پخش زنده
امروز: -
تحلیلگر ارشد اندیشکده موسسه کوئینسی گفت تاریخ برخی اسناد زمین هایی که فلسطینیها در اختیار دارند، به دوره عثمانی باز می گردد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، کریس مورفی سناتور دموکرات آمریکایی گفت: اقدامات دولت نتانیاهو تشکیل هر گونه کشور فلسطینی را در آینده غیرممکن کرده است. در همین حال روزنامه نیویورک تایمز در مقالهای به قلم جووانی روسونلّو» (Giovanni Russonello) این پرسش را مطرح کرد که چرا بایدن نمیتواند چشم از مناقشه اسرائیل و فلسطین بردارد؟ این روزنامه در توضیحات مقدماتی خود درباره مناقشه فلسطین آورده است:
افزایش درگیری در منطقه زمانی رخ داده است که رویکرد آمریکا در قبال اسرائیل و فلسطینیها به نقطه عطف خود رسیده است. آمریکا به امید آرام کردن اوضاع متشنج بین اسرائیلیها و فلسطینیها، روز چهار شنبه یک دیپلمات ارشد خود را به اسرائیل فرستاد. در پی اعتراض فلسطینیها در روزهای اخیر در اورشلیم شرقی (بخش شرقی قدس اشغالی) - که علیه شهرک سازیهای اسرائیل و اخراج فلسطینیها از خانه هایشان به خصوص در محله عرب نشین شیخ جراح بود- نیروهای امنیتی اسرائیل دست به سرکوبگری زدند که باعث تشدید خشونتها شد. شبه نظامیان حماس نیز در پاسخ راکتهایی را به داخل اسرائیل شلیک کردند. ارتش اسرائیل هم دست به حملات هوایی در نوار غزه زد. اسرائیل روز چهارشنبه تعدادی از فرماندهان حماس را ترور کرد (به شهادت رساند) و به برخی تحرکات برای حمله احتمالی به غزه اشاره کرد.
در دهههای اخیر هیچ رئیس جمهوری در آمریکا قادر نبوده است از روبرو شدن با مناقشه فلسطینی- اسرائیلی و تنشهای مربوط به آن، اجتناب کند، اما جو بایدن - رئیس جمهور کنونی آمریکا - تمایل چندانی برای وارد شدن به این مسئله از خود نشان نداده است. تصمیم روز چهارشنبه دولت جو بایدن برای اعزام «هادی عمر» فرستاده ویژه آمریکا در امور فلسطین و اسرائیل به منطقه، بیش از آنکه اشتیاق سوزان دولت بایدن برای ایفای نقش صلح بان را نشان دهد، وضعیت دشوار و اضطراری در منطقه را نشان میدهد. این درگیریها در یک نقطه عطف رخ داده است و این نقطه عطف نه فقط از منظر مسائل سیاسی در داخل اسرائیل و تردید درباره آینده سیاسی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل مطرح است بلکه از جنبه رویکرد آمریکا به اسرائیل هم مطرح است. درحالی که «نتانیاهویِ به شدت محافظه کار» در چهار سال گذشته اتحاد و روابط نزدیکی را با دونالد ترامپ - رئیس جمهور سابق آمریکا - شکل داد، سران دموکرات در واشنگتن به طریقی فزاینده تمایل خود را برای انتقاد از رویکرد دولت اسرائیل- به خصوص در حمایت از شهرک سازیها در محلات و سرزمینهای فلسطینی - نشان داده اند.
تاریخ برخی از اسناد زمین هایی که فلسطینیها در اختیار دارند، به دوره عثمانی باز می گردد
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا که خبر سفر «هادی عمر» فرستاده آمریکا در امور فلسطین و اسرائیل به منطقه را اعلام کرد، تاکید می کند اسرائیل همچنان «حق دفاع از خود» را دارد، اما در عین حال باید «بار مضاعفی را به دوش بکشد و از تلفات غیرنظامیان اجتناب کند». اشاره بلینکن به حملات اسرائیل بود که در آن شماری از کودکان کشته شده بودند. «مارک پری» (Mark Perry) تحلیلگر ارشد اندیشکده «موسسه کوئینسی برای حکومت داری مسئولانه» (Quincy Institute for Responsible Statecraft) در بررسی رویکرد دولت بایدن در خصوص مناقشه فلسطین می گوید: اتفاقی که در محله شیخ جراح در حال وقوع می باشد، مدتهای مدیدی است که در حال رخ دادن است. مشخص نیست که این منطقه به چه کسی تعلق دارد؟ اگر از فلسطینیها بپرسید آنها به شما اسنادی را نشان خواهند داد که تاریخ برخی از این سندها به دوره عثمانی بازمی گردد، اما این اسناد ضرورتا در دادگاههای اسرائیلی پذیرفته نمیشوند. این موضوع یک موضوع پرتنش و مایه اختلاف بوده است، چون اسرائیلیها فعالیتهای شهرک سازی در کرانه باختری را افزایش دادند. تخریب خانههای فلسطینی و اخراج فلسطینیها از خانه هایشان مدتهای طولانی در محله شیخ جراح وجود داشته است. این اتفاقات از سال ۱۹۶۷ تاکنون همیشه رخ داده است یعنی از زمانی که اسرائیل کنترل کرانه باختری را در دست گرفت.
وی درخصوص اهمیت رخدادهای اخیر در محله شیخ جراح در قدس اشغالی و تاثیر سیاستهای نتانیاهو بر تشدید این روند می افزاید: نتانیاهو از حمایت گروههای شهرک نشین برخوردار است. احتمالا اولین پایگاه رأی نتانیاهو همین شهرک نشینان باشند. نتانیاهو خطاب به این شهرک نشینان گفت از ادعاهای آنها در خصوص اراضی و زمینهای منطقه حمایت خواهد کرد. این حمایت براساس این حقیقت است که مردم یهود از دو هزار سال پیش در این منطقه مستقر بوده اند. وی (نتانیاهو) معتقد است که ادعاهای قدیمی نسبت به این سرزمین باعث تایید مالکیت میشود!
ترامپ به نتانیاهو می گفت تو از من حمایت کن و من هم الحاق بخش شرقی قدس اشغالی را تقدیم شما میکنم
وی درباره تاثیر اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن قدس اشغالی به عنوان پایتخت اسرائیل و تاثیر آن بر تشدید تنشها بین اسرائیلیها و فلسطینیها از منظر ژئوپولیتیک می گوید: باید این مسئله را در ظرف زمانی خودش قرار دهیم و درباره اش صحبت کنیم. بنیامین نتانیاهو و باراک اوباما اصلا رابطه خوبی با یکدیگر نداشتند، در بسیاری از محلات و مناطق اسرائیلی به خصوص در میان محلات متعصب در اورشلیم (قدس اشغالی) به اوباما به دید فردی که طرفدار عربها است نگریسته میشد. ائتلاف بین ترامپ و نتانیاهو خیلی راحت بود. این رابطه به صورت مبادله مستقیم بین این دو نفر نبود. تقریبا میتوان گفت که اینگونه بود: «تو از من حمایت کن و من هم الحاق اورشلیم شرقی (بخش شرقی قدس) را تقدیم شما میکنم». نتانیاهو همیشه از ترامپ تمجید میکرد، ترامپ نیز خواستههای نتانیاهو را برآورده میکرد، یکی از این خواستهها حاکمیت اسرائیل بر بخش اورشلیم شرقی (بخش شرقی قدس) بود.
وی می افزاید: زمانی حمایت از اسرائیل در واشنگتن یک حمایت دو حزبی بود. هر دو حزب آمریکا (دموکرات و جمهوریخواه) تقریبا بدون قید و شرط از اسرائیل حمایت میکردند. رای یهودیان آمریکایی در وهله اول به دموکراتها میرسید، اما اسرائیل در اواخر دهه ۱۹۹۰ و دهه اول سال ۲۰۰۰ به بعد، این وضعیت را تغییر داد. خوب به یاد دارم که حاکمان و رهبران اسرائیلی به واشنگتن میآمدند و به نوعی از میان جامعه مسیحیان تبشیری (انجیلی) - که جمهوریخواهان آمریکا را تشکیل میدهند - آدم جذب میکردند. هم اکنون رهبران اسرائیلی میگویند علت آن اقدام این بود که حمایت از آنها در حزب دموکرات رو به ضعف میرفت و به طور خاص در میان یهودیان آمریکا نارضایتی فزایندهای نسبت به سیاستهای اسرائیل دیده میشد. این مسئله بر روی حزب دموکرات تاثیر گذاشت. اکنون احتمال دارد که طرفداران سرسخت اسرائیل، سیاستهای اسرائیل را زیر سئوال ببرند. بنابر این تغییر در محاسبات رهبران اسرائیلی باعث ایجاد تغییر در حساب و کتاب سیاسی رهبران حزبی دموکرات و جمهوریخواه در آمریکا شده است که پیامدهای باور نکردنی بر روی افرادی مثل جو بایدن داشته است.