پخش زنده
امروز: -
سوءتغذیه و چاقی از عوامل تهدیدکننده افزایش مرگ و میر در بیماری همهگیر کووید-۱۹ هستند و در طولانی مدت هر دو به طور بالقوه میتوانند اثر واکسن را تضعیف کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما از دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت؛ تغذیه تأثیر قابل توجهی بر نتایج واکسیناسیون دارد و میتواند اثر واکسن را بهبود بخشد. مطالعه انجام شده بر روی اثر بخشی واکسنها در افراد چاق که در گذشته انجام شده است پاسخ ضعیف به واکسن در افراد چاق را نشان میدهد. از طرف دیگر، نقص ایمنی ناشی از سوء تغذیه در کاهش پاسخ موثر به واکسن شناخته شده است. سوءتغذیه و چاقی از عوامل تهدیدکننده افزایش مرگ و میر در طی بیماری همهگیر کووید ۱۹ هستند و در طولانی مدت هر دو به طور بالقوه میتوانند اثر واکسن را تضعیف کنند. افراد مبتلا به نقص ایمنی یا بیماری زمینهای بیشتر در معرض ابتلا به کووید-۱۹ هستند.
عوامل تغذیهای (نمایه توده بدنی، وضعیت ریزمغذیها مانند ویتامین A,D,E و روی) نقش موثری را در پاسخ فرد به واکسنها دارند. به گفته پروفسور سرینات ردی، "واکسن فقط محرک آنتیژنیک میباشد و نحوه واکنش بدن تحت تأثیر وضعیت تغذیهای است و تاثیر واکسن در افراد متفاوت خواهد بود".
تغذیه سالم به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و برعکس نداشتن یک رژیم غذایی سالم میتواند منجر به تضعیف ایمنی ذاتی و اکتسابی شود و فرد را مستعد ابتلا به عفونت کند. با این وجود میتوان با اصلاح کمبودهای تغذیهای، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد. ارتباط سیستم ایمنی با دریافت کافی برخی از ویتامینها و موادمعدنی مانند روی، آهن و سلنیوم شناخته شده است. یک مطالعه مروری تاثیر ویتامینهای C و D و روی در تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به عفونتها را نشان داد؛ بنابراین مصرف یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی برای حمایت از سیستم ایمنی بدن و مقابله با عوامل بیماری زا معقول است.
سوء تغذیه میتواند کیفیت پاسخ ایمنی به واکسیناسیون را به ویژه در جمعیتهای آسیب پذیر تحت تأثیر قرار دهد. یک رژیم غذایی متعادل و سالم میتواند سیستم ایمنی را قوی و جلوگیری از بروز بیماریهای مزمن و عفونتها را تضمین کند.
مطالعات نشان میدهد در افراد مسن که پنج وعده یا بیشتر میوه و سبزیجات و یا مکملهای ویتامین E مصرف کردهاند، پاسخ بهتری نسبت به واکسنها و ذخیرههای آنتی بادی وجود دارد. پلی فنولها، ریز مغذیهایی هستند که به طور طبیعی در گیاهان وجود دارند و به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکنند. مطالعات انجام شده حاکی از آن است که مصرف طولانی مدت پلی فنولها به دلیل خواص ضد التهابی، افراد را در برابر بیماریهای قلبی عروقی و دیابت محافظت میکند.
در مطالعهای نیز نقش روی و سلنیوم در تنظیم سیستم ایمنی در مدیریت کووید-۱۹ موثر نشان داده شد، متخصصان بهبود سبک زندگی و داشتن رژیم غذایی غنی از مواد مغذی را برای بهبود پاسخهای ایمنی پیشنهاد میکنند.