاسلام افزود: چندین بار نمکهای دریاچه ارومیه را برای تست به آزمایشگاهها فرستادیم متوجه شدیم که این نمکها یددار نیست، یا اینکه ید در این نمکها درحد بسیار کمی است و ارزش غذایی ید را نداشته است.
فریب تبلیغات سودجویانه مصرف نمک دریایی را نخورید
این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه با اشاره به نوع نمکهای دریایی سالم تهیه شده در اغلب کشورهای جهان افزود: نمکهای دریا که در تمام کشورهای جهان از آن استفاده میشود روی ببسته بندی آن نوشته شده است که این نمک از عمق مثلا ۴هزار متری اعماق فلان دریا استخراج شده است.
شیخ الاسلام ادامه داد: در بسیاری از کشورها نمک دریایی را تبخیر میکنند و محصول را تصفیه و بعد ید دار و در ادامه برای مصرف به مردم عرضه میکنند.
وی در ادامه با اشاره به فرارسیدن روز جهانی تیروئید با بیان اینکه، کاش به جای روز جهانی تیروئید روز جهانی گواتر یا کمبود ید داشتیم افزود: چراکه تیروئید یک بیماری است، اما گواتر یک سلسله عوارض زیادی برای بدن بوجود میآورد که بیماری تیروئید یکی از آنهاست.
این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه اظهار کرد: البته گواتر چند نوع داریم که یکی از بیماریهای تیروئید است که شیوع آن درجهان بسیار بالاست.
وی اظهار کرد: گواتر در طیف بزرگی از مردم به دلیل کمبود ید بروز میکند و به طور معمول در مناطق کوهستانی که شیب زمین تند است و بارندگیها ید خاک را که رودخانهها و دریاها میریزد پایین میآورد و این بیماری بیشتر دیده میشود.
این عضو گروه بهداشت و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی ادامه داد:، اما با وجود سیلابهایی که در سطح کره زمین شاهد هستیم کمبود ید بیشتر میشود و دیگر تنها مناطق کوهسانی مبتلا به کمبود ید نمیشوند.
وی یکی از مهمترین عوارض کمیود ید را در دوران جنینی دانست و افزود:در این شکل مادر ید کافی ندارد و ممکن است عوارضی که بوجود میآید دیگر بعد از تولد قابل اصلاح نباشد.
این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه افزود: به عنوان مثال اولین عوارض سقط جنین و بعد مسائلی دیگر همچون کرولالی، لوچی چشم و عقب ماندگی ذهنی است که میتواند خیلی شدید باشد.
وی گفت: به هرحال کمبود ید روی آی کیو یا میزان هوش جمعیت اثرگذار است و کمبود ید یک مسئله است که در یک منطقهای میتواند کم توانی ذهنی و ناتوانی ذهنی را زیاد کند به طوریکه بچهها درس را نمیفهمند و کار را برای معلم سخت میکنند.
مصرف نمک راهی برای مبارزه با گواتر
این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه در ادامه با اشاره به اولین تلاشهای خود در کشور برای مبارزه با بیماری کمبود ید و کاهش میزان تیروئید در کشور خاطرنشان کرد: در اواخر دهه ۶۰ در برخی از مناطق تا ۶۸ درصد کودکان شش تا ۱۸ سال ما گواتر داشتند و این تنها یک بخش قابل دیدن کوه یخ کمبود ید است، اما عمق مسئله که مرگ و میر ناشی از سقط جنین، مرگ و میر کوردکان، لوچی چشم و عقب ماندگی ذهنی و کرولالی است مخفی شده و ما نمیتوانستیم متوجه آن شویم.
دکتر شیخ الاسلام تاکید کرد: اهمیت افزودن ید به یک ماده غذایی که معمولا در جهان نمک را انتخاب کرده اند یکی از راههای مبارزه با گواتر و اپیدمی کمبود ید است.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که کشورها برای یددار کردن نمک دارند این است که بیشتر نمکهایی که در کشورهای فقیر مصرف میشود از آب دریاچه یا از چشمههای نمک و معادن نمک استخراج میشود که اینها نسبت به محلی که ما آنها را استخراج میکنیم آلودگیهای زیادی دارند واین آلودگیها یا فلزات سنگین باید از نمک جدا شود.
شیخ الاسلام همچنین با اشاره به اینکه، تحقیقات آزمایشگاهی در تمام کشورها نشان داده است که وقتی گواتر در یک منطقه زیاد است باید ید رسانی صورت گیرد.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران گفت: علاوه بر آزمایش میزان ید در نمک ما یک آزمایش دیگری را هرساله در کشور انجام میدهیم که شامل آزمایش ید در ادرار است، بطوریکه از هر استان از ۲۶۰ دانش آموزان نمونه ادرار گرفته میشود و زیر نظر موسسه تحقیقات غدد آزمایش میشود اگر ید در ادرار کم باشد نشانگر کاهش مصرف ید از سوی اهالی آن منطقه است.
این متخصص تغذیه در ادامه با اشاره به اینکه، درکل بدن ما ۱۵۰ میکروگرم ید در روز نیاز دارد افزود: بنابراین اگر نمک بسیار کمی نیز در طول روز مصرف کنیم ید به بدن ما میرسد و البته اضافه ید ناشی از افزایش مصرف نمک نیز از طریق ادرار دفع خواهد شد.
شیخ الاسلام با ذکر مثالی ادامه داد: در برخی کشورها همچون ژاپن به دلیل اینکه مصرف ماهی و جلبکهای دریایی که حاوی ید فراوان است زیاد است، ممکن است روزانه ۳ هزار میکروگرم ید نیز در رژیم غذایی آنها باشد، اما هیچ عارضهای از زیادی مصرف ید گزارش نشده است.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران تاکید کرد: باید این مسئله را درنظر بگیریم که مردم ما دراین بخش نیازمند آموزشهای لازم برای پیشگیری از ابتلا به بیماری تیروئید هستند و در این بین نقش و وظیفه رسانهها بسیار مهم و اساسی است.