به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس،انجیر با نام انگلیسی Fig و نام علمی Ficus carica گیاهی از خانواده Moraceae است که خداوند در آیه اول سوره تین به آن قسم خورده است. درخت انجیر با قدمتی هزار ساله مربوط به مناطق آسیای جنوب غربی و شرقی مدیترانه بوده و با اینکه منشا اولیه انجیر خاورمیانه است، اما امروزه پراکندگی جهانی دارد.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت:انجیر به هر دو صورت تازه و خشک قابل استفاده است و حتی فرم خشک آن منبع غنی از ویتامین ها، املاح معدنی، کربوهیدرات ها، قند، اسیدهای ارگانیک و ترکیبات فنولی است. انجیر از جمله میوههای دارای بالاترین میزان آنتی اکسیدان است و باید بدانیم پوست میوهها منبع مهمی از آنتوسیانین و پلی فنول نیز هست.
فاطمه شفیعی افزود:با توجه به وجود ترکیبات فعال در پوست انجیر رنگ پوست انجیر نیز میتواند در داشتن خواص مغذی متفاوت باشد. در تحقیقات انجام شده بر روی گیاه مشخص شده است که بیشترین ترکیبات فنولی به ویژه آنتوسیانین و فلانوئیدها در پوست انجیر متمرکز شده است؛ بنابراین ارتباط درستی بین رنگ پوست انجیر و ترکیبات آن وجود دارد. از سویی دیگر خاصیت آنتی اکسیدانی انجیر سیاه و بنفش، دو برابر انواع سبز و زرد آن است.
وی ادامه داد:از جمله فواید انجیر میتوان به جلوگیری از بیماریهای قلبی – عروقی، کاهش چربی خون، کاهش فشار خون، درمان بیماریهای گوارشی، افزایش عملکرد حافظه، جلوگیری از سرطانها و التهاب، کاهش تب، تسهیل زایمان و درمان بسیاری از بیماریهای باکتریایی، قارچی، ویروسی و انگلی اشاره کرد.
تاثیر انجیر بر روی دستگاه قلب و عروقفاطمه شفیعی با بیان اینکه انجیر به واسطه وجود فلانوئیدها از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری میکند گفت: در مطالعات نشان داده شده است که مصرف انجیر میتواند باعث کاهش میزان کلسترول خون و بیماریهای قلبی مثل تصلب شرائین شود. همچنین نشان داه شده است که انجیر موجب کاهش سطح تری گلیسرید و LDL و افزایش HDL در خون میشود.
تاثیر بر دستگاه گوارشاین کارشناس تغذیه اظهار داشت:بیش از ۲۰ درصد افراد جهان به بیماریهای مزمن دستگاه گوارش و به خصوص یبوست مبتلا هستند. یبوست زمینه بروز بسیاری از بیماریهای دستگاه گوارش نظیر سرطان روده بزرگ را فراهم میکند. مطالعات نشان داده است که انجیر باعث افزایش حرکات روده شده و در واقع این میوه ملین است.
وی با اشاره به اینکه این ویژگی انجیر به دلیل تعداد زیاد هسته و همچنین فیبر نامحلول موجود در آن است افزود: فیبرهای نامحلول یک لایه محافظتی را بر روی مخاط روده کوچک و بزرگ ایجاد میکند و بدین ترتیب مانع از آسیبهای میکانیکی ناشی از مدفوع به مخاط روده میشود. همچنین این میوه به دلیل وجود ترکیبات فنولی از بروز زخم معده که در اثر باکتری هیلکوباکترپیلوری ایجاد میشود نیز جلوگیری میکند.
تاثیر بر روی دستگاه عصبیکارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت:انجیر منبع غنی از آنتی اکسیدانهای طبیعی از قبیل پلی فنول ها، اسیدهای آلی، ویتامین E، کاروتنوئیدهاو اسید آسکوربیک است. امروزه مشخص شده است این ترکیبات باعث مهار استیل کولین استرازها میشود که این آنزیم در بروز بیماریهای عصبی مثل آلزایمر، جنون، عدم تعادل و میاستنی گراویس نقش دارد. این آنزیمها باعث از بین رفتن حرکات طبیعی و ارادی افراد میشود.
او اظهار داشت:به نظر میرسد آسیبهای اکسیداتیو در مغز نقش مهمی در تخریب شناخت که به دلیل افزایش سن و یا بیماریهای عصبی ایجاد میشود، ایفا میکند. در مطالعات نشان داده شده است که غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مانند انجیر باعث بهبود فیزیولوژی مغز و یادگیری حرکتی میشود و به همین دلیل میتواند نقش مهمی در افزایش حافظه داشته باشد. انجیر سبب بالا رفتن آستانه درد میشود و به عنوان آرام بخش و کاهنده میزان استرس و ترس توصیه میشود.
تاثیر انجیر بر تسهیل زایمانکارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه
کلسیم موجود در انجیر با تحریک افزایش پروستوگلاندینها باعث افزایش میزان انقباضات رحم و تسهیل زایمان در مادران باردار میشود و در مطالعات نشان داده شده است که میتوان از آن به عنوان یک عامل منقبض کننده طبیعی رحم در القای زایمان و درمان خونریزی بعد از زایمان استفاده کرد.
تاثیر انجیر در جلوگیری از التهاب و بروز سرطانشفیعی افزود:امروزه نشان داده شده است که بیش از ۷۰درصد از موارد بروز سرطان مربوط به رژیم غذایی افراد است، برای مثال مصرف مواد غذایی با چربی بالا باعث افزایش میزان ابتلا به سرطان سینه و راست روده میشود. سرطان به عنوان یک مشکل مهم برای بهداشت عمومی شناخته شده است.
او با اشاره به اینکه بر اساس مطالعات اپیدمیولوژیکی در سراسر جهان، مشخص شده که مصرف میوه و سبزیها احتمال ابتلا به سرطان را در انسان به میزان بسیار زیادی کاهش میدهد اظهار داشت: مصرف انجیر باعث کاهش میزان گسترش تومور در بدن، آسیب کمتربه DNA و افزایش میزان آنزیمهای ضد سرطان میشود. به دلیل وجود آنتی اکسیدانهایی از قبیل ویتامین C، E و همچنین بتاکاروتن، انجیر باعث کاهش میزان اکسیداسیون لیپوپروتئینها و به تبع آن بروز سرطان میشود. همچنین ترکیبات موجود در انجیر باعث تقویت سیستم ایمنی و در نتیجه کاهش میزان التهاب و سرطان میشود.
اثرات ضدمیکروبی انجیرکارشناس تغذیه ادامه داد:از انجیر برای درمان بسیاری از بیماریهای باکتریایی، قارچی، ویروسی و انگلی استفاده میشود. مصرف این میوه میزان ابتلا به التهابات معده-رودهای را که با علائم تهوع، استفراغ، گرفتگیهای شکمی، اسهال و در برخی از موارد اسهال خونی، تعرق، سردرد، سستی، تب و بیقراری همراه است و در اثر باکتریهای مختلفی از قبیل استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی، سالمونلا
پاراتیفی، شیگلا دیسانتری، اشریشیا کولای، باسیلوس سرئوس ایجاد میشود، جلوگیری میکند. همچنین مانع از رشد سودوموناس آریژنوزا میشود که این باکتری در انسان میتواند باعث عفونت دستگاه ادراری، دستگاه تنفسی، قرنیه و ایجاد زخمهای پوستی شود. این عوارض بیشتر در افراد دارای نقص سیستم ایمنی نظیر افراد مبتلا به بیماری ایدز یا سرطان ایجاد میشود.