در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از روز عمر خیام تا روز جهانی موزه
امروز سه شنبه بیست و هشتم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ششم شوال سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم میسال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و هشتم اردیبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
روز بزرگداشت عمر خیام، دانشمند و شاعر ایرانی
در تقویم ایرانی، روز بیست و هشتم اردیبهشت، روز بزرگداشت دانشمند، شاعر و عارف بلندآوازه ایران حکیم «عمر خیام» نامگذاری شده است.
ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری، فیلسوف، ریاضیدان، منجم، پزشک، شاعر و نویسنده بزرگ ایران، در اواخر قرن پنجم و اوایل قرن ششم هجری زندگی می کرد. خیام در حدود سال های ۴۱۷ الی ۴۴۰ قمری در نیشابور متولد شد. شهرت خیام در دوران زندگی او بیشتر در حکمت، طب، نجوم و ریاضیات بود، اما امروز او را در جهان بیشتر به سبب رباعیات فلسفی لطیفش می شناسند. رباعیات خیام شهرت جهانی دارد و به اغلب زبانهای دنیا ترجمه شده است. خیام در ریاضیات چند اثر معروف دارد که کتاب جبر و مقابله از همه مشهورتر است. همچنین او مأمور اصلاح تقویم ایرانی شد و نیز رصدخانه ای را تأسیس کرد. «رسالهای درکلیات الموجود»، «نوروزنامه» و «رسالهای در طبیعیات» از دیگر آثار مهم این حکیم بزرگ ایرانی است.
آغاز امپراتوری ناپلئون بناپارت در فرانسه
۲۱۷ سال پیش درچنین روزی، هجدهم میسال ۱۸۰۴ میلادی با تصویب مجلس سنای فرانسه، ناپلئون بناپارت، امپراتور این کشور شد. به این ترتیب، ۱۵ سال پس از پیروزی انقلاب کبیر فرانسه، نظام استبدادی بار دیگر در این کشور برقرار شد. البته ۱۰ سال بعد در روز یازدهم آوریل سال ۱۸۱۴ میلادی، به دنبال شکست ناپلئون بناپارت در جنگ با دولتهای اروپایی و تبعید او، دوران حکومت او خاتمه یافت.
آغاز عملیات ارتش فرانسه برای اشغال الجزایر
۱۹۱ سال پیش، در روز هجدهم می سال ۱۸۳۰ میلادی عملیات ارتش فرانسه برای اشغال الجزایر آغاز شد.
بهانه شارل دهم، پادشاه مستبد وقت فرانسه برای صدور فرمان آغاز این عملیات تجاوزگرانه، آن بود که فرمانروای الجزایر سه سال پیشتر، برای وصول ۷ میلیون فرانک طلب این کشور از فرانسه، پاریس را تهدید کرده بود. برخلاف تصور دولتمردان فرانسه، مردم الجزایر درمقابل حمله به کشورشان به شدت مقاومت کردند و حتی پس از اشغال این کشور توسط سربازان فرانسوی، امیرعبدالقادر الجزایری سالها با آنها مبارزه کرد. استعمارگران فرانسوی پس از تسلط بر الجزایر به مدت ۱۳۰ سال به غارت منابع این کشور و کشتار مردم آن پرداختند. سرانجام مبارزات مردم الجزایر با استعمار فرانسه، با یک و نیم میلیون کشته از مردم الجزایر به نتیجه رسید و این کشور در سال ۱۹۶۲ به استقلال رسید.
تولد برتراند راسل، فیلسوف و ریاضیدان انگلیسی
۱۴۹ سال پیش در چنین روزی، هجدهم میسال ۱۸۷۲ میلادی «برتراند راسل» (Bertrand Russell)، فیلسوف و ریاضی دان انگلیسی متولد شد.
وی پس از مراحل مقدماتی تحصیل، وارد دانشگاه کمبریج لندن شد. راسل پس از پایان تحصیلات، به مطالعه مکاتب فکری مختلف پرداخت و دیدگاههای خود را در مورد این مکاتب، به رشته تحریر درآورد. وی طرفدار آزادی مطلق و نامحدود روابط انسانی و اجتماعی بود و علناً با دین و مذهب مخالفت میکرد. برتراند راسل با جنگهای جهانی اول و دوم و همچنین جنگ آمریکا علیه ویتنام، به مخالفت جدی پرداخت و حتی دادگاهی برای محاکمه غیابی دولتمردان آمریکا تشکیل داد که به نام او، به دادگاه راسل معروف است. برتراند راسل در سال ۱۹۵۰ به دریافت جایزه ادبی نوبل نائل شد. برخی از آثار وی عبارتند از: «تاریخ فلسفه غرب»، «قدرت»، «اصول ریاضیات» و «مقدمهای بر فلسفه ریاضی» راسل در سال ۱۹۷۰ درگذشت.
روز جهانی موزه
۴۴ سال پیش در چنین روزی، هجدهم میسال ۱۹۷۷ میلادی براساس قطعنامه دوازدهمین مجمع عمومی کمیته بین المللی موزه ها، این روز به عنوان "روز جهانی موزه" نامیده شد.
از اهداف مهم این مجمع، گسترش موزهها در سراسر جهان، همکاری همه جانبه موزهها برای رسیدن به اهداف فرهنگی، جلوگیری از نابودی فرهنگ بومی و ایجاد مانع در برابر فرهنگهای بیگانه است. شایان ذکر است که هدف از تشکیل مکانی به نام موزه، نگهداری آثار گذشتگان و انتقال آنها به نسلهای آینده است.
برگزاری اولین ویدئو کنفرانس بین المللی در اثر کرونا
یک سال پیش در چنین روزی در ۱۸ ماه مه ۲۰۲۰ سازمان بهداشت جهانی در یک اقدام تاریخی و به دنبال اوج گرفتن بیماری کرونا، کنفرانس سالانه خود را به صورت ویدئو کنفرانس برگزار کرد.
این اولین بار در تاریخ نهادهای بین المللی بود که یک نشیت سالانه به صورت ویدئو کنفرانس برگزار میشد.