مبارزه با آفت برگخوار بلوط در جنگلهای ارسباران
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی از آغاز طرح مبارزه با پروانه دم قهوهای برگخوار بلوط در جنگلهای ارسباران خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی ، رحیم مهردادی گفت : جنگلهای ارسباران از فروردین امسال مورد پایش کارشناسان و اعضای کارگروه تخصصی گیاهپزشکی این اداره کل قرار گرفته است و بر اساس نظر کارشناسان ، آفت برگخوار دم قهوهای بلوط در حوزه شهرستان اهر طغیان کرده است که از طریق جمعآوری لانههای زمستانگذرانی ، این آفت کنترل می شود.
وی افزود: کارگروه تخصصی گیاهپزشکی این اداره کل با حضور نمایندگان دانشگاه تبریز ، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و سازمان جهاد کشاورزی تشکیل شد و بر اساس تصمیم کارگروه به انتخاب پیمانکار و عقد قرارداد برای جمعآوری لانههای زمستانگذرانی این آفت اقدام کرد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به ادامه اجرای عملیات کنترل و مبارزه با این آفت گفت : هم اکنون در شهرستان «هوراند» نیز عملیات کنترل و مبارزه با آفتها در حال اجرا است و این عملیات در جنگلهای اهر نیز از ۱۵ اردیبهشت امسال آغاز شده است.
مهردادی اضافه کرد: سایر مناطق جنگلهای ارسباران نیز در حال رصد و پایش است و در صورت بروز طغیان آفت ، برابر تصمیم کارگروه تخصصی گیاهپزشکی ، اقدامات کنترلی انجام خواهد شد.
همچنین با توجه به طغیان آفت دیگری در سطح وسیعی از جنگلهای کلیبر ، جلسه فوقالعاده مدیریت بحران استان روز گذشته در استانداری آذربایجانشرقی تشکیل و تصمیمهای جدی برای مقابله، کنترل و مبارزه با آفت ابریشم باف ناجور در جنگلهای این شهرستان اتخاذ شد.
آذربایجانشرقی دارای ۱۸۸ هزار هکتار جنگل بوده که ۱۶۴ هزار هکتار آن به جنگلهای ارسباران تعلق داشته و در ۶ شهرستان استان گسترده شده است.
پروانه دم قهوهای آفت برگخواری است به درختان جنگلی و درختان میوه حمله میکند و گونه شایع در ارسباران مشاهده شده است.
پروانههای بالغ این آفت از بهار ظاهرشده و پس از جفتگیری ، جنس ماده تخم خود را پشت برگهای میزبان قرار میدهد. پس از دوره رشد جنینی ، لاروهای ظاهر شده در ابتدا از پارانشیم روی برگها تغذیه میکنند.
این لاروها ضمن دو مرحله پوست اندازی و تغذیه به تدریج تا شروع فصل سرما با تنیدن تارهای ابریشمی لانهای را ایجاد کرده و تا بهار سال بعد در داخل آن زمستان گذرانی میکنند.
دشمنان طبیعی شناخته شده آفت در ارسباران شامل دو گونه عنکبوت شکارچی لارو، پنج گونه زنبور پارازیتوئید لارو و شفیره، یک گونه مگس پارازیتوئید لارو، یک گونه نماتد پارازیت لارو و نوعی عامل بیماریزای لاروها هستند که نقش عمدهای در کنترل جمعیت آفت ایفا میکنند.