به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، پایگاه اینترنتی نشریه گاردین در گزارشی به قلم دان صباغ نوشت: بر اساس مطالعهای که بر روی هزاران حادثه انجام شده است، ۹۱ ٪ از کشته شدگان یا زخمیهای کاربرد تسلیحات انفجاری در مناطق پرجمعیت جهان در طول ۱۰ سال گذشته را غیر نظامیان تشکیل داده اند.
این آمار تکان دهنده - شامل خشونتهای دولتی و خشونتهای تروریستی - نویسندگان گزارش را وادار کرده است تا از دولتها بخواهند که با منع بین المللی کاربرد سلاحهای انفجاری در مناطق مسکونی موافقت کنند.
یان اورتون، مدیر اجرایی اقدام علیه خشونت مسلحانه که این تحقیق را تهیه کرده است، گفت: شواهد به دست آمده در نشان دادن صدمات به غیرنظامیان از موشکها و بمبهایی که برای استفاده علیه اهداف نظامی طراحی شده اند، کاملا صریح و روشن است.
وی گفت: هنگامی که از سلاحهای انفجاری در شهرها و شهرکها استفاده میشود، این غیرنظامیان هستند که آسیب میبینند. نتیجهای که امروز در غزه شاهد هستیم، همانطور که یک دهه پیش در عراق و جاهای دیگر صادق بود.
نتایج این مطالعه براساس بررسی و رصد بیش از ۲۹۰۰۰ حادثه از ۱۲۳ کشور به دست آمد که توسط رسانههای انگلیسی زبان ثبت شده است. حادثه منفجر شدن کامیون بمب گذاری شده در موگادیشو، پایتخت سومالی، توسط گروه تروریستی الشباب که منجر به کشته یا زخمی شدن ۸۲۸ نفر در اکتبر ۲۰۱۷ شد، بدترین خشونتی بود که به ثبت رسید. بیش از ۵۰۰ تن از قربانیان جان باختند.
ایرلند هدایت تلاشهای بین المللی را برای ایجاد یک بیانیه سیاسی بین المللی با هدف "محدود کردن کاربرد سلاحهای منفجره" بر عهده دارد. این توافق نامه در نشست سازمان ملل در ژنو در اواخر سال جاری مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
سایر کشورها مانند آمریکا، انگلیس، اسرائیل و فرانسه در این باره ابراز نارضایتی کرده اند، در حالی که روسیه نیز در آن شرکت نکرده است. این در حالیست که گروههای حقوق بشری خواهان تقویت پیش نویس توافق نامه هستند. کمیته صلیب سرخ بین المللی میخواهد تعهدات خود را به جلوگیری از کشته یا زخمی شدن غیرنظامیان با موشکهای درجه نظامی و بمبهای طراحی شده برای مناطق غیرشهری ارتقا دهد.
بسیاری از غیرنظامیان، از جمله دهها کودک، در طی ۱۱ روز نبرد بین اسرائیل و حماس در اوایل ماه جاری کشته شدند. طبق آمار وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان حداقل ۲۴۳ فلسطینی کشته شدند. اسرائیل در غزه یک کلینیک بهداشتی را تخریب و برجهای مسکونی بلند مرتبه را منفجر کرد و دفاتر سازمانهای خبری بین المللی را مورد حمله قرار داد.
لورا بویلوت، هماهنگ کننده شبکه بین المللی تسلیحات منفجره، خیریهای که علیه استفاده بی رویه آنها فعالیت میکند، گفت که تازهترین درگیریها لزوم توافق بین المللی را برجسته میسازد.
وی افزود: این الگوی آسیب غیرنظامی غیرقابل قبول است و باید متوقف شود وگرنه یک دهه دیگر شاهد رنج و ویرانی و کشتار غیرنظامیان خواهیم بود. مذاکره در مورد این بیانیه سیاسی فرصتی برای تعیین استانداردهای جدید است.
گروه اقدام در مورد خشونت مسلحانه، از ماه مه سال ۲۰۱۱ حدود ۳۵۷، ۳۷۰ مورد کشته و زخمی ناشی از سلاحهای منفجره را در همه مناطق ثبت کرده است که ۷۳ ٪ آنها غیرنظامی بوده اند. این نسبت در مناطق پرجمعیت به ۹۱ ٪ رسیده است.
آسیب دیدهترین کشور یا سرزمین سوریه بود. عراق با ۷۳، ۴۷۱ مورد مرگ یا جراحت، دومین کشور آسیب دیده به شمار میرود؛ و پس از آن افغانستان (۴۹، ۱۰۷)، پاکستان (۲۹، ۶۶۶) و یمن (۲۴، ۴۹۸) قرار دارند. غزه با ۵۷۰۰ تلفات غیرنظامی در میان ۷۶۴ حادثه نهمین قلمرو آسیب دیده در این جدول محسوب میشود.