به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز چهارمحال و بختیاری، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان گفت: برخی حفاریهای غیرمجاز بر قبرستان ۴۰۰ ساله ارامنه سیرک، سبب از بین رفتن این قبرستان شده که سالها پیش ثبت ملی شده است.
بابائیان افزود: ۱۷ گورستان مخصوص ارامنه چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است، اما قبرستان سیرک از زیبایی و جلوه خاصتری نسبت به سایر گورستانهای ارامنه در این استان برخوردار هستند.
وی گفت:قبرستان ارامنه روستای "سیرک" واقع در جنوب هفشجان و شمال روستای سیرک قرار دارد و مربوط به دوره قاجار و از معدود قبور ارامنه در چهارمحال و بختیاری هستند و در سال ۸۱ به ثبت ملی رسیده است.
وی با اینکه تمامی ارامنه روستای "سیرک" هماکنون به نقاط دیگر ایران و کشورهای خارجی مهاجرت کردهاند افزود:، اما قبرستانهایی از زمانی که آنها در این مناطق ساکن بودهاند به یادگار مانده است.
بابائیان گفت: وجود حجاری و سنگ تراشی خاص بر روی سنگ قبرها باعث به وجود آمدن یادگاری بینظیر از این مردمان شده و جلوه خاصی از هنر دست به وجود آورده است.
جاسم نصیری هفشجانی کارشناس سنگ وگوهرشناس وگوهرتراش اظهارداشت: قبرستان تاریخی ارامنه روستای سیرک از توابع استان چهارمحال و بختیاری در فاصله ۱۲ کیلومتری از مرکز استان چهارمحال و بختیاری، با سابقه بالغبر ۴۰۰ سال قدمت نشان دهنده سابقه طولانی مردمان این منطقه است.
نصیری گفت: نوع حجاری و حکاکی بر روی سنگهای قبور بسی هنر دست سنگ تراشان هفشجان را به رخ میکشد که با چیره دستی و ابزار ساده اولیه خلق شده اند.
وی افزود: این سنگها باتوجه به اینکه در منطقه جنگلی هستند و دور قبرستان را درختان احاطه کرده است و نداشتن هیچ نگهبانی و با فنس یا حصاری باعث شده که سودجویان آثار تاریخی به راحتی دست به حفاریهای غیرمجاز زده و بسیاری از سنگها تخریب و یا جابجا شدهاند که این خود باعث تخریب قبرستان میشود.
نصیری گفت: تعدادی از سنگها دچار باکتری شده که به صورت آرام این باکتریها باعث خوردگی در سنگ میشود که نیاز به ترمیم و گندزدایی باکتریها است.
کارشناس سنگ وگوهرشناس وگوهرتراش خاطرنشان کرد: اگر به حال این قبرستان تاریخی که فارغ از دین و مذهب یک میراث و هویتی است فکری نشود، کاملاً تخریب میشود.