پخش زنده
امروز: -
گیاه Capparis spinosa که با نامهای کَبَر، کَوَر و لَگَجی در نواحی مختلف ایران شناخته میشود یک گیاه دائمی برگریز است و از جمله گیاهان خودرو در نواحی کوهپایهای ایران محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، میوههای این گیاه بعضا در کشور برای مصارف محدود غذایی (تهیه ترشیجات) استفاده میشود و به دلیل شباهت ظاهری میوه ها، در برخی نقاط به اشتباه آنرا به نام هندوانه ابوجهل میشناسند. در حالی که از این امر اشتباه باید اجتناب کرده و دو گیاه به طور کامل متفاوت هستند.
آقای اقبال جاسمی کارشناس گروه فارماکولوژی و طب کاربردی این پژوهشکده با اشاره به این که این گیاه دارای چندین ترکیب شیمیایی فعال است گفت: یکی از مهمترین ترکیبات موجود در آن فلاونوئید است. ریشه و جوانههای مولد گل آن دارای پکتین، ساپونین، نوعی اسانس (به مقدار بسیار جزیی)، یک مادهی رزینی، رامنوگلیکوزید و مادهای به نام کاپارین است.
آقای جاسمی عنوان کرد: گیاه کَبَر در طب سنتی به عنوان داروی محرک کبدی و باعث بهبود عملکرد کبد میشود و در موارد تصلب شرائین و کـاهش نفـخ بـه کـار گرفته شده و به عنوان یـک ضـدرومـاتـیـسم از آن بهره گرفته میشود. استفاده از آن بــه عـنـوان یـک مدر (دیورتیک)، عامل دفع کرمها و تقویت کننده نیز گزارش شده است.
آقای جاسمی گفت: پوست ریشه این گیاه، فعالترین قسمت آن بوده و به علت گـرم و خـشـک بــودنش بــه عنــوان یــک قـابــض و ازبـیــن بـرنــدهی سـردی استفاده میشود. همچنین جوشانده پـوست ریشـه آن در طـب سنتی برای رفع تجـمع مایـع سـروز در حفرات یـا بافت ها، آنمی، آرترایتیس و نقرس استفاده میشود.
وی بیان کرد: به این گیـاه خـاصـیـت ضد سـلی نیـز نـسـبــت داده شده است، زیرا پوست آن تلخ و خلط آور بوده و در ناراحتیهای طـحـالی، کلیـوی و کبـدی تجویز میشـود. از آن جا که این گیاه سرشار از سدیم است، بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماران قلبی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
وی گفت: این گیاه برای سیستم گوارشی مفید بوده، از اسهال پیش گیری و اشتها را زیاد میکند. حاوی ریـز مغـذی، آنتـی اکسیدان و ویتامینهای فراوانی است. منبع عالی کوئرستین بوده که نوعی آنتی اکسیدان عالی است. کوئرستین، خاصیت ضـد باکتریـایی، ضـد سرطانی، ضدالتهابی و ضد درد دارد.
این کارشناس پژوهش تأکید کرد: نوعی ترکیب فلاونوئیدی موجود در این گیاه، مویرگها را تقویت میکند و مانع تشکیل لختگی خون میشود. همچنین بررسیها بر روی ریشههای این گیاه نشان داده است که عصاره حاصـل از ریشه این گیاه خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی از خود نشان میدهـد.