پخش زنده
امروز: -
دبیرکل جنبش ابتکار ملی فلسطین در مصاحبه با شبکه تلویزیونی راشا تودی گفت، رفتار اسرائیل ضد فلسطینیها آپارتاید است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صداوسیما، مصطفی برغوثی، دبیرکل جنبش ابتکار ملی فلسطین در مصاحبه با شبکه تلویزیونی راشا تودی گفت: رفتار اسرائیل ضد فلسطینیها آپارتاید است.
ابتدا مجری شبکه گفت: بر اساس برخی از گزارشها صدها نفر از فلسطینیها در درگیریهای اخیر در کرانه باختری و غزه زخمی یا کشته شده اند. آمریکا و انگلیس میلیونها دلار تسلیحات به اسرائیل فروخته اند. مهمان این هفته ما مصطفی برغوثی، دبیرکل جنبش ابتکار ملی فلسطین است. نظر شما درباره تحولات ۲۴ ساعت اخیر چیست؟
برغوثی: به نظرم ما شاهد وضع ناخوشایندی هستیم. ما شاهد افزایش تنشها هستیم. ما شاهد تبادل آتش بین اسرائیل و مردم غزه هستیم. در این میان شماری از فلسطینیها و از جمله کودکان جان خود را از دست داده اند. یکی از این کودکان معلول بوده است. او و مادرش کشته شدند. بیشتر حملات اسرائیل ضد مناطق غیرنظامی است. اسرائیل به مردم عادی و خانههای مسکونی حمله میکند.
مجری: اسرائیل میگوید منطقه خان یونس در غزه را با هواپیماهای خود بمباران میکند. اسرائیل میگوید این اقدام را در پاسخ به حملات موشکی حماس انجام میدهد. نظر شما درباره این موضوع که انگلیس نیم میلیارد دلار تسلیحات به اسرائیل فروخته است، چیست؟ ملکه انگلیس در ۲۴ ساعت گذشته در یک سخنرانی اعلام کرد دولت انگلیس به دموکراسی و حقوق بشر توجه دارد و به آن احترام میگذارد. نظر شما درباره فروش تسلیحات از انگلیس به اسرائیل چیست؟
برغوثی: فروش تسلیحات به اسرائیل که یک کشور دیگر را اشغال کرده است به منزله نقض قابل توجه حقوق بشر است. اشغال گری اسرائیل برای مدت ۵۴ سال ضد ما یعنی فلسطین به طول انجامیده است. ۷۳ سال پاکسازی قومی که در فلسطین روی داد در حقیقت با شرایطی که انگلیس آن را ایجاد کرد، روی داد. این موضوع با صدور بیانیه بالفور روی داد. انگلیس باید مسئولیت آسیبهایی را که فلسطینیها متحمل شده اند، برعهده بگیرد. مسلح کردن تجاوزگر با تسلیحات و حمایت نظامی از آن موضوعی غیرقابل پذیرش است.
مجری: مقامات انگلیس همچنین با دیگر در اقدامات خود از جمله موضع گیریها و سخنان خود از اسرائیل حمایت میکنند. دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس حملات موشکی فلسطینیها ضد اسرائیل از غزه را محکوم میکند. نظر شما چیست؟
برغوثی: ما شاهد یک موضع گیری متوازن در اینجا نیستیم، زیرا انگلیسیها به ریشههای این منازعه بی توجه هستند. واقعیت این است که اسرائیل کشور ما را از ۵۴ سال پیش اشغال کرده است. از طرف دیگر اسرائیل این اشغالگری را به نژادپرستی و آپارتاید تغییر شکل داده است. بر اساس گزارش دیده بان حقوق بشر که یک سازمان محترم در رابطه با حقوق بشر است و یا حتی سازمانهای مدافع حقوق بشر در خود اسرائیل هم معتقدند که اسرائیل یک سیستم نژادپرستانه تبعیض آمیز و آپارتاید را ایجاد کرده است که بر اساس قوانین بین المللی به منزله جنایات جنگی است. اسرائیل یک سیستم تعقیب و مجازات را که یک اقدام مجرمانه دیگر است، ایجاد کرده است. به نظرم حمایت تسلیحاتی از اسرائیل و سکوت در برابر جنایات آن موضوعی غیرقابل پذیرش است. لازم است که به شما این موضوع را یادآوری کنم در خلال ماه گذشته ما شاهد حملات ارتش اسرائیل به مردمی که میخواستند در مسجدالاقصی نماز بخوانند، بودیم. من شاهد اقدامات نظامیان اسرائیلی بودم. آنها بدون هیچ دلیلی به مردم حمله میکردند. آنها تلاش میکردند مردم را از مسجد بیرون کنند. آنها گلولههای گاز اشک آور را به داخل مسجد شلیک کردند. آنها از گلولههای لاستیکی برای شلیک به مردم استفاده کردند که این موضوع سبب جراحت بسیاری از مردم شد. آنها همچنین تلاش میکنند که مردم را از خانههای خود در محله شیخ جراح بیرون کنند. این دومین باری است که این مردم را از خانههای خود به زور بیرون میکنند. این مردم یکبار دیگر در سال ۱۹۴۸ هم پاکسازی قومی شدند.
مجری: انگلیس یک سیاست رو به رشد در رابطه با صدور تسلیحات به اسرائیل در پیش گرفته است. شاید گلولههایی که شما شاهد شلیک شدن آنها بوده اید، ساخت انگلیس باشد. در این حال نتانیاهو میگوید فلسطینیهای تندرو به دنبال شورش در مسجدالاقصی هستند. نظر شما چیست؟
برغوثی: تندروها چه افرادی هستند؟ من در آنجا بودم و افراد تندرو در آنجا ندیدم؛ بنابراین مقامات اسرائیلی دروغ میگویند. از نظر آنها هر فلسطینی تندرو، تروریست و فردی تحریک کننده است. این یک شیوه نژادپرستانه است. در واقعیت تحریک کنندگان واقعی شهرک نشینان اسرائیلی که بر اساس قوانین بین المللی به روشی غیرقانونی در شرق شهر قدس (اشغالی) ساکن شده اند هستند، آنها در تلاشند که جدا سازی شرق قدس (اشغالی) را تکمیل کنند. آنها افرادی بودند که تلاش میکردند که به مسلمانان در داخل مسجد حمله کنند. مردم تنها در حال نماز خواندن بودند.
مجری: آمریکا، انگلیس، فرانسه و اتحادیه اروپا عضو کنوانسیون حقوق بشر که شما به آن اشاره کردید، هستند. ما شاهد انتشار تصاویر ویدئویی وحشتناک در رسانههای اجتماعی هستیم. ما همچنین شاهد پرتاب سنگ از طرف جوانان فلسطینی به طرف نیروهای اسرائیلی که کشورهای غربی سلاح مورد نیاز آنها را تامین میکنند، بوده ایم. برخی از رسانههای غربی مدعی هستند که محمود عباس با لغو انتخابات عامل این ناآرامی است. آیا اینگونه است؟
برغوثی: من در راس قدرت نیستم. من رهبر یک حزب دموکراتیک مخالف دولت هستم. ما مخالف تصمیم آقای محمود عباس برای لغو انتخابات بودیم. علت اقدام آقای محمود عباس اسرائیل بود، زیرا اعلام کرد که اجازه برگزاری انتخابات را در شرق شهر قدس (اشغالی) نمیدهد. آنها با این اقدام خود به حق ما برای برگزاری انتخابات در شرق شهر قدس (اشغالی) بی توجهی کردند. ما میدانیم که میتوانستیم برنده انتخابات شویم.
مجری: من میدانم که اگر انتخابات برگزار میشد شما میتوانستید نتیجه خوبی کسب کنید، اما چرا شما از روشهای دیگری برای برگزاری انتخابات مانند استفاده از تلفن همراه استفاده نکردید. شما انتخابات را لغو کردید.
برغوثی: ما به آقای محمود عباس گفتیم که ما نباید از دستورات اسرائیلیها تبعیت کنیم. ما باید اسرائیلیها را به چالش بکشیم و انتخابات را در شرق قدس (اشغالی) با وجود مخالفت آنها برگزار کنیم. ما همچنین طرحی را برای توزیع ۱۵۰ صندوق رای در مناطق حومهای مختلف ارائه کردیم. ما همچنین میخواستیم در کنار هر صندوق رای چند دوربین نصب کنیم تا جهانیان این موضوع را مشاهده کنند که نظامیان اسرائیلی تلاش میکنند از اقدام فلسطینیها برای رای دادن جلوگیری کنند. معتقدم که ما میتوانستیم این کار را انجام دهیم. به نظرم جوانان فلسطینی یک الگوی عالی از مقاومت بدون خشونت را از خود نشان داده اند. این موضوع نشان میداد که ما میتوانستیم انتخابات را بدون تایید اسرائیلیها برگزار کنیم.
مجری: آیا معتقد نیستید خشونتی که هم اکنون شاهد آن هستیم ناشی از اقدامات مقامات فلسطینی است؟ قطعا حماس در غزه برنده انتخابات میشد. تمامی نظرسنجیها نشان میدهد که حماس برنده میشد.
برغوثی: نه، بر اساس تمامی نظرسنجیها در انتخابات پیشین حماس برنده بیشتر کرسیها میشد. اما در انتخاباتی که قرار بود برگزار شود تمامی نظرسنجیها نشان میداد که نه حماس و نه فتح اکثریت کرسیها را کسب نمیکردند. در نتیجه بسیاری از گروهها و از جمله ما میتوانستند در شورا رای دهند و یک ارتباط سیاسی بین حماس و فتح به وجود میآمد که میتوانست بسیار موثر و خوب باشد. این میتوانست یک سیستم تکثرگرا ایجاد کند. این دقیقا همان چیزی است که ما خواهان آن هستیم. اما برای رسیدن به آن نقطه ما باید حملات اسرائیلیها را به مردم در شهر قدس (اشغالی) متوقف کنیم. ما باید راهی برای توقف خشونت اسرائیلیها ضد غیرنظامیان پیدا کنیم. تصور نمیکنم فردی در جهان باشد که به ما بگوید حق ندارید ضد اشغالگری و این سیستم نژادپرستانه و آپارتاید گونه تظاهرات نکنید. اگر ما این کار را انجام دهیم آنگاه اسرائیلیها مدعی میشوند قربانی شده اند. به نظرم جهان باید به مسئولیت خود عمل کند و به اسرائیل بگوید که دیگر کافیست و باید اقداماتش را متوقف کند. اسرائیلیها بر اساس قوانین بین المللی از مصونیت برخوردار نیستند و آنها نمیتوانند ماوراء قوانین بین المللی عمل کنند. آنها باید در برابر اقدامات خود پاسخگو باشند. به کشورهای دیگر در جهان نگاه کنید. اگر آنها ضد مردم خود مرتکب خشونت شوند و حقوق دموکراتیک را نقض کنند آنگاه شاهد تحریم ضد آنها خواهیم بود. اما زمانی که موضوع اسرائیل مطرح میشود هیچ فردی جرات نمیکند که کاری ضد آن انجام دهد. چرا باید اینگونه باشد؟
مجری: اسرائیل مدعی است که هیچ دموکراسی در فلسطین نیست و به همین خاطر نمازگزاران را در مسجدالاقصی هدف قرار میدهد. آیا فتح نمیخواهد در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک از حملات موشکی از غزه ضد اسرائیل حمایت کند. تا آنجایی که من میدانم موشکهای شلیک شده از غزه اهداف نظامی را هدف نگرفته اند. این موشکها تنها خانههای شهرک نشینان را هدف قرار داده اند.
برغوثی: من جزئیات زیادی در این رابطه در اختیار ندارم، اما مشکل ریشهای که میتوان با حل آن تمامی این مشکلات را حل کرد این است که باید به اشغالگری اسرائیل پایان داد و به فلسطینیها اجازه حاکمیت بر سرزمین مستقل خود را بدهد. اما اسرائیل به این موضوع عمل نکرده است. اسرائیل هرگونه فرصت برای صلح را از بین برده است. اسرائیل یا باید با راه حل دو کشور موافقت کند و یا اینکه باید به ما اجازه داده شود که در یک کشور واحد و با حقوق دموکراتیک زندگی کنیم. این کاملا درست است. آنها باید این راه حل و یا راه حلهای دیگر را انتخاب کنند. همه و جهانیان باید بدانند که ما فلسطینیها هرگز نمیخواهیم برای همیشه برده اشغال گری و آپارتاید باشیم.
مجری: ما شاهد حمله موشکی به نزدیکی نیروگاه دیمونا بودیم. اسرائیل همیشه داشتن سلاح اتمی را رد میکند. آیا با توجه به افزایش تنشها احتمال یک انفجار اتمی در سرزمین شما وجود دارد؟
برغوثی: امیدوارم که این موضوع روی ندهد. همه میداند که اسرائیل درباره اینکه میگوید سلاح اتمی ندارد دروغ میگوید. اسرائیل سلاح اتمی دارد. ما میدانیم که بیش از ۱۰۰ کلاهک اتمی دارند. اما امیدواریم که وضعیت در این جهت بد پیش نرود. در رابطه با ویروس کرونا هم اگر چه اسرائیل تمامی جمعیت خود را واکسینه کرده است، اما به عنوان یک نیروی اشغالگر از حق ما برای داشتن واکسن جلوگیری کرده است. من این موضوع را آپارتاید پزشکی مینامم. واقعیت این است که در کرانه باختری ۷۵۰ هزار شهرک نشین غیرقانونی واکسن را دریافت کردند، اما این موضوع در کرانه باختری رود اردن و غزه روی نداد.