سایبر تروریسم
یکی از مهمترین تهدیدات نوظهور، سایبر تروریسم است که به واسطه کاربست فزاینده فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و در بستر خدمات دولتها برای تسریع، افزایش کارایی و کاهش هزینهها در خدمت رسانی به شهروندان، اهمیت فزایندهای یافته است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: فضای مجازی به عنوان بافت جدید عملیاتی، این امکان را برای گروههای تروریستی فراهم نموده است تا اهداف و نیات خود را در فضای مجازی فارغ از محدودیتهای جهان واقعی پیگیری نمایند.
در این میان یکی از مهمترین تهدیدات نوظهور، سایبر تروریسم است که به واسطه کاربست فزاینده فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و در بستر خدمات دولتها برای تسریع، افزایش کارایی و کاهش هزینهها در خدمت رسانی به شهروندان، اهمیت فزایندهای یافته است. بدین ترتیب این بار تروریستها در فضای مجازی قدرت بیشتری یافته و از طریق استفاده از مزیت گمنامی و پنهان سازی هویت در اینترنت، تهدید خود بر امنیت، سلامت، ثبات ملتها به انجام میرسانند.
بدیهی است که کاهش آسیب پذیریها و تقویت امنیت و صلح در مقابل تهدیدات و بازیگران نوظهور عرصه تروریسم سایبری، مستلزم انجام مطالعات آینده پژوهانه به ویژه در خصوص تاثیر انقلاب اطلاعاتی بر امنیت ملی، شناسایی تهدیدات فضای سایبر و لزوم ارتقای قابلیتهای فنی و آگاهی عمومی در این خصوص است.
در یادداشت حاضر ابعاد مختلف این پدیده شرح داده شده است که پیش از هر چیز به واسطه مفهوم دوگانه سایبر تروریسم، ابتدا مرور ارزشهای فضای سایبر و ارکان و انگیزههای تروریسم ضروری مینماید.
هنجارهای فضای سایبر
یکی از برجستهترین این ارزشها امنیت است. امنیت فضای سایبر بر دو گونه است؛
۱. امنیت درونی که متضمن حفظ استانداردهای حاکم بر فضای تبادل اطلاعات است که بر سه پایه تمامیت داده و سیستم، محرمانگی و قابلیت دسترسی استوار است.
۲. امنیت بیرونی که متضمن نبود تهدید برای اشخاصی است که از شبکههای رایانهای و اینترنتی بهره میگیرند.
تبادل و آزادی اطلاعات یکی دیگر از مهمترین ارزشها در فضای سایبر است. فضای سایبر ماهیتاً برای آزادی گردش اطلاعات شکل گرفته و محدودیت در این فضا معنا ندارد. با این حال تعارض ارزشها در فضای سایبر همچون فضای بیرونی است و در این میان ارزش امنیت در برابر ارزش آزادی اطلاعات قرار دارد به گونهای که نقض هر یک احتمالاً در راستای دفاع از دیگری صورت میگیرد.