آقای روحانی گفت: خیلی از سیاسیون و ماها دلمان میخواست افراد دیگری به فهرست کاندیداها اضافه شوند؛ خدمت رهبر انقلاب نامهای فرستادم؛ که اگر ایشون بتواند در این زمینه کمکی انجام دهد.
انتخابات؛ ضامن مشروعیت نظام
رئیس جمهور تاکید کرد: برگزاری انتخابات شکوهمند و مهم در کشورمان، ضامن مشروعیت نظام است.
آقای روحانی در نشست هیئت دولت با اشاره به برگزاری انتخابات مهم ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد گفت: البته بسیاری از انتخابات مهم ریاست جمهوری در دورههای قبل نیز در خرداد بود انتخاباتی که مسئلهای بسیار مهم است و فقط این نیست که مردم برای انتخاب رئیس قوه مجریه پای صندوقهای رای بیایند و اظهارنظر کنند.
رئیس جمهور افزود: دیگر انتخابات اعم از مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر و روستا و مجلس خبرگان نیز سر جای خود اهمیت دارد، اما در مسئله انتخابات ریاست جمهوری بحث این است که یک فرد میخواهد رئیس ”جمهور“ شود نه رئیس یک حوزه انتخابیه یا رئیس یک حزب و جناح بلکه میخواهد رئیس عامه مردم، جامعه و ملت شود.
آقای روحانی اضافه کرد: رئیس جمهور کسی است که میخواهد ملت ایران را نمایندگی کند و این بسیار مهم است.
رئیس جمهور تاکید کرد: انتخابات بسیار مهم و بزرگ ریاست جمهوری، نماد آزادی و آگاهی مردم است پس مردم باید با آزادی و آگاهی کامل پای صندوقهای آرا بیایند و ملاک، تشخیص ملت است یعنی همه زمینهها و مقدمات باید ایجاد شود تا مردم به صحنه بیایند و با تشخیص شان انتخابات را به ثمر بنشانند.
ملاک در انتخابات باید تشخیص مردم باشد
آقای روحانی گفت: نتیجه انتخابات با این عظمت، وحدت و امنیت ملی است گرچه ما مدام در بحثهای سیاسی، روزنامهها، رسانه ملی و فضای مجازی اینگونه بحث میکنیم که این آقا بیاید یا آن آقا نیاید یا فلان موضوع و مشکل اقتصادی و سیاسی را حل و رفع کند که البته اینها اهمیت دارد و بخشی از وظیفه رئیس دولت است.
رئیس جمهور تصریح کرد: اما مهمتر از اینها این واقعیت است که انتخابات شکوهمند ریاست جمهوری در کشورمان ضامن مشروعیت نظام محسوب میشود و این اساس کار است، اما این هدف اساسی را فراموش کردیم.
انتخابات ضامن مشروعیت نظام است
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به واقعه مهم ۱۵ خرداد در سال ۴۲ آن رویداد را یکی از مقاطع بسیار حساس نظام اسلامی دانست و گفت: امام (ره) سخنرانی معروف روز عاشورا در مدرسه فیضیه را در ۱۳ خرداد آن سال ایراد فرمودند.
رئیس جمهور افزود: عجیب این است که رحلت امام نیز در ۱۳ خرداد رخ داد یعنی سخنرانی مهم ایشان عصر ۱۳ خرداد ۴۲ ایراد شد و رحلت ایشان نیز در عصر ۱۳ خرداد ۶۸ روی داد البته زمانی که روح ایشان پرواز کرد ساعت ده و ۳۰ دقیقه شب بود، اما از عصر دیگر قدرت تکلم نداشتند و ساعات پایانی زندگی ایشان بود.
آقای روحانی گفت: خرداد سال ۴۲ هم حرکت و موج بزرگ نهضت اسلامی آغاز شد و حادثه بسیار بزرگ ۱۵ خرداد که مردم با ایثار و فداکاری در خیابانها آمدند سبب شد که اساس نهضت و ریشه هایش مستحکم و حتی جان امام (ره) در آن مقطع حفظ شود وگرنه جان ایشان احتمالا در خطر بود.
ماه خرداد همواره در مقاطع مختلف برای کشور ما و انقلاب سرنوشت ساز بوده است
رئیس جمهور افزود: از خرداد ۴۲ گذشتیم و آمدیم تا با فراز و نشیبهای فراوان به پیروزی انقلاب رسیدیم و پس از آن نیز در جنگ تحمیلی باز در خرداد ۶۱ به فتح الفتوح رسیدیم و حادثه سوم خرداد ۶۱ که رزمندگان عزیز و همه فداکاران و ملت بزرگ ایران توانستند رقم بزنند پیروزی قطعی و نهایی در برابر توطئه بزرگ جهانی علیه ایران، تمامیت ارضی، انقلاب اسلامی و استحکام ملی بود.
آقای روحانی اضافه کرد: رزمندگان توانستند در برابر این توطئه آن عملیات بزرگ را انجام دهند و دنیا در کمال بهت و ناباوری شاهد آن پیروزی عظیم در سوم خرداد بود.
رئیس جمهور گفت: حماسه سوم خرداد ۶۱ در واقع تکلیف جنگ تحمیلی را معلوم کرد و اگرچه پس از آن جنگ ادامه یافت و با فراز و نشیبهای بسیار مواجه شدیم و پایانش عملیات مهم مرصاد بود، اما در عین حال حماسه سوم خرداد ۶۱ سبب شد که توطئه علیه ملت ایران به نتیجه نرسد و مردم برای حفظ ناموس کشور و منافع ملی ایستادگی کنند و به نتیجه برسند.
آقای روحانی افزود: البته درخرداد ۶۸ هم با رحلت حضرت امام (ره) که مصیبت بسیار بزرگی برای تاریخ و ملت بود در کمتر از ۲۴ ساعت شاهد انتخاب مقام معظم رهبری بعنوان خلف صالح امام (ره) بودیم که آن هم دنیا را به حیرت واداشت.
رئیس جمهور اضافه کرد: اصلا کسی باور نمیکرد که مجلس خبرگان رهبری در کمتر از یک روز این مسئله بسیار مهم و پیچیده مذهبی و سیاسی را به ثمر بنشاند و با رایی بسیار بلند و قاطع، مقام معظم رهبری پرچم را بر دوش گرفتند و تا به امروز نیز بر دوش دارند که از خدا میخواهیم عمر و توفیقات ایشان مزید باشد.
مشارکت حداکثری هدف اصلی انتخابات است
رئیس جمهور گفت: مشارکت حداکثری هدف اصلی در انتخابات پیش رو به شمار میرود.
آقای روحانی در ادامه جلسه هیئت دولت افزود: مسئله و هدف اساسی، ادامه مشروعیت نظام با حضور مردم پای صندوق انتخابات است.
رئیس جمهور گفت: همه تصمیماتی که در کشور انجام میگیرد اگر پشتوانه مردم را نداشته باشد مشروعیت نخواهد داشت و مشروعیت دینی آن هم جای بحث و سوال است.
آقای روحانی تصریح کرد: اگر رئیس جمهور مردمی است و میخواهد مردم را نمایندگی و از طرف مردم حرف بزند و با دنیا صحبت کند، به عنوان نماینده ملت ایران است.
رئیس جمهور افزود: رئیس جمهور وقتی سفرای خارجی میآیند به عنوان طرف دولتهای خارجی میخواهد استوارنامه را دریافت کند، تمام قراردادهای مهم بین المللی را باید امضا، اجرا و دنبال کند و از همه مهمتر مسئول اجرای قانون اساسی است.
رئیس جمهور گفت: متن قانون اساسی صراحت قانون اساسی ماست، چطور امکان پذیر است که در یک انتخابات حضور مردم کمرنگ باشد، برای مردم مسائل روشن نباشد، انسجام و مصلحت ملی و امنیت کشور ما چه میشود؟ حیثیت نظام در جهان چگونه خواهد بود؟
آقای روحانی افزود: ابعاد این مسئله خیلی مهم و وسیع است و باید در اطراف این ابعاد فکر شود، امام راحل همیشه به ما توصیه میکردند که میزان رای ملت است و همیشه توصیه میکردند که مردم، ولی نعمت ما هستند.
رئیس جمهور ادامه داد: مردم ما را به اینجا رساندند ما کی هستیم ما کجا بودیم؟ همه ما یا یک طلبه، یا یک دانشجو و یا یک فرد عادی بودیم.
آقای روحانی افزود: مردم در یک نهضت اسلامی آمدند و فداکاری کردند و خون دادند؛ مردم ۲۲ بهمن را به وجود آوردند و رژیم فاسد گذشته را سرنگون کردند.
رئیس جمهور گفت: مردم آمدند پای صندوق ۹۸/۲ به نظام جمهوری اسلامی ایران رای دادند این ۹۸ کجا رفت؟ چرا آب میرود؟ ۹۸ درصد مردم آمدند و گفتند ما جمهوری اسلامی میخواهیم و قبول داریم و به آن رای میدهیم.
آقای روحانی تصریح کرد: رای در صندوق انداختند هر چه زمان میگذرد باید این ۹۸ درصد کم شود؟ هر کس میآید میگوییم در اسلامیت، ایمانت و تعهداتت شک و شبهه میکنیم، این مردم همانند مردم در جنگ آمدند و مردم همانها هستند که ۳ خرداد ۶۱ را آفریدند، نمایندگان همین مردم بود که در ۱۴ خرداد ۶۸ مقام معظم رهبری را انتخاب کردند.
رئیس جمهور گفت: اگر خدای ناکرده مردم فکر کنند ما به آنها بی اعتنا هستیم و میخواهیم بدون آنها تصمیم بگیرم یا برای آنها تصمیم گیری کنیم، مردم خودشان باید تصمیم بگیرند و پای صندوق بیایند.
اقای روحانی افزود: امام (ره) به ما فرمود؛ مشارکت حداکثری، رهبر معظم انقلاب فرمود، مشارکت حداکثری؛ من سال گذشته در محفلی که در خدمت رهبر انقلاب بودم سوال کردم آقا شما در انتخابات آینده همان نظر مشارکت حداکثری را خواهانید؟ حتی ایشان داستانی را از بزرگان نقل و توضیح دادند و فرموند نظر من همان است مشارکت حداکثری اولین هدف ماست، البته به دنبال آن هستیم یک رئیس جمهور صالح یا اصلحی انتخاب شود و من همان جمله ایشان را در نطق ۲۲ بهمن به مردم اعلام کردم که آقا نظرشان همین است.
رئیس جمهور گفت: خود ایشان نیز در سخنرانی تصریح فرمودند که برای من هدف اول و مهمتر مشارکت حداکثری مردم است.
نمیتوانیم صندوق آرا را رها کنیم
رئیس جمهور گفت: هر چه فکر میکنم ما نمیتوانیم صندوق آرا را رها کنیم نظام ما اگر در این ۴۲ سال حفظ شده و در برابر خارجی و توطئهها ایستاده به علت فداکاری مردم و حضورشان پای صندوقهای رای بوده است.
آقای روحانی در جلسه هیات دولت با تاکید بر اینکه مشارکت حداکثری در همه انتخاباتها مورد توجه رهبر معظم انقلاب بوده است تصریح کرد: این مشارکت حداکثری با شعار درست نمیشود که صدا وسیما هم مدام بگوید و با مردم مصاحبه کنند بلکه مشارکت حداکثری لوازمی دارد که باید به آنها متعهد باشیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه یک طرف مشارکت حداکثری دولت به عنوان مجری انتخابات است افزود: در موقع ثبت نام که اولین قدم بود به وزیر کشور نامه نوشتم وتاکید کردم که عین مُر قانون اجرا شود و هر کس برای ثبت نام میآید طبق قانون ثبت نام کنید و اگر این دستورالعمل را نداده بودم و وزارت کشور عمل نکرده بود ما دعواها و بلواها در خود وزارت کشور داشتیم.
وی اضافه کرد: مثلا طرف میآمد ثبت نام کند میگفتند سن شما دو سه روز مانده تا ۴۰ سال شود یا یک روز از ۷۵ سال گذشته و طرف میگفت براساس کدام قانون؟ شما باید مجری قانون باشید. الحمدلله وزارت کشور به قانون عمل کرد و مردم آمدند ثبت نام کردند و ما اینجا مشارکت حداکثری را مراعات کردیم.
آقای روحانی ادامه داد: از این به بعد هم آنجایی که به عهده دولت است باز لوازم مشارکت حداکثری را مراعات خواهیم کرد ما به وزارت کشور گفتیم به خاطر کرونا و سلامت مردم صندوقها را اضافه کنید حدود ۱۰ هزار صندوق اضافه کردند.
رئیس جمهور افزود: حتی وزیر کشور در ستاد ملی مبارزه با کرونا مطرح کرد که به خاطر حفظ سلامت مردم زمان انتخابات را ۲ ساعت اضافه کنید، اما در جلسه پیشنهاد شد که این دو ساعت به سه ساعت افزایش پیدا کند واز ۷ صبح تا ۲ بامداد ادامه یابد بنابراین زمان رای گیری سه ساعت اضافه شد تا مردم به راحتی بتوانند پای صندوق بیایند و رای بدهند.
همه تلاشمان را برای واکسیناسیون بکار گرفتیم تا مردم بیایند پای صندوق
آقای روحانی گفت: ما همه تلاشمان را برای واکسیناسیون بکار گرفتیم تا مردم بیایند پای صندوق. همه تلاشمان را بکار گرفتیم برای اینکه موج چهارم کرونا را خاموش کنیم تا مردم اعتماد کنند. تصمیماتی که در ستاد برای تبلیغات گرفتیم برای این بود که با موج پنجم مواجه نشویم و مردم در روزهای منتهی به ۲۸ خرداد همه با خیال راحت بگویند فردا با خیال راحتتر به پای صندوق میرویم و رای میدهیم.
وی افزود: آنچه بر عهده دولت بوده انجام داده و خواهد داد به عنوان وظیفه مهمی که بر دوش ماست. ما اصلا به فکر این نیستیم که چه کسی رئیس جمهور میشود هر کسی که مردم انتخاب کنند صلاح بدانند و رای بدهند. اما برای ما مهم این است که همه حس کنند انتخابات است و دارند پای صندوق انتخابات میروند و حس کنند این رای آنهاست که کسی را انتخاب میکند.
رئیس جمهور اضافه کرد: یک مرحله هم، مرحله احراز صلاحیت هاست که این مرحله به عهده دولت نیست و نهاد مستقل دیگری برای آن تصمیم میگیرد و با هم بحث میکنند حالا مقدمات این تصمیم شان از کجا میآید و چگونه تصمیم سازی میشود بحثهای جداگانه دارد که فعلا موضوع بحث ما نیست.
جان انتخابات، رقابت است
آقای روحانی ادامه داد: از تصمیم شورای نگهبان عصر روز دوشنبه مطلع شدیم و شب برایمان روشن و معلوم شد که چه کسانی مد نظر هستند. برای خیلی از سیاسیون دلمان میخواست که شرایطی فراهم میشد و شورای نگهبان فرصت بیشتری میداد تا افراد بیشتری میآمدند و ترکیبی میشد که اصل انتخابات رقابتی شود چرا که جان انتخابات رقابت است و اگر این جان را از انتخابات بگیرید، میشود یک کالبد بی جان و باید یک رقابت فشرده باشد تا بتواند یک انتخابات واقعی شکل بگیرد.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دولت در این زمینه کار زیادی نمیتوانست انجام دهد گفت: البته من نسبت به اصل ۱۱۳ قانون اساسی حتماً متذکر هستم و اشکال دارم، اما هروقت اصل ۱۱۳ را به شورای محترم نگهبان مینویسیم آنها تفسیری از این اصل دارند و طبق آن تفسیر میگویند شما نمیتوانید به ما تذکر بدهید لذا من به ناچار دیروز خطاب به مقام معظم رهبری نامهای فرستادم و آنچه در ذهن من بود نوشتم و اینکه اگر ایشان بتوانند دراین زمینه کمکی انجام دهند خدمت ایشان تقدیم کردم.
آقای روحانی افزود: به هر حال کار را شورای نگهبان انجام میدهد آقا هم معمولا در دورههای گذشته کمتر وارد شدند، اما مواردی بوده که ایشان با حکم حکومتی افرادی را اضافه کردند، اما این موضوع مربوط به مصلحت است و چیزی که ما میتوانستیم انجام دهیم درخواست از ایشان بود که اگر ایشان صلاح و مصلحت بدانند در این زمینه اقدام کنند.
ما نمی توانیم صندوق رای را رها کنیم، هیچ جایگزینی ندارد
رئیس جمهور گفت: ممکن است ما گله و شکایت یا نظری داشته باشیم، اما هر چه فکر میکنم ما نمیتوانیم صندوق آرا را رها کنیم. اگر رها کنیم میخواهیم جای آن چه بگذاریم؟ مثلا بگوییم صندوق آرا دیگر کارایی ندارد صندوق آراء نه! جایگزین آن چه باشد؟ خیلی خطرناک است.
وی افزود: اگر نظام ما در این ۴۲ سال حفظ شده و در برابر خارجی و توطئهها ایستاده خیلی چیزها موثر بوده. حضور و فداکاری مردم بوده، اما این صندوق رمز بسیار بزرگی بوده برای اینکه مردم بگویند ما اشکالی میبینیم و تغییری میخواهیم ایجاد کنیم. ۴ سال دیگر پای صندوق فرد دیگری را انتخاب میکنیم و برنامه دیگری را برمی گزینیم.
صندوق رای باید مورد توجه قرار گیرد
رئیس جمهور گفت: مسئله صندوق رای بسیار اهمیت دارد و باید مورد توجه و صیانت قرار گیرد.
آقای حسن روحانی در ادامه سخنانش در جلسه امروز هیئت دولت افزود: از مردم خواهش میکنم که به این نکته توجه داشته باشند که صندوق رای و مشارکت حداکثری مهمترین مسئله کشور است.
رئیس جمهور گفت: ممکن است نقد و انتقاداتی از هر کس و هر نهادی در کشور انجام شود که البته نقد آزاد است، نقدی که منصفانه باشد نه تخریب و تضعیف، چنانکه رهبر انقلاب نیز بارها فرموده اند از من هم میتوانید انتقاد کنید.
هدف مهم این است که وحدت انسجام وفاق و وحدت ملی حفظ شود
آقای روحانی افزود: به نظر من باید برای مردم توضیح بدهیم و به سوال آنها پاسخ بدهیم، چون هدف مهم ما در کشور این است که این نظام، این وحدت، انسجام ملی و امنیت ملی حفظ شود و این اصل را نباید فراموش کنیم.
رئیس جمهور گفت: دولت با همه توان بعنوان آخرین مسئولیت بزرگش اجرای انتخابات سال ۱۴۰۰ را دنبال میکند.