پخش زنده
امروز: -
استاد دانشگاه تهران: جو بایدن رئیس جمهور امریکا تلاش میکند تا متحدان ایالات متحده را قدرتمند کند و با اتخاذ سیاست بازدارندگی غیر مستقیم، راهبرد وادارسازی ایران از طریق دیپلماسی تهدید و اجبار را در پیش گیرد.
دکتر ابراهیم متقی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه تفاوتی در سیاستهای جو بایدن در دوران ریاست جمهوری و در دوران تبلیغات انتخاباتی در قبال ایران وجود ندارد افزود: برخی در ایران ادبیات دوره انتخاباتی بایدن را خوب درک نکردند و، چون بایدن ادبیات انتقادی نسبت به الگوهای تاکتیکی ترامپ داشت، فکر کردند یک مطلوبیت ویژه برای ایران ایجاد خواهد شد در حالی که راهنمای راهبرد امنیت ملی امریکا نشان داد امریکائیها بدنبال بهینه سازی و به روز کردن منافع ملی خودشان هستند.
این استاد دانشگاه گفت: جو بایدن برای اینکه جهت گیری رفتاری خودش را درباره محیط منطقهای و نظام بین الملل نشان دهد و شفاف کند سند امنیتی دولت امریکا را دو ماه بعد از رسیدن به قدرت منتشر کرد.
وی افزود: بحث اصلی دولت بایدن این است که جهت گیری آینده ایالات متحده مبتنی بر چند جانبه گرایی خواهد بود یعنی اینکه ائتلاف با بازیگران منطقهای شکل میگیرد و این ائتلاف میتواند بخشی از سیاست راهبردی و امنیت ملی امریکا را منعکس کند.
دکتر متقی گفت: به این ترتیب بایدن تلاش دارد تا مسائل مربوط به خودش را براساس یک نوع چند جانبه گرایی در سیاست جهانی همکاری با کشورهای منطقهای در خلیج فارس و محدود سازی قدرت ایران منعکس کند.
وی افزود: بحث بایدن این است که الگوی رفتاری امریکا در برخورد با منازعات بین المللی ماهیت نظامی گسترده نخواهد داشت و بیشتر از سازو کارهای کنترل تسلیحات و الگوی رفتار تاکتیکی و مرحلهای بهره میگیرد.
این استاد دانشگاه تهران گفت: رویکرد ترامپ در قبال ایران بکار گیری ساز و کارهایی بود تا ایران را در وضعیت مهار و محدود سازی قرار دهد و به همین دلیل در دوران ترامپ بهره گیری از تهدیدات سیاسی و فشارهای منطقهای گسترده بود در حالی که بایدن تلاش میکند تا متحدان امریکا را قدرتمند و بازدارندگی غیر مستقیم را در برابر ایران ایجاد کند و راهبرد وادار سازی ایران از طریق دیپلماسی تهدید و اجبار را در پیش بگیرد.