انتخابات در نظام مردم سالار دینی
حضور و مشارکت ملت در انتخابات نشانگر عشق به ایران و آرمانهای مقدس انقلاب اسلامی و شهدا است .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، در
اندیشه مقام معظم رهبری،برای شرکت یک نماینده در انتخابات بر مبنای
مردم سالاری دینی به سه عنصر نیاز است: اول :
انتخاب مردم؛ دوم :
نامزدهای انتخابات و سوم
:ارتباط نامزدها با مردم.
مردم موتور اصلی حرکت جامعه و تضمین کننده سعادت، رشد و تعالی جامعه اند و بی حضور و مشارکت آنان، اهداف متعالی اسلام و جامعه اسلامی هرگز تحقق نخواهد یافت.
مرور گذرا بر قانون اساسی و مطالعه فصول و اصول مختلف آن، نشان میدهد که مردم نقشی اساسی و جدی، هم در شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، هم در تأسیس نظام جمهوری اسلامی و هم در استمرار و اداره نظام اسلامی داشته و دارند.
به گفته رهبر معظم جمهوری اسلامی : «همه مسئول سرنوشت کشور و اسلام هستند، چه در نسل حاضر و چه در نسلهای آتیه و گمان نمیکنم که نقش و اهمیت انتخابات بر کسی پوشیده باشد».
از طرفی ایشان انتخابات را مظهر اقتدار ملی میداند: «.. اگر ملت عزیز ایران بتواند در این انتخابات، آرای فراوان خود را به میدان بیاورد و حضور مردمی، حضور چشمگیری باشد، این بزرگترین مظهر اقتدار و عزت ملی است».
همچنین ایشان معتقد است که هر کس به نظام اسلامی علاقه دارد، در این انتخابات شرکت خواهد کرد و انتخابات را یک تکلیف الهی و اسلامی محاسبه میکنند.
کسانی که به مسائل دینی توجه ندارند نیز باید به چشم یک تکلیف وجدانی و ملی به آن بنگرند؛ علاوه بر این باید انتخابات را یک آزمایش بزرگ بدانند؛
بنابراین مقام معظم رهبری، حضور مردم را یک آزمایش بزرگ و شرکت در آن را یک تکلیف الهی، اسلامی، وجدانی و ملی میداند.
همچنین یکی از بزرگترین شاخصهای مردمی بودن حکومتها در دنیا، شرکت مردم در انتخابات و گزینشهای بزرگ ملی است.
مقام معظم رهبری معتقد است: «حضور مردم در انتخابات، کشور را بالفعل بیمه میکند. انتخابات نشان دهنده واقعی حضور مردم در صحنه سیاسی کشور است. هر انتخاباتی که پر شور «برگزار» شود، کشور را بیمه میکند».
ایشان میفرماید : «حضور مردم زنده کننده فضای زندگی در یک کشور است. وقتی مردم در سیاست دخالت نکنند و نسبت به اوضاع سیاسی اظهار نظر و دلسوزی نکنند و ندانند که چه کسی آمد و رفت و چه کسی مسئولیت پیدا کرد و ندانند که با چه کسی مبارزه میکنیم و به کدام سمت میرویم، کشور پیش نخواهد رفت.»
امام خمینی (ره) نیز راههای شناخت نامزدهای شایسته را به مردم گوشزد میکند و میفرماید: «احدی شرعاً نمیتواند به کسی کورکورانه و بدون تحقیق رأی بدهد». ایشان همچنین میفرماید: «فرض کنید که اگر همه کسانی که در رأس [اند]پیشنهاد بکنند که فلان آدم را شما وکیل کنید، لکن شما به نظرتان درست نباشد، جایز نیست شما تبعیت کنید، باید خودتان تشخیص بدهید که آدم صحیحی است تا اینکه بتوانید رأی بدهید»
امام راحل (ره)معتقد است: اگر برای کسی شناخت نامزد مشکل باشد، میتواند از طریق «معرفی روحانیون متعهد در شهرستانها یا اشخاص متدین موجه که گرایش به چپ و راست یا دستهای نداشته باشند»، به انتخاب بپردازد.
در نظام جمهوری اسلامی، نمایندگی شأن مهمی است. کسی که نامزد پستهای حکومتی میشود، باید بداند که در چه نظامی وارد صحنه شده است؛ زیرا نظامهای سیاسی، تفسیر و تلقی یکسانی از پستهای حکومتی ندارند.
در نظام اسلامی، پستهای حکومتی ماهیت قدرت مدارانه ندارد؛ قدرت از آن خداست و اگر مقام و منصبی در نظام اسلامی است، نه برای تصاحب قدرت که برای جلب رضای الهی، در خدمت به بندگان او، عدالت گستری است؛ بنابراین چگونه آمدن و چگونه ماندن یک نماینده، بسیار مهم است.
طبق قانون اساسی شخصی که در انتخابات نمایندگی مجلس برای انتخاب شدن شرکت میکند، باید پیش از شروع انتخابات، آمادگی خود را رسماً اعلام دارد. وی باید صفات و شرایط لازم این مقام را دارا باشد.
بر طبق اندیشههای امام راحل ره و مقام معظم رهبری، نماینده مجلس باید دارای ویژگیهایی از جمله صالح و دیندار ، اخلاص در عمل ، جدایی از جریان نفاق ، دلسوز ، معتقد به اسلام، جمهوری اسلامی و قانون اساسی و شجاعت داشته باشد .
به موجب اصول قانون اساسی، نماینده در حدود اختیارات و وظایفی که به موجب قانون اساسی یا قوانین عادی به عهده دارد، در برابر ملت، رهبر مسئول است.
همچنین در عرصه رقابت انتخاباتی، آنچه دو سوی انتخابات (مردم و نامزدهای انتخابات) را به هم پیوند میزند، ساز و کار تبلیغات است.
حضرت امام خمینی (ره) در تعریف تبلیغات معتقد است: «تبلیغات همان شناساندن خوبیها و تشویق به انجام آن و ترسیم بدیها و نشان دادن راه گریز و منع از آن است».
در اندیشه رهبران ما، انتخابات در کشور مسابقهای برای خدمت است؛ نه مسابقهای برای کسب قدرت، پس در منطق اسلامی، قدرت، عزت، آبرو، خوشنامی و امکانات، فقط و فقط برای خدمت به مردم و حرکت دادن خود و جامعه و کشور در راه نظام مقدس اسلامی و رسیدن به آرمانهای بلندی است که انسانها نیاز دارند .
خلاصه آنکه نماینده، از زمان آمدن تا زمان رفتن، نسبت به مردم، قانون اساسی، انقلاب اسلامی و دفاع از اندیشه ولایت مطلقه فقیه مسئول است و در این مسئولیت، باید در همه لحظهها خدا را حاضر و ناظر بر اعمال و رفتار خود بداند تا بتواند وظایف خود را به منصه عمل برساند.