روزنامه رأی الیوم که از لندن به روز می شود, در سرمقاله امروز خود نوشت: به نتیجه نرسیدن و فروپاشی مذاکرات در مسقط به رهبری مارتین گریفیتس فرستاده سازمان ملل متحد به یمن و با حضور محمد عبد السلام مقام ارشد مذاکره کنندگان دولت صنعاء و هم پیمانانش, با وجود امتیازاتی که گفته می شود طرفهای آمریکایی و سازمان ملل متحد داده اند و برجسته ترین آنها لغو محاصره تحمیلی به بندر الحدیده و بازگشایی فرودگاه صنعاء بوده است, دست کم برای ما غافلگیر کننده و غیر منتظره نبود.
به نتیجه نرسیدن و فروپاشی این مذاکرات سه علت داشت؛نخست: این «امتیازاتِ» غافلگیر کننده, مشروط به آن بود که ارتش یمن وابسته به دولت صنعاء نبردش را برای پس گرفتن استان نفت خیز و گاز خیز مأرب متوقف و از مناطقی عقب نشینی کند که توانسته است بر آنها مسلط شود.
دوم: بیشتر پیش بینی های کارشناسان نشان می دهد نیروهای وابسته به جنبش انصار الله یمن در میدانهای نبرد پیشروی کرده اند اگرچه این پیشروی ها با مقاومت سرسختانه نیروهای «قانونی( دولت عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن به عربستان)» و هم پیمانانش مواجه بوده است.
سوم : سفر محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران به مسقط و دیدارش با محمد عبد السلام و خبرهای منتشر شده مبنی بر اینکه مذاکرات مسقط درباره آتش بس در یمن به مذاکرات کنونی در وین بین قدرتهای بزرگ و ایران برای احیای توافقنامه هسته ای و نیز به مذاکرات جاری در بغداد بین ایران و سعودی, ربط داده شده است.
تصادفی نبود که جنبش انصار الله یمن بامداد دیروز به محض اعلام فروپاشی مذاکرات دو فروند موشک بالستیک به مأرب شلیک کرد و همچنین به پرتاب پهپادهایش به تعدادی از تأسیسات نفتی و نظامی سعودی به خصوص در شهر خمیس مشیط ادامه داد و انتظار می رود در روزهای آینده بر شدت این حملات افزوده شود.
مارب ؛ استان سرنوشت ساز یک منبع بلندپایه یمنی در دولت صنعاء به رأی الیوم تأکید کرد پس از کنترل بر استان مأرب هیچ گونه آتش بسی در کار نخواهد بود زیرا به تضمینهای طرفهای آمریکایی و بین المللی اعتمادی نیست. او افزود بستن دوباره فرودگاه صنعاء چند دقیقه بیشتر وقت نمی برد اما اگر از موفقیتهای به دست آمده در مأرب صرف نظر شود, دستیابی مجدد به این موفقیتها که پس از ماهها نبردهای سخت به دست آمده, کار دشواری است .
کنترل بر مأرب یعنی تکمیل تسلط بر بیشتر استانهای شمالی و ذخایر نفت و گاز است که می تواند درآمدهای مالی هنگفتی برای دولت یمن در صنعاء داشته باشد و آن را قادر می سازد تا توانایی های نظامی اش را تقویت و تسلطش را بر مناطق تحت کنترل تثبیت کند و دولت صنعاء را همچنین قادر می سازد حقوق کارکنان و جنگجویانش را بپردازد و نیازهای حد اقلی معیشتی را اعم از غذا, دارو و انرژی تأمین کند.
مأرب نه تنها سرنوشت جنگ در یمن بلکه سرنوشت امنیت و ثبات همه جزیره العرب را رقم خواهد زد بنابراین صرف نظر کردن از مأرب یا صرف نظر کردن از هدف پس گرفتن آن, کار دشواری است.
برجام بی فرجام