۱۳۸۲ سال پیش در چنین روزی، پنجم شوال سال ۶۰ هجری قمری، «مسلم بن عقیل» پسرعموی امام حسین (ع)، به منظور دعوت از مردم کوفه ـ از شهرهای عراق - برای بیعت با امام حسین (ع)، نوه گرامی رسول اکرم (ص)، وارد این شهر شد.
مردم کوفه قبلاً با ارسال نامههای فراوان خواستار عزیمت امام حسین (ع) به این شهر و رهبری آنان برای مبارزه با حکومت ستمکار اموی شده بودند. در بدو ورود مسلم بن عقیل به کوفه، وی نامه امام حسین (ع) را که حاکی از دعوت مردم کوفه به قیام بود، برای آنها قرائت کرد و در اندک زمانی، حدود ۱۸ هزار نفر با وی بیعت کردند. پس از آن، مسلم بیعت گسترده اهالی کوفه را به اطلاع امام حسین (ع) رساند. اما اندکی بعد، مردم کوفه تحت تاثیر تبلیغات و تهدید و تطمیع ابن زیاد حاکم جدید کوفه، بیعت خود را با امام حسین (ع) نادیده گرفتند. گروهی از آنها حتی پا را فراتر گذاردند و عازم جنگ با نواده رسول خدا (ص) در کربلا شدند. همچنین مسلم بن عقیل که در کوفه تنها مانده بود، به دست ماموران حکومت اموی اسیر شد و به شهادت رسید.
تولد ادوارد جنر، پزشک انگلیسی کاشف واکسن واکسن آبله
۲۷۲ سال پیش در چنین روزی برابر با هفدهم ماه مه ۱۷۴۹ میلادی "ادوارد جِنِر" (Edward Jenner)، پزشک معروف انگلیسی و کاشف واکسن آبله در انگلستان به دنیا آمد.
وی پس از طی تحصیلات مقدماتی، به تحصیل در رشته طب پرداخت. جِنِر در ۲۱ سالگی راهی لندن شد و به مطالعه و تحقیق در مورد بیماری آبله که در آن روزگار، بیرحمانه مردم را به کام مرگ می فرستاد روی آورد و در نهایت موفق شد در ۱۴ مه ۱۷۹۶ م واکسن ضد آبله را کشف کند. وی سال های پایانی عمر را در زادگاهش گذراند و سرانجام در ۳۰ نوامبر ۱۸۲۲ م در ۷۳ سالگی در گذشت.
روز جهانی ارتباطات
۱۵۶ سال پیش در چنین روزی، هفدهم میسال ۱۸۶۵ میلادی با حضور نمایندگان بیست کشور جهان در پاریس و امضای نخستین قرارداد بین المللی در زمینه ارتباطات، اتحادیه بین المللی تلگراف تاسیس و آئین نامه بین المللی آن تدوین و تصویب شد، به همین دلیل این روز به عنوان «روز جهانی ارتباطات» نامگذاری شده است.
درسال ۱۹۳۲ میلادی طبق تصمیمات کنفرانس مادرید، نام اتحادیه بین المللی تلگراف به اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور موسوم به «آی تی یو» تغییر یافت و در کلیه آئین نامههای آن، تجدید نظر شد. از سال ۱۹۴۷ میلادی آی تی یو به طور رسمی در رده واحدهای تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد قرار گرفت.
درگذشت میخائیل دوفویه شرق شناس هلندی
۱۱۲ سال پیش در چنین روزی برابر با هفدهم می ۱۹۰۹ میلادی "میخائیل دوفویه" (Michael Jan de Goeje) شرق شناس معروف هلندی درگذشت.
دوفویه، در نهم اوت سال ۱۸۳۶ م در هلند به دنیا آمد. وی تحصیلات خود را در رشته الهیات و فلسفه دانشگاه لیدن هلند به پایان رسانید و سپس با انتخاب رشته زبانهای سامی، به آموختن زبان عربی پرداخت. دوفویه پس از دریافت مدرک دکترای الهیات، به عنوان مترجم زبانهای شرقی، مشغول به کار شد. در همین زمان، مسئولیت تنظیم نسخههای خطی و کشف و شناسایى آنها از گنجینه های کتابخانه لیدنِ هلند، به او محول شد. وی از مدتی، ریاست هیأت تحریریه مجلدات سه گانه دایرةالمعارف اسلامی لیدن را برعهده گرفت و در انجمنهای علمیِ شرق شناسی عضویت یافت. دوفویه همچنین به زبانهای فرانسوی، انگلیسی، لاتینی، آلمانی و یونانی تسلط داشت و در حدود سیصد مقاله در مجلات گوناگون ارائه کرد. این خاورشناس پس از کشف و شناسایى کتاب معروف تاریخ الرُّسَل و الملوک اثر محمد بن جریر طبری، مورخ و دانشمند مشهور مسلمان، شهرت بیشتری یافت. شهرت دوفویه به عنوان یکی از دانشمندان طراز اول هلندی، علاوه بر تبحر در تاریخ، جغرافیا، ادبیات و کتابشناسی اسلامی و عربی، این است که وی به ندرت مرتکب خطا شده است و نسلهای بعد از او با اطمینان خاطر، از یافته های علمی اش بهره می بردند. تهیه و تدوین متون جغرافیایى عربی قرون سوم و چهارم هجری در هشت جلد و نیز انتشار بیش از ۳۰ نسخه از کتابهای تاریخی و جغرافیایى جهان اسلام، از جمله اقدامات اوست. پروفسور میخائیل یان دوفویه، پس از عمری تحقیق و تالیف در ۱۷ مه ۱۹۰۹ م در ۷۳ سالگی درگذشت.
انتشار کتاب سفید ، گامی برای تشکیل دولت غاصب صهیونیستی
۸۲ سال پیش، در روز هفدهم میسال ۱۹۳۹ میلادی دولت انگلیس که قیمومیت فلسطین را برعهده داشت، در آستانه جنگ جهانی دوم، با انتشار کتابی به نام «کتاب سفید»، گام دیگری در راه تشکیل دولت غاصب رژیم صهیونیستی برداشت.
براساس راه حلی که در این کتاب برای مسئله فلسطین ارائه شده بود پس از ۱۰ سال دولت مستقل فلسطین با دو ملیت یهودی و مسلمان تشکیل میشد. در کتاب سفید همچنین پیش بینی شده بود که تا سال ۱۹۴۴، صدهزار یهودی دیگر به فلسطین مهاجرت میکنند و از آن به بعد، مهاجرت یهودیان باید با موافقت اعراب باشد. فلسطینیها که از حمایت لندن از صهیونیستها آگاه بودند، طرح دولت انگلیس را که مقدمه اشغال کامل فلسطین بود، رد کردند. ازطرف دیگر، صهیونیستها نیز که خواهان ایجاد رژیمی صهیونیستی در فلسطین بودند، طرح کتاب سفید را نپذیرفتند و در سال ۱۹۴۲ در کنفرانسی در آمریکا و با حمایت این کشور، رسماً خواستار تشکیل اسرائیل در فلسطین شدند.
حمله جنگنده های عراقی به ناو آمریکایی استارک
۳۴ سال پیش، در روز بیست و هفتم اردیبهشت سال ۱۳۶۶ هجری شمسی در جریان جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه ایران، هواپیماهای جنگنده عراقی به اشتباه، ناو آمریکایی استارک (Stark) را در خلیج فارس بمباران کردند و ۳۷ نظامی آمریکایی را کشتند و تعدادی را مجروح کردند.
این حادثه، همزمان با آغاز افزایش حضور نیروهای آمریکایی در خلیج فارس به بهانه حفظ امنیت نفتکشها بود. رژیم سابق عراق بلافاصله پس از حمله به ناو استارک، ضمن غیرعمدی خواندن این حمله، از واشنگتن عذرخواهی کرد و از آمادگی خود برای پرداخت غرامت به آمریکا خبر داد. آمریکا نیز، با آنکه همواره حساسیت زیادی درمورد تهاجم به نظامیان و کشتیهای جنگی خود نشان میدهد، به راحتی از کنار این حادثه گذشت، زیرا آمریکا پشتیبان صدام در جنگ علیه ایران بود. با این حال، برخی معتقدند حمله عراق به ناو استارک، سناریوی مشترک واشنگتن و رژیم صدام برای ناامن جلوه دادن منطقه خلیج فارس و حضور بیشتر ناوهای آمریکایی در این منطقه بود.
۱۲ سال پیش، در روز بیست و هفتم اردیبهشت سال ۱۳۸۸ هجری شمسی آیت الله «محمد تقی بهجت فومنی»، از مراجع تقلید و عرفای بزرگ شیعه، رحلت کرد .
وی در اواخر سال ۱۲۹۴ ه. ش در شهر فومن در استان گیلان (شمال ایران) به دنیا آمد. ایشان تحصیلات ابتدایى حوزه را در فومن به پایان رساند و پس از آموزش ادبیات عرب در سال ۱۳۰۸ ه. ش، براى تکمیل دروس حوزوى عازم عراق شد و از محضر استادان بزرگ شهر نجف، بهره برد. وی در سال ۱۳۲۴ به ایران بازگشت و پس از مدتی در شهر مقدس قم، به تدریس دروس خارج فقه و اصول پرداخت و شاگردان بسیاری تربیت کرد. ویژگی مهم آیت الله بهجت، عرفان و تهذیب نفس وی بود که همگان را تحت تاثیر قرار میداد و از وی عالمی فاضل، مهذب و پارسا ساخته بود. این عالم برجسته دارای تالیفات ارزندهای است که ازجمله آنها میتوان به کتابهای «کتاب الصلاة»، «جامع المسائل»، «وسیلة النجاة» اشاره کرد.