پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب: اختلالات خواب تأثیر بسزایی در حوادث رانندگی، حوادث شغلی و انواع بیماریها دارد و پژوهش در این حوزه باعث تشخیص زودهنگام بیماریها میشود.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای دکتر خسرو صادق نیت در این خصوص توضیح داد: یکی از معضلات در این حوزه پژوهش در خصوص افرادی است که به واسطه مشکلات اقتصادی مجبور به فعالیت در چند شغل و شیفتهای کاری مختلف هستند.
آقای صادق نیت اظهار داشت: شاخهای از شاخههای پزشکی نداریم که با علم خواب ارتباطی نداشته باشد. از سرطان گرفته تا بیماریهای قلبی و عروقی، گوارشی، تغذیه و... هم بیماریهای خواب میتواند باعث بروز بیماریهای دیگر شود و هم بیماریهای دیگر میتواند در کیفیت خواب افراد تاثیر مستقیم بگذارد. در نتیجه پژوهش در این زمینهها میتواند به تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماریها کمک کند.
وی بیان کرد: یکی از معضلات پزشکی خواب، بیماریهایی هستند که ممکن است دیر تشخیص و درمان شود. از طرفی دغدغه دیگر ما توجه پزشکان عمومی به این حوزه است تا زمان شرح حال گیری و سوالات مربوط به بیماری، سوالات درخصو وضعیت خواب بیمار را نیز از وی جویا شوند.
دانشگاه علوم پزشکی تهران به نقل از رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب گزارش میدهد: مساله مهم دیگر در مرکز، اطلاع رسانی و آگاهی به مردم جامعه در این زمینه است. برای مثال خروپف از نگاه مردم علامت خواب عمیق است، اما از طرف دیگر نشان دهنده بیماری بسیار خطرناک وقفه تنفسی یا یکی از عوامل بیماری سکتههای قلبی یا احساس اضطراب و افسردگی اختلالات خواب است.
صادق نیت تاکید کرد: ما همچنین مطالعاتی ملی با کشورهای دیگر نیز داشته ایم و امیدواریم نتایجاین تحقیقات، پژوهش ها، همایشها و مقالهها و مطالعات به پزشکان در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای اختلالات خواب و بیماریهای دیگر کمک کند و نقش این بیماری در حوزه سلامت جدی گرفته شود.
رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب افزود: مساله مهم دیگر در مرکز، اطلاع رسانی و آگاهی به مردم جامعه در این زمینه است. برای مثال خروپف از نگاه مردم علامت خواب عمیق است، اما از طرف دیگر نشان دهنده بیماری بسیار خطرناک وقفه تنفسی یا یکی از عوامل بیماری سکتههای قلبی یا احساس اضطراب و افسردگی اختلالات خواب است.
آقای صادق نیت تاکید کرد: ما همچنین مطالعاتی ملی با کشورهای دیگر نیز داشته ایم و امیدواریم نتایجاین تحقیقات، پژوهش ها، همایشها و مقالهها و مطالعات به پزشکان در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای اختلالات خواب و بیماریهای دیگر کمک کند و نقش این بیماری در حوزه سلامت جدی گرفته شود.
وی اظهار داشت: طب خواب با کنار هم قرار گرفتن رشتههای مرتبط در این حوزه و همچنین تشکیل انجمن خواب با هفت کرسی در کنار متخصصان طب خواب تشکیل شد.
آقای صادق نیت با بیان اینکه در این زمینه همایشهایی برگزار شد، ادامه داد: هدف ما از برگزاری این همایش ها، معرفی علم خواب به پزشکان و جایگاه این رشته در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها و عوارضی است که اختلالات خواب میتواند در ارگانهای بدن و بیماریها ایجاد کند.
رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب گفت: در این زمینه دورههای فلوشیپ خواب تدوین و مصوب شد و دانشگاه علوم پزشکی تهران با کسب مجوز از وزارتخانه، جزو اولین دانشگاههایی است که این رشته مصوب را پایه گذاری و اولین فلوشیپهای خواب را در این زمینه تربیت میکند. در حال حاضر ۶ دانشگاه کشور این رشته را آموزش میدهند.
صادق نیت با اشاره به اینکه یکی از علتهای اهمیت این موضوع تبعات اختلالات خواب در کشور است، خاطرنشان کرد: یکی از اولویتهایی که برای راه اندازی مرکز تحقیقات خواب وجود داشت، بررسی و ارزیابی معضلات سلامتی کشور و بحث خوابآلودگی و تصادفات جادهای در حین رانندگی بود. این عامل توجیهی بود برای راهاندازی این مرکز و مورد استقبال وزارت بهداشت نیز قرار گرفت.
وی گفت: مرکز در حوزه تصادفات فقط برای طراحی روشهای تشخیص خواب آلودگی رانندگان مطالعات زیادی با همکاری دانشگاههای صنعتی کشور داشت و به نتایج خوبی در این زمینه رسیدیم. برای مثال در ادامه این همکاریها به تعبیه نرم افزاری در ماشینهای سنگین مثل اتوبوسها رسیدیم. همچنین رانندگان حرفهای کشور هر دو سال توسط افرادی آموزش دیده و طی پروتکلهای مشخصی معاینه و اختلالات خواب آنها بررسی میشود.
آقای صادق نیت با اشاره به اینکه بیش از ۱۰ سال است که این معاینات انجام میشود، اضافه کرد: در همین زمینه طراحی انجام شد و مصوبهای در وزارت راه با کمک وزارت بهداشت صورت و آیین نامهای ابلاغ شد که همه رانندگان حرفهای تحت معاینات خاص جدای از معاینات گواهی نامه مورد بررسی قرار بگیرند.
رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب اضافه کرد: هرچند که هدف اول ما هدایت، همراهی و حمایت از پژوهشها در حوزه اختلالات خواب بوده است. این مرکز با هدف حمایت از پژوهشهای مختلف در حوزه خواب اقدام به ایجاد شورای پژوهشی نیز کرد و در این مسیر از همه رشتههای مرتبط و اساتید بنام رشتهها که به این حوزه علاقهمند بودند، دعوت کردیم.