پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) گفت: گر میزان مشارکت سیاسی در کشور افزایش یابد، توسعه سیاسی نیز محقق خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، دکتر قاسمی، عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه قزوین گفت: مشارکت سیاسی یکی از شاخصههای مهم توسعه سیاسی در کشور محسوب میشود و اگر میزان مشارکت سیاسی مردم به ویژه در انتخاباتها در سطح بالایی باشد، توسعه سیاسی در کشور محقق میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) به وظایف نخبگان در توسعه سیاسی اشاره کرد و افزود: نخبگان دو وظیفه تخصصی و مسئولیتهای اجتماعی را بر عهده دارند و در راستای مشارکت و توسعه سیاسی فعالیت میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: آگاهی بخشی، یکی از کارکردها و وظایف مهم نخبگان سیاسی در هر جامعه است و بر همین اساس نخبگان باید آگاهیهای سیاسی مردم را افزایش دهند.
وی افزود: نخبگانی که در رأس قدرت هستند، در تصمیم سازی ها، فعالیتهای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و ... اثرگذار هستند بر همین اساس به واسطه اثرگذاری شان طیف وسیعی از مردم جامعه را دربر میگیرند.
دکتر قاسمی تصریح کرد: توسعه سیاسی شرایط حضور و مشارکت سیاسی دیدگاههای مختلف را فراهم میکند تا مردم در فرایند تصمیم گیریها و تصمیم سازیها مشارکت بالایی داشته باشند.
وی افزود: نخبگان طیف وسیعی از جامعه را در بر میگیرند و به دلیل رفتارهای ناپسند آن دسته از طیف نخبگانی که در قدرت حضور دارند، شاهد بی اعتمادی، کاهش سرمایه اجتماعی و کاهش اعتماد مردم به مسئولان، خواهیم بود.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، با افزایش اعتماد میان مردم، مسئولان و نخبگان، سرمایه اجتماعی نیز افزایش پیدا خواهد کرد و مردم نیز به این نتیجه خواهند رسید که خواستههای آنها عملی شده است.
وی افزود: ناکارآمدی نخبگان سیاسی، عدم شفافیت، فساد و ... باعث کاهش اعتماد مردم و افزایش شکاف در سرمایه اجتماعی میشود.
دکتر قاسمی گفت: امروزه رسانهها از عوامل مؤثر و قدرتمند در فرایندهای اجتماعی و سیاسی هستند و بسیاری از تغییر و تحولات ایجاد شده در کشورها به واسطه رسانهها رخ میدهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) با بیان اینکه رسانهها در تغییر چهره کارآمدی یا ناکارآمدی افراد و یا شکل دهی جریانهای سیاسی نقش بسزایی دارند، تصریح کرد: همه میتوانند در فضای رسانهای فعال باشند و این فضا، تنها در اختیار نخبگان نیست.
وی افزود: آحاد جامعه برای اینکه بتوانند چگونه از رسانهها استفاده کنند و خبرهای موثق را از غیرموثق تشخیص بدهند، باید سواد رسانهای شان را تقویت کنند و این موضوع با توجه به گسترش شبکههای اجتماعی به یک امر بدیهی در جامعه تبدیل شده است.
دکتر قاسمی خاطرنشان کرد: قانونمند کردن فضای رسانهها به ویژه شبکههای اجتماعی، در همه کشورها وجود دارد و اگر کسی خلاف این اصول عمل کند، خلاف مصالح و منافع ملی عمل کرده است.
وی افزود: به طور کلی، رسانهها نمیتوانند جایگزین احزاب بشوند، اما میتوانند بخشی از وظایف احزاب را انجام بدهند و نقش مهمی در شکل دهی افکار عمومی بر عهده بگیرند و فضای انتخاباتی را گرم کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) با اشاره به اینکه شفافیت و رابطه متقابل با مردم تا حد زیادی میتواند اعتماد عمومی را احیا کند در غیر اینصورت نتیجه عکس خواهد داد، تصریح کرد: وعدههای انتخاباتی باید مطابق با برنامه باشند و مردم با ارزیابی برنامههای کاندیداها میتوانند اختیارات و توانمندیهای آنها را برای تصدی پست ریاست جمهوری یا غیره، بسنجند.
وی افزود: کاندیداها اگر نتوانند وعدههای خود را عملی کنند، در آینده آرای خود را از دست میدهند.
دکتر قاسمی با بیان اینکه همه باید خود را ملزم به رعایت قانون بدانند، گفت: اگر کاندیدایی قانون را رعایت نکند، صلاحیت او برای تصدی پست ریاست جمهوری یا ... احراز نخواهد شد.
وی افزود: وقتی مشارکت سیاسی مردم بالا باشد، فاصله و شکاف میان مردم و مسئولان کاهش پیدا میکند و مشروعیت نظام افزایش پیدا میکند، اما زمانی که میزان مشارکت سیاسی مردم کاهش پیدا کند، امنیت سیاسی نیز به مخاطره میافتد.
عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) با بیان اینکه مشارکت سیاسی، اقتدار سیاسی یک کشور را افزایش میدهد، گفت: مردم با دیدگاههای سیاسی مختلف در شکل دهی نظام سیاسی دخیل هستند و این موضوع نشان اقتدار ملی و افزایش قدرت است.
وی افزود: دولتهایی که توان و پشتوانه مردمی بالایی دارند، در برابر قدرتهای جهانی، توان چانه زنی بالایی خواهند داشت.