کشاورزان زنجانی از اجاره اراضی به افراد غیر بومی خودداری کنند
کشاورزان غیر بومی با برداشت بی رویه از منابع آبی موجب تخلیه آب چاه و افت سطح آب در آبخوان شده و خسران جبران ناپذیری برای منابع آبی استان زنجان وارد می کنند.
به گزارش گروه اجتماعی
خبرگزاری صدا وسیمای مرکز زنجان ؛ مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان به طرح ملی سازگاری با کم آبی و برگزاری جلسات مستمر آن اشاره کرد و گفت: این طرح در چند برنامه مدون، طراحی شده است که از آن جمله میتوان به؛ انسداد چاههای غیرمجاز، کشتهای گلخانهای که حقابه آنها تعریف شده است و همچنین عدم توسعه اراضی کشاورزی و عدم تخطی کشاورزان و بهره برداران از واگذاری اراضی آبخور اولیه به مالکین استانهای همجوار نام برد.
افشاری در خصوص سهم استان از رودخانه قزل اوزن گفت: رودخانه قزل اوزن از استان کردستان سرچشمه میگیرد و آب آن به چند استان ترانزیت میشود که زنجان نیز یکی از این استانها میباشد.
افشاری، ادامه داد: حقابههای این رودخانه برای اراضی زیرکشت طی دوره آماری ۵ ساله تعیین میشود و در این چارچوب ما در استان اراضی مشخصی داریم که شهرستان طارم نیز از این مو ضوع مستثنی نیست.
وی با اشاره به پایین آمدن آب رودخانه قزل اوزن بخصوص در سالهای اخیر به غیر از سال ۹۸ و ۹۹ که نسبتا ترسالی بود، اضافه کرد:مشکل اساسی که در شهرستان طارم وجود دارد بحث تنظیم آب است که با توسعه اراضی کشاورزی و پایین آمدن سطح رودخانه قزل اوزن بدلیل کم شدن نزولات جوی امکان تخصیص آب برای اراضی جدید وجود ندارد و این موضوع بایستی مد نظرهمه کشاورزان و بهره برداران استان قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان، با ورود به بحث آب مجازی که متاسفانه کشاورزان و مردم عادی هیچ توجهی به آن نمیکنند، گفت: در کشت هندوانه، پیاز و سیر متاسفانه کشاورزان به سرمایه اولیه خود نیز دست پیدا نمیکنند، چون این نوع محصولات بدلیل کشت بالا در استان و مقارن شدن آن با فصول سرما و دیگر علت و علل، زود از بین رفته یا به قیمت نازلتری معامله میشوند.
افشاری در خصوص تامین آب کشاورزی شهرستان طارم برای فصل گرم از سد آیدوقموش افزود: اقدامات و هماهنگیهایی با استان بالادست رودخانه قزل واوزن که آذربایجان شرقی است صورت گرفته که این موضوع در قبال پرداخت آب بهای دورههای قبل تسریع خواهد شد و از کشاورزان و بهره برداران انتظار می رود نسبت به تسویه بدهی ادواری اقدام کنند تا در حق آن دسته از کشاورزانی که بدهی خود را تسویه کرده اند، اجحاف نشود.
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در سالهای اخیر در شهرستانهای استان به کمبود آب دامن زده است، ورود کشاورزان غیر بومی استانهای همجوار به منطقه و اجاره اراضی حاصلخیز برای کاشت محصولات آبدوست همچون سیب زمینی است که متاسفانه با تطمیع کشاورزان منطقه این روند با شتاب افزایشی در حال رشد است.
مدیرعامل آب منطقهای زنجان از کشاورزان خواست که از اجاره اراضی به افراد غیر بومی خودداری کنند، زیرا کشاورزان غیر بومی با برداشت بی رویه از منابع آبی موجب تخلیه آب چاه و افت سطح آب در آبخوان شده و خسران جبران ناپذیری برای منابع آبی استان رقم خواهند زد.
وی از کشاورزان و روستاییان خواست: کشاورزان باید الگوی کشت اعلامی از طریق جهاد کشاورزی را رعایت کرده و از کشت محصولات آبدوست خودداری کنند، در غیر این صورت شرکت آب منطقهای زنجان هیچ گونه مسئولیتی در خصوص تامین آب برای محصولات خارج از الگوی کشت ندارد.