پخش زنده
امروز: -
شرکت های تولیدی پژوهش محور، عامل تولید قدرت اقتصادی و سیاسی و خودکفایی جامعه است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز گلستان ،تولید بدون دانش در حقیقت هزینه کردن از سرمایه اصلی است و سرنوشتی جز توقف و ورشکستگی ندارد.
اگر چه کشور ایران دارای منابع زیر زمینی مانند نفت،گاز، زغال سنگ ،مس ،آهن و ... است اما این مواد اولیه بر خلاف تصور غالب مردم تنها بخش کوچکی از مسیر تولید است و در دنیای اقتصاد به خودی خود ثروت به حساب نمی آید.
در دنیای کنونی دانش استخراج ، تجهیزات نوین و به روز استخراج ، دانش فرآوری و تجهیزات نوین فراوری ،مدیران متخصص و مبتکر ، نیروی کار ماهر و آموزش دیده ، تولید کالای با کیفیت ، برند سازی، بسته بندی مطلوب ، بازار یابی داخلی و جهانی، تبلیغات نوین علمی و در نهایت صادرات حلقه های اصلی ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت را تشکیل می دهند.
این حلقه ها به قدری مهم است که حتی اگر کشوری حلقه اول یعنی منابع زیر زمینی را هم نداشته باشد (مانند ژاپن)با ایجاد حلقه های بعدی و واردات مواد اولیه می تواند با واردات مواد اولیه ارزش افزوده بالا تولید کند. مانند تولید خودروی تویوتا با واردات نفت یا تولید سنگهای ساختمانی در چین با واردات مواد اولیه از ایران.
دانش تولید در دهه های اخیر آنقدر معادلات جهانی اقتصاد را برهم زده که حتی به قدرت سیاسی تبدیل شده و تولید قدرت می کند.
آلوین تافلر نویسنده کتاب جابجایی قدرت میگوید با ظهور دانش تولید (های تک) دیگر جمعیت و ثروت عامل اصلی قدرت نیست.
مهمترین عامل اهمیت یافتن تولید (های تک )،قدرت رقابت محصول تولیدی در عرصه صادرات و جهانیست که از طریق افزایش کیفیت و کاهش قیمت تمام شده محصول و بازاریابی و تبلیغات علمی بدست می آید.
این مقدمه پیش زمینه فکری بسیاری از تولید کنندگان موفق است که با دانش کافی به عرصه تولید وارد شده اند .
در فرهنگ اسلامی ما هم پیامبر اکرم(ص) می فرماید: هرکه بی علم عمل کند بیش از آنچه اصلاح کند افساد خواهد کرد و حضرت علی (ع )می فرماید هیچ کاری مانند پژوهش نیست.
سید حامد نبوی با مدرک لیسانس مهندسی صنایع تولید کننده موفق گلستانی است که از سال 1390 کارش را با مطالعه شروع کرد ، و طراحی و تولید محصولات پزشکی و توانبخشی کار اصلی شرکت اوست.
او توانست با استفاده از امکانات پارک علم و فن آوری شرکت دانش بنیانی را برای تولید و صادرات محصولات اورتز پروتز یا کمک درمانی پزشکی و فیزیوتراپی ایجاد کند،شرکتی که هم اکنون یکی از 15 شرکت ایرانی در این زمینه است.
آقای نبوی یکی از تولید کنندگانی است که با شناخت حلقه های مختلف زنجیره تولید از مواد اولیه تا صادرات توانست به توسعه شرکت خود بپردازد.
آقای نبوی می گوید : ابتدا کارم را با سرمایه 50 میلیون تومان در سال 1390 شروع کردم و در نخستین قدم بر خلاف بسیاری از شرکت ها کارم را با ارزیابی بازار ،انتخاب استاراتژی تولید ، انتخاب برند و نوشتن نقشه راه ده ساله آغاز کردم و در سال 93 به اخذ استاندارد های داخلی و بین المللی برای 5 محصول تولیدی پرداختم و استاندارد ایزو 9002 واستاندارد 13485 را در این سال کسب کردم.
محصولات تولیدی او در داخل تولید نمی شد وکیفیت تجهیزات تولیدی او بقدری بالا بود که با عرضه نمونه به شرکت های آلمانی در سال 96 مورد پذیرش قرار گرفت اما به علت فراهم نبودن زیرساختها از جمله سرمایه اولیه صادرات ممکن نشد.
آقای نبوی می گوید:با تدوین نقشه راه در سال 1390 ما در ده سال منتهی به 1400 بر اساس نقشه عمل کردیم و توانستیم کار خود را توسعه بدهیم.
وی استفاده از یک ایده دانشگاهی تحقیق شده پایان نامه دکتری و تبدیل ایده به محصول و ثتبت اختراع را نقطه عطف دیگری در کار خود عنوان کرد و افزود : با استفاده از این محصول در تیم ملی کبدی این تیم در مسابقات خود قهرمان شد.
کارگاههای آقای نبوی هم اکنون 200 محصول تولید می کند که در 100 کلینیک تخصصی اورتز پروتز کشور به بیماران فروخته می شود از جمله ساقبند هیدرو تراپی که در حرکت های فیزوتراپی درون آب کاربرد دارد.
مجموعه تولیدی آقای نبوی در هفته پژوهش سال 1398 محصولی خاص برای کنتری خونریزی های شکستگی لگن معرفی کرد که به علت داشتن پیچیدگی های فنی و آمادگی حضور در بازار های جهانی توانست استاندارد trl9 را کسب کند .
آقای نبوی می گوید : با این محصول با یک اهرم ساده و وارد کردن 50 کیلوگرم فشار می توان تا 300 کیلوگرم فشار به لگن بیمار وارد کرد تا از خونریزی رگهای فراوان لگن جلوگیری کند و با استفاده از آن در اورژانس جان 50 درصد بیماران تا رسیدن به بیمارستان را نجات می دهد.
محسن فتاحی از کلینیک تجهیزات پزشکی شهر کرمانشاه که در سه سال گذشته مشتری ثابت شرکت آقای نبوی بوده می گوید: از کیفیت محصولات این شرکت کاملا راضی هستیم زیرا این شرکت با وجود افزایش قیمت ها از کیفیت محصولات خود کم نکردو افزایش قیمت های آن هم معقول و عادلانه بود.
ابتکارات شرکت های آقای نبوی به اینها محدود نشد و وی در سال 1399 با شیوع بیماری کرونا به سراغ ایجاد خط تولید ماسک سه لایه و ماسک n95 پرداخت و بجای محصول نهایی اینبار به تولید خط تولید وارد شد.
آقای نبوی می گوید: خط تولید ماسک سه لایه ما روزانه ظرفیت تولید 55 هزار عدد و خط تولید ماسک n95 ظرفیت تولید 18 هزار عدد ماسک را دارد و قرار است تا اواخر اردیبهشت 1400 خط تولید ماسک سه بعدی هم آغاز به کار کند.
تعداد کارگاه های وی از یک کارگاه با 3 نیرو در سال 1390 به 4 کارگاه با 100 نیرو در سال 1399 افزایش یافت بطوری که در پایان این سال به عنوان فن آور برتر استان گلستان،تعاونی برتر استان و کارآفرین برتر حوزه روستایی استان معرفی شد.
آقای نبوی می گوید: یک کارگاه ما در پارک علم و فن آوری استان واقع در شهرک صنعتی آق قلا ،یک کارگاه تولید ماسک در روستای نصر آباد گرگان ، یک کارگاه در روستای کریم آباد گرگان و یک کارگاه هم در داخل شهر گرگان داریم.
شرکت او توانسته با جذب نیروی کار روستایی به اشتغال روستا ها کمک کند.
خانم محمدی اهل روستای نصر آباد گرگان می گوید: با ایجاد این کارگاه در روستای ما ، جوانان بسیاری از جمله خودم صاحب شغل و درآمد و بیمه مناسب شدیم.
توسعه شرکت نیاز به سرمایه دارد و اگر به ازای هر کارگر 50 میلیون تومان تسهیلات پرداخت شود حمایت بزرگی از توسعه این شرکت خواهد بود.
نبوی سرمایه شرکت خود را حدود یک میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: قرار دادی به مبلغ 7 میلیارد تومان برای صادرات ماسک با کشور عراق داشتیم اما به علت ممنوعیت صادرات ماسک دچار خسارت شدیم بنابر این برای توسعه کار به شدت به حمایت های تسهیلاتی نیاز داریم.
وی با اشاره به ارسال نمونه ماسک های خود به کشور های آلمان ،سوئد و نروژ می گوید اگرچه محصولات ما مورد پذیرش قرار گرفته اما به علت ممنوعیت صادرات تنها به صورت غیر مستقیم به عراق صادرات می کنیم.
وی علت موفقیت خود در توسعه محصولات جدید را در استفاده ازR&D یا تحقیق و پژوهش و کسب استاندارد های ملی و بین المللی و استفاده از صرف عنصر زمان برای تحقیق و پژوهش دانست و افزود :با وجود نداشتن سرمایه کافی با تمرکز بر توانمند کردن سیستم شرکت ،قانون مند کردن سیستم و رعایت ضوابط استاندارد های بین المللی ایزو 9002 ،مکتوب کردن قوانین سازمان و اجرای کامل آن ، آموزش نیرو ها برای تولید کالا های با کیفیت ،اخذ تمام مجوز ها ،اجرای بسته بندی با کیفیت ومعرفی محصول و تبلیغات استاندار باعث شد یک بسته کامل از دانش و تولید ایجاد کنیم که زمینه رقابت و صادرات را فراهم کند.
کاهش وابستگی به مواد اولیه خارجی از نتایج ارزشمند تولید پژوهش محور است بطوری که تنها مواد اولیه محصولات نسل اول این شرکت به مواد اولیه خارجی نیاز داشت و محصولات نسل دوم تنها با مواد اولیه داخلی تولید می شود که باعث کاهش قیمت تمام شده و افزایش قدرت رقابت محصولات در بازار و صادرات را دارد.
نبوی می گوید در این سالها بارها برخی موانع موجب شد که خط تولید ما متوقف شود اما ما متوقف نشدیم.
گلستان 158 شرکت فن آور دارد که 40 شرکت ،دانش بنیان و بقیه استار تاپ هستند.
رئیس پارک علم و فن آوری گلستان می گوید:ما پارسال با کمک صندوق پژوهش فن آوری استان حدود 4 میلیارد تومان از شرکت های دانش بنیان حمایت مالی کردیم و امسال برنامه داریم این رقم را به دو برابر برسانیم.
دکتر مهدی غفاری می افزاید : ما سه نوع حمایت مالی ، تامین فضای تولید و حمایت صادراتی از شرکت های دانش بینان انجام می دهیم و درباره شرکت آقای نبوی خوشبختانه هم حمایت مالی ،هم تامین فضای تولید در پارک علم و فن آوری و هم در اخذ مجوز و هم در صادرات محصولات حمایت های لازم را ارائه کرده ایم.
نبوی کاهش ریسک سرمایه گذاری را از مزایای شرکت خود می داند و می گوید:در ده سال گذشته ما تمامی چالش های مسیر را پشت سر گذاشته ایم و برای حل چالش های آینده آمادگی کامل داریم.
وی نگاه آینده پژوهی را از ضروریات تحقیقات حوزه تولید دانست و افزود: آینده پژوهی رمز موفقیت کشور های صنعتی است و در قالب انیمیشن های داستانی و رباتیک دنیای آینده را برای کودکان تصویر می کنند و ایده می دهند اما ما هنوز در مرحله مدیریت بحران هستیم و باید با آموزش نسل های جدید و فرهنگ سازی تحقیق و پژوهش بتوانیم آینده کشور را بسازیم ، فرهنگی که در قالب ضرب المثل (دیگران کاشتند ما خوردیم ،ما بکاریم دیگران بخوردند) در فرهنگ و ادبیات کشور ما بوده و باید تقویت شود.
نتیجه:حمایت از شرکت های دانش بنیان و پژوهش محور و توسع R&D نه تنها باعث تضمین موفقیت شرکت ها می شود بلکه استفاده از تجربیات این شرکت ها راه را برای شرکت های تازه تاسیس باز می کند.
این راهی است که بسیاری از غول های صنعتی امروز جهان طی کرده اند و با ایجاد حلقه های زنجیره تولید و با تکیه بر آینده پژوهی راه را برای موفقیت های آینده خود تضمین می کنند.همان رازی که سهام این شرکت ها را روز به روز در بورس های جهانی تقویت و با ارزش می کند.
سردبیر:سید حسین حسینی