در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از استقلال کوبا تا تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی
امروز پنجشنبه سی ام اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با هشتم شوال سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیستم مه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (سی ام اردیبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت کریستف کلمب، کاشف قاره آمریکا
۵۱۵ سال پیش در چنین روزی ۲۰ مه سال ۱۵۰۶ میلادی "کریستف کلُمْبْ" دریانورد معروف ایتالیایی و کاشف قاره امریکا درگذشت.
کریستُف کلُمْبْ، دریانورد و کاشف برجسته ایتالیایی، در ۲۱ سپتامبر سال ۱۴۵۱ م در جنوب ایتالیا به دنیا آمد. کلمب بر خلاف بسیاری از مردم زمان خود معتقد بود که زمین گرد است و مطمئناً با سفر دریایی به سوی غرب میتوان راهی تازه برای تجارتِ سودآورِ اروپاییان به خاور دور پیدا کرد. وی در ۱۴۹۲ م سفر طولانی خود را با سه کشتی آغاز کرد و پس از تحمل رنجهای فراوان و سرکوب شورشها و نافرمانیهای دریانوردان کشتیهای خود، عاقبت از اقیانوس اطلس گذشت. کریستف کلمب طی چهار سفر خود به غرب اقیانوس اطلس سرزمینهای وسیعی از قاره امریکا را کشف کرد و راههای جدید را شناسایی نمود. این سفرها با حمایت مالی پادشاه اسپانیا انجام میشد. کریستف کلمب پس از برگشت از آخرین سفر دریایی، از طرف پادشاه اسپانیا دیگر کمکی دریافت نکرد و سرانجام در بیستم مه ۱۵۰۸ م در حال تنگدستی در ۵۷ سالگی درگذشت. عدهای از دانشمندان معتقدند که پیش از کلمب، افراد دیگری به سرزمین امریکا رفته بودند. اما اطلاعات آنان با افسانهها مخلوط شده بود و در واقع، کاشف حقیقی امریکا را باید کریستف کلمب دانست.
تولد جان استورات میل، فیلسوف و اقتصاددان انگلیسی
۲۱۵ سال پیش درچنین روزی، بیستم میسال ۱۸۰۶ میلادی «جان استوارت میل» (John Stuart Mill)، فیلسوف و اقتصاددان انگلیسی متولد شد.
وی زیر نظر پدرش منطق و اقتصاد را آموخت و سپس به روزنامه نگاری و نویسندگی پرداخت. میل یک دوره نیز به نمایندگی مجلس عوام انگلیس انتخاب شد. استوارت میل در فلسفه، تابع آرای آگوست کنت و معتقد به اصالت تجربه بود و در اقتصاد، از اصالت سود همراه با عدالت اجتماعی حمایت میکرد. «اصول اقتصاد سیاسی» و «اصول علم اقتصاد» از مهمترین آثار این اقتصاددان انگلیسی است. میل در سال ۱۸۷۳ درگذشت.
استقلال کوبا و خروج نیروهای آمریکایی از این کشور
۱۱۹ سال پیش درچنین روزی، بیستم میسال ۱۹۰۲ میلادی سرزمین کوبا به عنوان یک جمهوری مستقل اعلام موجودیت کرد و کلیه نیروهای آمریکایی خاک این کشور را ترک کردند.
کوبا از سال ۱۴۹۲ میلادی که توسط کریستف کلمب کشف شد، تا سال ۱۸۹۸ میلادی مستعمره اسپانیا بود. اما آمریکا به بهانه پشتیبانی از مبارزات استقلال طلبانه مردم کوبا به این سرزمین لشگرکشی کرد و پس از شکست دادن و بیرون راندن اسپانیا از کوبا، خود جای استعمار اسپانیا را در کوبا گرفت. قانون اساسی سال ۱۹۰۲ میلادی کوبا که با اعمال نفوذ دولت آمریکا تنظیم شد، به این کشور اجازه داد تا به طور گسترده در امور داخلی کوبا مداخله کند. دخالت خارجی و دیکتاتوری داخلی باعث نارضایتی شدید و اعتراضات مردم شد، تا آنکه به دنبال انقلاب سال ۱۹۵۹ میلادی به رهبری فیدل کاسترو، نفوذ آمریکا در این کشور از بین رفت. دو کشور پس از نیم قرن دشمنی به سمت عادی سازی روابط حرکت کرده اند. مجمع الجزایر کوبا با مساحت تقریبی ۱۱۴۵۰۰ کیلومتر مربع، در دریای کارائیب و در نزدیکی سواحل جنوب شرقی کشور آمریکا قرار دارد.
انضمام شبه جزیره کره به ژاپن
۱۱۱ سال پیش، در روز بیستم میسال ۱۹۱۰ میلادی ژاپن، کشور کره را رسماً به خاک خود ضمیمه کرد و نام آن را به چوزن تغییر داد.
ژاپن درپی پیروزی در جنگ با چین و روسیه، کره را در سال ۱۹۰۷ میلادی اشغال کرد. اما مردم کره با استعمار ژاپن به مبارزه برخاستند. در زمان جنگ جهانی دوم، استقلال طلبان کرهای به امید استقلال کشورشان، در کنار متفقین، با ارتش ژاپن جنگیدند. اما پس از پایان جنگ، کشور کره به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شد. کره شمالی با حکومت کمونیستی تحت حمایت شوروی قرار داشت و کره جنوبی نیز از حمایت نظامی و مالی غرب، بخصوص آمریکا برخوردار شد. این تقسیم بندی در سال ۱۹۴۸ میلادی رسمیت یافت.
استقلال کامرون از فرانسه
۶۱ سال پیش در چنین روزی، بیستم میسال ۱۹۶۰ میلادی کشور آفریقایی کامرون اعلام استقلال کرد و چنین روزی دراین کشور به عنوان روز ملی، محسوب میشود.
کامرون مدتها تحت سلطه استعمار فرانسه و انگلیس بود و در سال ۱۹۴۶ میلادی سازمان ملل متحد تمام خاک این سرزمین را تحت قیمومیت خویش درآورد. اما درسال ۱۹۵۹ میلادی این قیمومیت لغو شد و سال بعد کامرون به نام جمهوری کامرون اعلام استقلال کرد. درپی اعلام استقلال، قانون اساسی کامرون از طریق همه پرسی به تصویب رسید و این کشور به عضویت سازمان ملل متحد پذیرفته شد. کامرون در غرب آفریقا و ساحل اقیانوس اطلس واقع است و ۴۷۵ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و با کشورهای نیجریه، چاد، آفریقای مرکزی، کنگو، گابن و گینه استوایی، همسایه است.
تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی
۳۹ سال پیش در چنین روزی سی اردیبهشت سال ۱۳۶۱ شمسی «آیت اللّه هاشمی رفسنجانی» رئیس وقت مجلس شورای اسلامی پیشنهاد تشکیل دانشگاه آزاد اسلامی را مطرح کرد.
ایده تاسیس دانشگاه آزاد اسلامى ابتدا در جامعه اسلامى دانشگاهیان مطرح شد و به دنبال طرح آن در شوراى اقتصاد، نظر مساعد شورا به دست آمد. مسأله تاسیس دانشگاه با حضرت امام خمینى (ره) نیز مطرح شد و ایشان، ضمن استقبال از آن، مبلغى را به عنوان اولین کمک به این دانشگاه اهدا کردند.دانشگاه آزاد اسلامى سرانجام در ۲۷ خرداد سال ۱۳۶۱ هجری شمسی به طور رسمى اعلام موجودیت کرد. دانشگاه آزاد اسلامی بزرگترین دانشگاه غیر دولتی در ایران با دهها هزار دانشجو در صدها رشته دانشگاهی در سطوح مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است.