مقاومت اسلامی؛ طراح ژئوپلتیک جدید منطقه
هدف قرار دادن دورترین نقاط اراضی اشغالی (از مبدا غزه)، گویای این واقعیت است که دیگر برای صهیونیست ها در فلسطین اشغالی، منطقه امنی وجود ندارد.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما : از زمانی که تلاشهای بنیامین نتانیاهو برای تشکیل دولت در چهار دوره انتخابات شکست خورد، کارشناسان مسائل غرب آسیا قریب به اتفاق، پیش بینی کردند که بحرانی تازه در منطقه در شرف وقوع خواهد بود؛ این شگرد نخ نما شده نخست وزیر رژیم صهیونیستی و جریان رادیکال همسو با اوست که هنگام مواجهه با تنگنای داخلی، درون فلسطین اشغالی و خارج از متصرفات صهیونیست نشین اقدام به بحران آفرینی کند، یا در کشورهای هم جوار مانند لبنان و سوریه عملیات نظامی و تخریبی انجام دهد، یا به یاوهگویی علیه جمهوری اسلامی ایران شدت بخشد و در خاک ایران عملیات تروریستی صورت دهد تا با القای وضعیت جنگی و امنیتی، مشکلات داخلی فراموش شود و دولت نتانیاهو تداوم یابد.
تعرض هفتههای اخیر به مسجدالاقصی، ایجاد محدودیت برای روزه داران در انجام فرائض دینی و تلاش برای بیرون کردن فلسطینیان از منطقه شیخ جراح در قدس شرقی نیز، ریشه در نابسامانیهای درونی رژیم صهیونیستی دارد که متأثر از وضعیت شکننده دولت، عدم انسجام در مدیریت داخلی، پروندههای قضایی نتانیاهو، بحران اقتصادی ناشی از کرونا، بیکاری فزاینده و اوضاع وخیم معیشتی و دهها چالش داخلی دیگر است که صهیونیستها با آن دست به گریبان هستند.
ترفند همیشگی صهیونیستها اما، این بار به خطای محاسباتی فاحشی تبدیل شد که نتایج فاجعه باری برایشان رقم زد؛ نتایجی که روزنامه صهیونیستی «معاریو» از آن به "باز شدن درهای جهنم به روی اسرائیل" تعبیر و «رووین ریولین» رئیس جمهور این رژیم اذعان کرد آنچه را که میبیند، باور نمیکند.
چه چیزی دور جدید بحران در اراضی اشغالی را از دورههای قبل متمایز میکند؟ اشتباه راهبردی صهیونیستها در دور جدید بحران آفرینی چیست؟ گروههای مقاومت چه راهبرد جدیدی در پیش گرفته اند؟ پژوهش حاضر با هدف پاسخ گویی به این سؤالات نگاشته شده است و عمده اطلاعات آن برگرفته از دیدگاههای کارشناسان مسائل منطقه است.
تحول اساسی در معادلات منطقهای
پس از آنکه صهیونیستها در ماه مبارک رمضان از مهمترین خط قرمز فلسطینیان یعنی مسجدالاقصی عبور کردند و با یورش به منطقه باب العمود و صحنهای مجاور مسجدالاقصی، روزه داران و معتکفان را مورد ضرب و شتم قرار دادند و بعد از تیراندازی و استفاده از بمبهای گازی، شمار زیادی از فلسطینیها را دستگیر، دهها نفر از آنان را از قدس اخراج و خانههای آنان را تخریب کردند، گردانهای «عزالدین القسام» شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی حماس برای خروج نظامیان رژیم صهیونیستی از مسجدالاقصی و محله شیخ جراح و آزادی زندانیان فلسطینی ضربالاجل تعیین کرد. در پی بیاعتنایی تلآویو به هشدار گروههای مقاومت و اتمام مهلت تعیین شده، مقاومت اسلامی فلسطین عملیاتی را علیه صهیونیستها آغاز کرد که آشکارا خبر از تحولی اساسی در معادلات منطقهای میدهد؛ تحولی که شاخصهای مهم آن چنین است:
رویکرد فعال مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی
مقاومت، شرایط نهادینه شده در ۷۰ سال اخیر را شکست و شرایطی را رقم زد که آشکارا نوید بخش حاکمیت وضعیت جدید در معادلات منطقهای است. مقاومت اسلامی پس از چند دهه نشان داد که میتواند تهدید کند، تهدیدات خود را عملی نماید و شروع کننده حمله باشد. همین رخداد بی سابقه ابتکار عمل را از صهیونیستها سلب کرده و سبب غافلگیری آنها شده است.
رادارگریزی و افزایش دقت، برد و توان تخریبی موشکهای مقاومت
پس از پایان ضرب الاجل تعیین شده برای تلآویو، باران حملات راکتی و موشکی مقاومت اسلامی به شهرها و مناطق حساس رژیم صهیونیستی آغاز شد. موشکهایی که زمانی اطراف غزه را هدف قرار میداد، امروز در شهرهای تل آویو، سدیروت، اشدود و حتی حیفا که دورترین بندر به نوار غزه است، فرود میآیند؛ از آن مهم تر، هدف قرار دادن خط نفتی عسقلان و ایلات در جنوبیترین نقاط اراضی اشغالی، علاوه بر نشان دادن دقت بالای موشک ها، گویای این واقعیت است که تقریباً تمام اراضی اشغالی در تیررس سلاحهای مقاومت است و دیگر نقطه امنی در آنجا وجود ندارد.
برقراری موازنه وحشت
صهیونیستها تصور نمیکردند قوایی که زیر گوش آنها در غزه قرار گرفته، روزی بتواند مراکز حساس رژیم صهیونیستی را مورد حمله قرار دهد؛ یا فکر میکردند اگر هم توان حمله وجود داشته باشد، از ترس اقدام متقابل صهیونیستها هیچ گاه چنین حملهای صورت نگیرد. اما موشکی که حدود دو هفته پیش در نزدیکی تأسیسات اتمی دیمونا فرود آمد و نیز موج حملات کنونی، ثابت کرد که نیروهای مقاومت، هم توان حمله موشکی به هر نقطه-ای که بخواهند دارند، و هم آمادگی مقابله با وقایع بعد از آن را دارند؛ به عبارت دیگر توازن وحشت با طرف صهیونیستی به طور کامل برقرار شده است.
ناکارآمدی گنبد آهنین
بعد از جنگ ۳۳ روزه، رژیم صهیونیستی با میلیاردها دلار سرمایه گذاری، سیستم دفاع موشکی چندلایه موسوم به گنبد آهنین را طراحی کرد که گران-ترین سامانه دفاع موشکی دنیا و همواره نقطه اتکا و اطمینان صهیونیستها در برابر موشکهای مقاومت است. امروز گفته میشود که علی رغم هشدارها و اعلامهای پیش از شلیک، گنبد آهنین کمتر از ۱۰ درصد از موشکها را مهار کرده و به وضوح قدرت بازدارندگی رژیم صهیونیستی در برابر مقاومت رنگ باخته است. تعطیلی کامل تل آویو، توقف پروازها از فرودگاه بن گوریون و تجمع مردم در پناهگاه ها، دال بر ناکارآمدی سامانه دفاع موشکی بود؛ مقامات ارشد و رسانههای رژیم صهیونیستی نیز صراحتاً به این ناکارآمدی اعتراف کردند. این موضوع دارای دو پیامد است: اولاً بیاعتمادی به فرماندهان و رجال سیاسی این رژیم افزایش خواهد یافت؛ ثانیاً، مقامات رژیم صهیونیستی که ادعا داشتند بر نیروهای مقاومت برتری کامل دارند، باید پاسخگوی احساس ناامنی در جامعه صهیونیستی باشند.
ادعای پوچ توان اطلاعاتی و امنیتی
یکی از ادعاهای همیشگی رژیم صهیونیستی، موضوع اشراف اطلاعاتی و امنیتی است و به مدد امپراتوری رسانهای خود همواره کوشیده است چهره قدرتمند نظامی امنیتی از خود ارائه دهد که به طور لحظهای همه جا را رصد میکند. اما در موج حملات موشکی اخیر، تنها در یک نمونه، مقاومت اسلامی کمتر از پنج دقیقه، ۱۳۷ موشک به مواضع رژیم صهیونیستی شلیک کرد. در همین حال، توان تسلیحاتی مقاومت غزه در نقطه امنی قرار دارد و تلاش رژیم صهیونیستی برای آسیب زدن به آن بیهوده بوده است.
تعداد و فراوانی موشکهای مقاومت
در روزهای اخیر، بارها اخباری از شلیک هم زمان ۵۰ یا ۷۰ موشک به سوی اهدافی در اراضی اشغالی منتشر شده است. در چنین شرایطی رهگیری و انهدام این موشکها برای منظومه پاتریوت میسر نخواهد بود. خود منابع رژیم صهیونیستی رسماً اعلام کرده اند به ازای هر هفت راکت، یکی قابل رصد و رهگیری است. طی سالهای گذشته مقاومت اسلامی و گروههای جهادی، حداکثر تلاش خود را برای شناسایی نقاط ضعف گنبد آهنین و سوار کردن تکنولوژیهای جدید رادارگریز بر این موشکها انجام داده اند که هم آسیبهای فیزیکی و هم لطمات روانی جدی به صهیونیستها وارد کرده است.
تصمیم گیرنده نهایی مقاومت فلسطین است
تصور صهیونیستها این بود که برای انتقال بحران داخلی به خارج از مرزها، هر زمان بخواهند و نیاز داشته باشند، جنگی آغاز میکنند، و این جنگ که حتماً همراه با پیروزی خواهد بود، برایشان امتیازات داخلی و خارجی به همراه خواهد آورد. شرایط پیش آمده در هفتههای اخیر، به صهیونیستها ثابت کرد از این پس برای هرگونه تحرک علیه فلسطینیان، باید به طور جدی هزینه و فایده اقدام خود را محاسبه کنند. به علاوه تعیین زمان پایان جنگ، دیگر با آنها نیست. امروز مقاومت فلسطین تا هر زمان که لازم باشد و تا تحقق خواستهها و شروط تعیین شده شان، میتوانند جنگ را ادامه دهند.
سخن آخر
استیصال محور عبری -عربی در برابر شاخهها و شعب محور مقاومت آشکار است. امروز یگانهای نظامی جهاد اسلامی و حماس، به تنهایی و بدون ورود دیگر اعضای زنجیره مقاومت به بحران فعلی، توانسته اند رژیم صهیونیستی را مبهوت و مرعوب نمایند. به یاد داریم این رژیم، در جنگ شش روزه ۱۹۶۷، سه ارتش قدرتمند عربی را شکست داد و قبل از آن در سالهای ۱۹۴۸، ۱۹۵۲، و بعد در سالهای ۱۹۷۳ و حتی ۱۹۸۲ و اشغال جنوب لبنان، در تنازع با دنیای عربی پیرامون خود، از چنان برتری نظامی برخوردار بود که صراحتاً ادعا کرد در مذاکرات سیاسی هیچ امتیازی نخواهد داد. در سال ۲۰۰۰ نخستین بار رژیم صهیونیستی تحت فشار حزب الله لبنان، وادار به خروج از جنوب لبنان شد، و پس از آن در جنگهای ۳۳ روزه، ۲۲ روزه، هشت روزه و دو روزه، بارها موازنه قدرت و توان بازدارندگی حزب الله لبنان در برابر رژیم صهیونیستی به اثبات رسید.
این شرایطی است که دقیقاً در یمن نیز وجود دارد. انصارالله یمن، پس از شش سال محاصره همه جانبه و زیر بمبارانهای بی امان عربستان، نه تنها از موضع دفاعی خارج و به موضع تهاجمی وارد شده، بلکه به بازدارندگی کامل در برابر دشمن تا بن دندان مسلح خود رسیده و موازنه قدرت را در تمامی عرصههای سیاسی، نظامی، میدانی و منطقه ای، به نفع خود تغییر داده است. توانمندی روزافزون فنی و اقتدار نظامیِ اصلیترین رکن محور مقاومت، یعنی جمهوری اسلامی ایران تحت سختترین شرایط تحریمی در برابر آمریکا و متحدان منطقه ایش نیز چنان بازدارندگی ایجاد کرده که نه در قالب تئوری و سخنرانی، بلکه در میدان عمل به عینیت رسیده است.
بنابراین، روند صعودی قدرت کمّی و کیفی مقاومت در مسیر منطقی، شرایط جدیدی را بر منطقه حاکم کرده که با قطعیت میتوان گفت واضع ژئوپلتیک جدید منطقه، محور مقاومت است و ترتیبات امنیتی منطقه غرب آسیا، نه در تل آویو یا پایتختهای غربی، بلکه در منطقه و به دست محور مقاومت ترسیم خواهد شد.
پژوهشگر: مرجان شریف زاده