گزارش مکتوب ...
همیشه راهی هست
وقتی همت باشد و امید، تلاش حتما به ثمر می نشیند.
برق شادی در چشمان کسی که من را برای تهیه این گزارش دعوت کرده موج میزند؛ میگوید: خدا را شکر به ثمر رسیده اند.
از یک ماهی، خاویار میگیرد و نشانم میدهد.
از او میخواهم درباره نتیجه سونو برایم بگوید.
ببینید. ۲ و نیم میلی متر است. به نسبت درشت است. یعنی کیفیت خوبی دارد، چون کیفیت خاویار به اندازه بزرگی آن است.
خانواده کارآفرین
آقای عبودی به همراه همسر، پسر و ۶ بردار دیگرش ۲۰ سال پیش خانوادگی تصمیم گرفتند با آب چشمه حوالی زمین ارث پدری، مزرعه پرورش ماهی بزنند و کار را با پرورش ماهی قزل آلا شروع کردند؛ اما موفق نبودند، چون ماهیها خوب رشد نمیکردند، تلفات زیادی دادند تحقیقات و نظر کارشناسان نشان داد اکسیژن آب کم بود و باکتریهای آلوده کننده آب هم بالا بود.
اینجا بود که با نصب دو دستگاه اکسیژن ساز و یک دستگاه تولید اوزن توانستند هم اکسیژن آب را به دو برابر برسانند و هم آن را از وجود میکروبها پاک کنند.
تولید خاویار با نگاه جهانی
آقای عبودی که برادر بزرگتر و مدیر عامل مجموعه است میگوید: با همه این تلاشها و هزینه ها، باز هم، ماهیها تلف میشدند. کارشناسان گفتند آب با دمای بیشتر از ۱۸ درجه سانتی گراد برای رشد ماهی قزل آلا مناسب نیست.
به همین دلیل آنها تصمیم گرفتند ماهی خاویاری پرورش دهند گونهای که با دمای آب این مزرعه کاملا هماهنگ است.
در نتیجه استخرهای پرورش ماهیهای قزل آلا را از مستطیلی به هشت وجهی تغییر دادند.
آقای عبودی میگوید: استخرهای هشت ضلعی در کشورهای مختلف دنیا امتحان پس داده اند و با وجود اینکه آبِ کمی وارد استخرها میشود آب حالت دورانی پیدا میکند و حس در دریا بودن را به ماهی القا میکند.
در این سیستم آب استفاده شده در این مزرعه پس از چندین بار تصفیه، به استخرها بر میگردد و با گذر از فیلترها به مزرعه بر میگردد که برای افزایش خاویار بسیار مناسب است.
رونق تولید
خانواده عبودی با این که ۲ هزار قطعه بچه ماهی خاویاری را در استخرها رها کردند، اما باز هم ماهیها رشد خوبی نداشتند. مطالعات و تحقیقات این خانواده کار آفرین نشان داد خوراک ماهیان مشکل دارد اینجا بود که کارخانه تولید خوراک آبزیان را در بیضا ساختند تا خودشان خوراک تولید کنند.
آقای عبودی میگوید: برای تولید خوراک ماهی از مواد اولیه سبک تری استفاده کردیم که با یک آسیاب خوب برای ماهیان قابل هضم باشد.
او میگوید: پیش از این باید به هر ماهی ۲ کیلو خوراک میدادیم تا یک کیلو گوشت ماهی برداشت کنیم، اما حالا به ازا هر کیلو خوراک یک کیلو ماهی برداشت می کنیم.
خانواده عبودی حالا علاوه بر تولید و تامین خوراک مزرعه خود که نام آن را مزرعه رنگین کمان ملوس جان گذاشته اند؛ سالانه ۳۰ هزارتن خوراک انواع آبزیان را تولید و به سراسر ایران ارسال میکنند.
تولید در کنار استخراج
عبودی نتیجه تلاش خانودگی را تولید سالانه ۱۲۰ تن گوشت و ۳ تن خاویار با کیفیت ذکر میکند و میگوید: در استخرهای مزارع ماهیان خاویاری ۱۵ تا ۲۰ کیلو ماهی تولید میشود، اما در مزرعه رنگین کمان ملوس جان بیضا این میزان به ۴۵ کیلو رسیده و امید داریم با اجرای چند طرح در آینده آن را به ۸۰ کیلو بر سانیم.
هرچند اغلب تولید کنندگان خاویار، ماهیان خود را به دلیل نبود مرکز استحصال خاویار به این مراکز در استانهای شمالی میبرند، اما خانواده عبودی با خرید یک دستگاه استحصال خاویار خودشان دست بکار استخراج خاویار شدند.
نمونهای که ملی شد
مزرعه رنگین کمان ملوس جان بیضا در سال ۹۹ به عنوان مزرعه نمونه ملی انتخاب و مجوز ساخت اولین پروانه ساخت زنجیره ارزش ماهیان خاویاری را کسب کرده است پروانهای که به آنها اجازه میدهد از بچه ماهی تا گوشت و خاویار را خودشان با ایجاد زنجیره تولید کنند.
خانواده کار آفرین عبودی معتقدند برای هر مشکل همیشه راهی هست حتی اگر این مشکلات به سختی گذر از هفت خان رستم باشند فقط باید همت کرد و موانع را از سر راه برداشت.
* راضیه پارسایی
خبرگزاری صداوسیما مرکز فارس