پخش زنده
امروز: -
دومین انتخابات ریاست جمهوری سوریه از شروع بحران سازی علیه این کشور، در حالی فردا با حضور نامزد مخالفان دولت برگزار میشود که پیش بینی میشود مردم سوریه با حضور پرشور در این انتخابات، آخرین میخ را بر تابوت توطئه گران علیه این کشور بکوبند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره انتخابات ریاست جمهوری سوریه نوشت: در حالی فردا چهارشنبه (پنجم خرداد ماه ۱۴۰۰) دومین انتخابات ریاست جمهوری سوریه از سال ۲۰۱۱ (شروع بحران سازی علیه این کشور) تاکنون برگزار میشود که این کشور طی ۱۰ سال گذشته با توطئههای بین المللی و جنایات تروریستهای تکفیری مواجه بوده است در طول این سالها کشورهای غربی و مزدوران منطقهای آنها با سوار شدن بر امواجی که در منطقه به راه افتاده بود، قصد داشتند این کشور را از مسیر اصلی و از ریل مقاومت خارج کنند. انتخابات ریاست جمهوری سوریه در شرایطی برگزار میشود که دولت آمریکا تمام تلاش خود را برای سلب مشروعیت از آن و نیز سلب مشروعیت از ساختار سیاسی سوریه به کار بسته است، اما با این وجود پس از گذشت ۱۰ سال از شروع بحران سازی علیه سوریه، به برکت پایداری مردم و سران و ارتش این کشور و حمایتهای محور مقاومت، سوریه همچنان با قدرت پابرجاست و در تلاش برای برگزاری دومین انتخابات ریاست جمهوری است. پیش بینی میشود در این دوره مردم مشارکت گسترده تری نسبت به دورههای قبل داشته باشند. "موسی عبدالنور" رییس اتحادیه روزنامه نگاران سوریه میگوید: مردم با مشارکت گسترده در انتخابات این دوره، آخرین میخ را بر تابوت توطئه گران ضد ملت سوریه خواهند کوبید.
استقبال پرشور شهروندان سوری مقیم کشورهای مختلف
انتخابات ریاست جمهوری سوریه در حالی فردا ۵ خرداد ماه (۲۶ می) برگزار میشود که روز پنج شنبه هفته گذشته (۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰) شهروندان سوری مقیم کشورهای مختلف، برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری این کشور در مراکز رایگیری که برای این منظور پیش بینی شده، حضور یافتند. این انتخابات در کشورهایی همچون بحرین، کویت، سلطنت عمان، امارات متحده عربی، عراق، مصر، استرالیا، روسیه، اتریش، فرانسه، اسپانیا، مجارستان، صربستان، بلاروس، چک، ارمنستان، سوئد، بلژیک، مالزی، ژاپن، چین، جاکارتا، هند، پاکستان و ایران برگزار شد.
کاندیداهای انتخاباتی
دومین انتخابات ریاست جمهوری سوریه فردا با حضور سه نامزد برگزار میشود. محمود مرعی نامزد مخالفان، بشار اسد رئیس جمهور کنونی و عبدالله سلوم عبدالله سه نامزد در انتخابات امسال هستند. بر اساس قانون اساسی جدید سوریه که از سال ۲۰۱۲ اجرایی شده، مدت ریاست جمهوری هفت سال است. بیش از یکصد رسانه خارجی از کشورهای مختلف انتخابات ریاست جمهوری سوریه را پوشش خبری خواهند داد.
محمود احمد مرعی، نامزد مخالفان
«محمود احمد مرعی» یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سوریه متولد ۱۹۵۷ است که در یکی از روستاهای ریف دمشق به دنیا آمد. او فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه دمشق است. وی دارای ۵ فرزند است. محمود مرعی، وکیل سوریهای ۶۷ ساله که ریاست یک گروه اپوزیسیون دمشق را بر عهده دارد. گفته میشود وی جدیترین رقیب بشار اسد در انتخابات است. وی یکی از هیات مذاکرهکننده اپوزیسیون دمشق در مذاکرات پیشین تحت نظارت سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس است. مرعی عضو جبهه ملی و دموکراتیک مخالفان است که سال ۲۰۱۸ در دمشق تاسیس شده و شامل گروهی از فعالان سوری است. محمود المرعی وعده داد در صورتی که انتخاب شوم، برای کنفرانس ملی و داخلی مخالفان سوری تنها شامل گروههای ملی و نه آنهایی که از سوی کشورهای خارجی حمایت و پشتیبانی مالی دریافت میکنند، فراخوان خواهم داد. وی در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس خود را اولین کاندیدای ریاست جمهوری از مخالفان این کشور خواند و گفت: من رقیب واقعی بشار اسد، رئیس جمهور فعلی در انتخابات پیش رو هستم و موفقیت یا شکستم در این رقابت به مردم سوریه بستگی دارد.
بشار حافظ الاسد، نامزد ائتلاف حاکم
بشار حافظ الاسد متولد ۱۹۶۵م سیاستمدار و رئیس جمهور کنونی سوریه است. او داراری ۳ فرزند (۲ پسر و ۱ دختر) است در رشته چشم پزشکی در دمشق و لندن تحصیل کردهاست. وی عضو حزب بعث سوریه است که در ۱۷ ژوئیه ۲۰۰۰ به عنوان رئیس جمهور این کشور انتخاب شد. حزب بعث و ترقی خواه از بشار حمایت میکنند. آمریکا، رژیم صهیونیستی و غربی ها به دلایل مختلفی همچنان مخالف جدی بشار اسد هستند. بشار اسد با تکیه بر تواناییهای خود سوریه و همچنین هم پیمانیهای بین المللی اش میتواند تلاشهای ضد سوری آمریکا را خنثی کند و سوریه را به گونهای بهتر از گذشته در آورد. علاوه بر این آمریکا میداند که جنگهای روانی و همه فعالیتهای رسانهای ضد سوریه نتوانسته است تغییری در دیدگاههای مردم سوریه ایجاد کند و آنها را از رییس جمهورشان دور کند. بشار که در طول سالهای تصدی پست ریاست جمهوری در مقابل تجاوزگریهای آمریکا مقاومت کرده است بنابراین آمریکا میخواهد از بشار اسد انتقام بگیرد. همچنین آمریکا دهها هزار نفر از تروریستهای جهان و زندانیان را از ۲۹ کشور که گوش به فرمان آمریکا هستند، جمع کرد و آنها را به سوریه اعزام کرد تا در سوریه به قتل و ویرانی بپردازند تا حکومت این کشور را که موجودیت رژیم صهیونیستی را تهدید میکند، سرنگون کند؛ بنابراین بقای بشار به طور قطع به ضرر آمریکا و رژیم صهیونیستی است. بیشتر قریب به اتفاق نمایندگان حزب بعث حاکم و همچنین برخی از نمایندگان جبهه ملی ترقیخواه سوریه آرا خود را به بشار اسد واگذار کردند. فراکسیون حزب بعث در مجلس سوریه شامل ۱۶۶ نماینده است. جبهه ملی ترقیخواه سوریه در برگیرنده ۸ حزب است که در توافق با حزب بعث ائتلاف حاکم در سوریه را تشکیل میدهند.
عبدالله سلوم عبدالله، نامزد مستقل
عبد الله سلوم عبد الله متولد ۱۹۵۶ م است. سلوم ۵ فرزند (۲ دختر و ۳ پسر) دارد. وی عضو حزب اتحاد سوسیالیست سوریه است. سلوم فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه دمشق است. عبد الله سلوم پیشتر نماینده مردم حلب در مجلس و پست وزیر مشاور دولت در امور پارلمانی را احراز کرده بود. گفته شده است که عبدالله سلوم بیشترین آرای تاییدیه خود را از میان نمایندگان مستقل مجلس بدست آورد. فراکسیون نمایندگان مستقل در مجلس سوریه مرکب از ۷۰ نماینده است.
انتخابات ریاست جمهوری از منظر قانون اساسی
از میان دهها نامزدی که برای نامزدی در انتخابات ثبتنام کردند به جز بشار اسد تنها دو نفر دیگر به عنوان نامزد نهایی از سوی دادگاه قانون اساسی سوریه مورد تایید قرار گرفتند. فصل پنجم ماده ۳۰ قانون انتخابات سوریه تصویب شده در سال ۲۰۱۴ میلادی، شرایط خاصی برای نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری را تعیین کرده است؛ بر اساس این قانون برای پذیرش نامزدی هر فرد، ۱- باید ۴۰ سال تمام سن داشته باشد ۲- دارای تابعیت سوری باشد ۳- پدر و مادر او نیز سوری باشند ۴- همچنین تابعیت کشور دیگری غیر از سوریه را نداشته باشد ۵- از حقوق مدنی و سیاسی محروم نباشد و مرتکب جرمی بزرگ نشده باشد ۶- همسر او نباید غیرسوری باشد ۷- تاییدیه دستکم ۳۵ نماینده مجلس از مجموع ۲۵۰ نماینده مجلس نمایندگان را داشته باشد ۸- همچنین نامزد این انتخابات باید هنگام نامزدی دستکم ۱۰ سال به صورت پیوسته در سوریه سکونت و اقامت داشته باشد. دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری سوریه در سال ۱۳۹۳ برگزار شد که در آن بشار اسد توانست پیروز شود. به موجب قانون اساسی جدید سوریه که در سال ۲۰۱۲ در یک همه پرسی تصویب شد، امکان تشکیل یک نظام چند حزبی در این کشور، وجود دارد. مجلس سوریه با یک قانون انتخاباتی موافقت کرد که براساس آن، نامزدها باید ۱۰ سال گذشته را در سوریه زندگی کرده و نباید از تابعیت کشور دیگری برخوردار باشند.
کارشکنی غربی ها در انتخابات
دولتهای غربی که سال هاست با مداخله مستقیم و غیر مستقیم در امور داخلی سوریه، این کشور را به بحرانی عمیق فرو برده اند این انتخابات را جعلی و غیرواقعی توصیف کردهاند و کشورهایی مانند آلمان، امریکا، ترکیه، عربستان سعودی و کانادا، اجازه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری برای مهاجران و پناهجویان در خاک خود را ندادهاند. در همین حال دولت آمریکا تمام تلاش خود را برای سلب مشروعیت از آن و نیز سلب مشروعیت از ساختار سیاسی سوریه به کار بسته است.
مشارکت گسترده تر در انتخابات
به رغم شکست داعش در خاک سوریه، اما همچنان بخشهایی از خاک این کشور از جمله در استان ادلب و مناطق کردنشینی شرقی هنوز تحت سلطه گروههای تروریستی است، اما با این حال مناطقی که قرار است در انتخابات سال جاری مشارکت کنند بسیار وسیعتر و گستردهتر از انتخابات سال ۲۰۱۴ است.
نتیجه گیری:
آمریکا و رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای مرتجع منطقه که اخیرا در نبرد سیف القدس مغلوب قدرت نیروهای مقاومت فلسطین شدند اکنون و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سوریه نیز با ناامیدی به این انتخابات نگریسته اند چرا که به برکت پایداری مردم و سران و ارتش این کشور و حمایت های محور مقاومت، سوریه همچنان با قدرت پابرجاست و در تلاش برای برگزاری دومین انتخابات ریاست جمهوری از شروع بحران سازی علیه این کشور است اما کشورهای غربی و مزدوران منطقه ای آنها همچنان سیاست شکست خورده و نخ نما شده گذشته خود را برای ناامید کردن مردم این کشور و مداخله مستقیم در امور داخلی سوریه در پیش گرفته و تلاش میکنند انتخابات سوریه را نمایشی جلوه دهند این در حالی است که انتخابات سوریه نشان دهنده شکست پروژه غرب در هدف قرار دادن حاکمیت ملی این کشور و آخرین میخ بر تابوت توطئه گران علیه این کشور است.
نویسنده: مجتبی شاهسونی
کارشناس مسائل بین الملل